Aká by mala byť správna teplota vína pri podávaní?

Víno, nápoj známy tisícročia, s ktorým sa viaže viacero kultúrnych prvkov a regionálnych hodnôt od východu na západ, má samostatné vedné odvetvie, ba dokonca aj vlastný seriál. Hoci tam je vinárstvu venovaný čas len okrajovo, sú miesta, kde vám o víne vedia povedať veľa.

Víno a jeho skladovanie

Slovenské vinárne nie sú len miestami s predajom, ale aj miestami, kde sa o nich môžete veľa dozvedieť. Teda ak ste v správnom vinárstve. Vedieť podávať víno a v správnej teplote je jeden zo základných predpokladov, ako svojich hostí zaujať a urobiť dobrý úvod pre nasledujúci vinársky zážitok. Aká by mala byť ideálna teplota pri ich podávaní?

Teplota vína pri podávaní

Víno by sa malo skladovať pri izbovej teplote 10 – 14 °C. Ideálne, pokiaľ vám ide o štýlové miesto pre drahšie vína, v chladničke pre someliérov. Prípadne v pivniciach pod domom. Sladké, šampanské, šumivé a korenené vína by sa mali podávať pri teplote 8 až 10 °C. Biele víno vo všeobecnosti pri 10° až 12°C. Suché biele víno, ružové víno a výrazné červené má ideálnu teplotu pri 12 až 14°C, kým bežné červené od 14°do 16°. Niektoré z červených vín pokojne aj pri teplote 16° max 18°C.

Nezmrazovať

Ak ste sa rozhodli víno, alebo šampus rýchlo schladiť v mrazničke, je dobré na nápoj nezabudnúť. Stáva sa to žiaľ veľmi často. Sklenená fľaša môže prasknúť a keďže tekutina nestihne zamrznúť vo fľaši, ale až rozliata v mrazničke, počkať vás môže poriadny problém. Nakoniec, ak to fľaša prežila a neexplodoval vrchnák, potom ste mali šťastie. No víno je pri zmrazení a rozmrazení už znehodnotené.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu