Pestujete stéviu? Jej zelené listy môžu v skutočnosti škodiť

Stévia je výborným a zdravým sladidlom, ktoré nachádza využitie v našej gastronómii čoraz viac. Dokonca sa pred časom v predaji záhradníctiev a obchodov s kvetinami objavila novinka v podobe celej rastliny stévie. Kým stévia v podobe extrahovaného sladidla, toboliek, prášku, alebo v inej sladidlovej forme, sa používa priamo, je dokonca až nebezpečné používať priamo zelenú stéviu odtrhnutú z vlastného kríka.

Stévia rastlina

Vlastná rastlina nie je údajne celkom bezpečná
Predajcovia podľahli menu rastliny a v záujme ju dostať medzi ľudí zaznamenali úspech a odberateľský záujem. Lenže akosi sa zabudlo, že stévia v bielej forme ako sladidlo má podobu extraktu, ktorý je získavaný bez vedľajších látok. Pri používaní listov stévie však ohrozujeme svoje zdravie práve tým, že konzumujeme celú rastlinu, respektíve ju v čajoch používane celú vo forme listov. V domácich podmienkach nevieme odlúčiť nežiadúce látky z listov. Tie majú pritom vo forme sušených, alebo mrazených lístkov popularitu aj medzi našimi pôžitkármi.

Informácie o škodlivosti prinášajú odborníci na výživu opakovane.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu