Nôž na rajčiny: aj paradajky si zaslúžia rovné krájanie

Nôž na paradajky je na počutie zaujímavá vec. V prvom rade sa pýtate, či je ten nôž naozaj len na paradajky, pretože v takom prípade sa vám veľmi neoplatí ho kupovať len kvôli tým piatim rajčinám, ktoré za polroka zjete. Sú však aj iní, takí, čo holdujú rajčinám viac, pracujú v gastronómii a potrebujú poriadne opracovať a pripraviť rajčiaky a nakoniec nájsť aj iné využitie jeho vlastnostiam. V skutočnosti totiž nejde len o rajčiny.

Fiskars nôž na rajčiny

Nie iba rajčiny

Nôž na rajčiny má za každých okolností rovnaké vlastnosti. Tenká čepeľ so zúbkami pravidelnými a rovnako veľkými, ktoré pomocou jemných vibrácií noža a rovného ťahu zaistia krájanie rajčiny a narúš anie jej jemnej šupky tak, aby nedošlo k poškodeniu štruktúry, dužiny a ani sťahovaniu šupky z jedného kolieska na druhý, či celkom mimo dužinu. Rovnakú vlastnosť však využijete napríklad aj na jemné krájanie drobného ovocia, či dokonca hrozna. S týmto nápadom som prišiel až pri vlastnom kulinárskom pokus-majstrovaní. Hrozno sa takýmto nožom krája vynikajúco. Veľmi často ho však používajú aj na krájanie salámy. Využíva sa pritom hlavne práve zúbkovanie a rovný rez, ktorý je možné udržať oveľa lepšie ako pri tenkých a kĺzavých nožoch. Príkladom môže byť nôž na rajčiny od Fiskars, firmy fungujúcej od 17. storočia, uvádzaný ako nôž na rajčiny, ktorý poslúži na predstavu kvalitného noža.

Vlastnosti dobrého noža na rajčiny

Zúbkovanie je ideálne v podobe vlnitého výbrusu. Priameho, rovného a pravidelného vlnenia sa. Kvalitné nože sa nedajú spoznať podľa toho, či sú presne vyvážené, aj keď aj to je jedna z vlastností, ktoré profesionál pri držaní, uchopení a manipulácii s nožom vie oceniť. Základom pre rozoznanie kvalitného noža je stabilná oceľ, absolútna pevnosť noža a rukoväte, pevnosť čepele bez ohýbania a nerovností. Nevyhnutná je hladkosť. Orientovať sa podľa značky opäť nie je na škodu, keďže kvalitný a známy výrobca je sám o sebe zárukou kvality. Ak dávate šancu novinke a neznámym značkám, aj medzi nimi je možné nájsť zaujímavých zástupcov, aj keď bez vlastného „opáčenia“ práce s ním bude ťažké vybrať ten najlepší. Nepriľnavý povrch je výhodou, najmä keď výrobca vyrába nože s kvalitným povrchom, ktorý sa dobre čistí. Zbaviť sa zaschnutých nečistôt práve na zúbkoch môže byť ťažšie. Dobre riešený povrch však dovolí jednak veľmi rýchlo a úspešne nôž umyť a zároveň ho tak ľahko nezašpiníte. Voda na takýchto povrchoch môže robiť takéto formácie ako na fotografii. Akonáhle nôž nahnete, voda ztečie a na noži zostane asi toľko, ako na jednu kvapôčku.

Fiskars nôž na rajčiny

Vychytávkami tohto typu noža môže byť vidlicovitá koncovka s napichovacou funkciou, prípadne len čisto dizajnovým prvkom je vyrezávanie do čepele. Tou hlavnou pôdou jeho využitia sú však rajčiny. Nožom tohto typu sa úspešne darí vytvárať z rajčín rovné plátky, aj keď treba priznať a pripomenúť, že vnútro samotné je tekuté a menej súdržné so zvyškom. Nemálo odrôd rajčín ale umožní získať pri tenkých rezoch takýmto nožom viac, a hlavne plnšie plátky.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu