Akumulátorová vŕtačka alebo Vŕtací aku skrutkovač Extol 402420

Bezdrôtová vŕtačka na baterky je už dnes základom výbavy každého poriadneho majstra, ktorý montuje nábytok, či povedzme upevňuje sadrokartón na stropy a steny. Extol má v portfóliu výber viacerých aku skrutkovačov, a tak pri výbere záleží na výkone, možno tvare a ďalších funkciách. Dnes sme si bližšie pozreli vŕtací aku skrutkovač model Extol 402420.

skrutkovač Aku vŕtačka extol

Vŕtací aku skrutkovač Extol 402420

Len málo prístrojov sa uvádza pod toľkými označeniami ako sú akumulátorové vŕtačky. Uťahovačka, skutkovač, aku vŕtačka, a stále ide o to isté. Extol 402420 má na obale uvedené Vŕtací aku skrutkovač, čím dáva hneď jasne najavo, že si poradíte so skrutkami, inak so šrobíkmi a taktiež zvládne vŕtať. Všetko ostatné už je rozdielom medzi výrobcami a konštrukciou. Ak si domáci majster rozbaľuje domáce náradie tohto typu, azda vždy to robí s nadšením z toho, čo vo vnútri objaví. Kto nemá veľké skúsenosti s akumulátorovými vŕtačkami, niekde v úzadí sa obáva, čo všetko ho čaká pred tým, než ju spustí. Nakoniec sa žiadne zásadné prekvapenie nekoná, pretože len čo rozbalíte kufor, nečaká vás žiadne skladanie dielov. Jediným montovateľným dielom je spona na zavesenie, ktorú si sami upevníte na ľavú, alebo pravú stranu prístroja.

Unboxing video

Žiadne skladanie dielov sa nekoná. Vŕtačka je na podiv ihneď pripravená pracovať, respektíve ukázať, čo dokáže. Príjemný prístroj do ruky padne ako uliaty, veľmi dobre sa drží. Spojenie „veľmi dobre sa drží“ je nutné zopakovať, keďže je s napojenou batériou správne vyvážená a pôsobí pevným nelajbavým dojmom. Batéria je prednabitá, čiže sa hodí demonštratívna ukážka ihneď po rozbalení. Pri točení vŕtačky svieti LED svetlo. V tmavých miestach, pri slabom osvetlení, či vo vnútri políc, kde si sami cloníte pred výhľadom, je fajn mať malé osvetlenie. Počas dňa svetlo nepôsobí nijako obťažujúco.

Extol vŕtací aku skrutkovač

Vlastnosti

AKU vŕtačka je skvelá vec. Extol 402420 má konštrukciu dizajnovo tvorenú zo zelených a čiernych dielov s minimom bielej a kovovej. Rúčka je čiastočne potiahnutá mäkším gumovým materiálom pre lepšie uchopenie. Držanie v štýle pištole je pre pravú aj ľavú ruku rovnaké, veľmi „user friendly“, čiže všetko máte po ruke. Prepínanie chodu smeru otáčania je dostupné pre palec rovnakej ruky a späť funkciu vracia ukazovák. Hlavný spínač má presne tie vlastnosti, ktoré potrebujeme. Pri miernom stlačení sa točí hlava veľmi pomaly, čo je funkcia použiteľná pri akejkoľvek citlivej, či len opatrnej práci. Rýchlosť sa zvyšuje mierou stláčania. Nejde pritom len o nejaké fázy troch štyroch rýchlostí, ale celý stupeň podľa stlačenia prsta a rýchlosti je tak ťažké spočítať. Po pustení hlavného spínača sa hlava okamžite zastavuje, nedotáča ešte nevedno kam, ale ihneď stojí. Horná časť aku skrutkovačky uťahovačky má prepínač otáčok na 0-400 min-1 alebo 0-1500 min-1.

Extol vŕtací aku skrutkovač

Vkladanie vrtákov, dielov pre šrobovanie a ďalších násadiek nie je nijako komplikované. Koncový diel hlavice je ľahko otáčavý. To čo do nej dáte,  to v nej aj drží. Pár pohybov prstov dokáže veľmi rýchlo otvoriť otvor na veľkosť vrtáku. Utiahnutie je jednoduché, uťahuje sa len predný diel protichodne od druhého krútiaceho dielu. Pri práci je výhodou nerušivé neoslepivé svetlo svietiace pred seba. Tlačidlo na ovládanie priameho a spätného chodu je správne po ruke, neprepne sa samovoľne, no zároveň nie je komplikované ho pre prst zatlačiť.

Označenie Extol CRAFT znamená, že táto aku vŕtačka patrí do triedy „Craft“, čiže kategórie sortimentu venovanej hobby a domácim majstrom. Jej váha je 1,1 kilogramu s batériou. Nie je nutné žiadne komplikované nastavenie. Na pochopenie ovládania a práce s týmto prístrojom dokonca nie je nutné báť sa nových návykov a pravidiel.

Extol vŕtací aku skrutkovač

Technické údaje:

  • Výkon:
  • 1x akumulátor 1500mAh
  • Krútiaci moment 22 Nm
  • Doba nabíjania: 5,5 hod.,
  • Nepretržitá doba práce: 50 min.,
  • Stupne krútiaceho momentu 21 + vŕtanie,
  • Rozsah upínačky vrtákov 0,8 – 10 mm.
  • Hmotnosť: 1,1 kg
  • Súčasťou je manuál v CZ, SK, HU, DE jazykoch
  • Konštrukciou je model podobný na 12V s akumulátorom 1300 mAh.
  • Oficiálne stránky produktu: extol.sk

Vŕtačka a jej nabíjanie

Podľa popisu nabíjanie batérie 14,4V, 1500 mAh, 22Nm trvá zhruba 5 hodín. Je to možné, no aj práca s nabitou batériou stojí sama o sebe za to. Výrobca garantuje 50 minút nepretržitej práce, čo je pri prestávkach nakoniec práca pri upevnení sadrokartónu viac ako len jednej miestnosti. Batéria sa odopína po stlačení poistky a priamo do nej sa pripne nabíjacie trafo. To jediné tvorí nabíjačku, čiže nie je nutné ťahať žiadne konzoly na nabíjanie. Len nabíjací kábel. Nakoniec práve táto batéria je dôvodom, prečo si AKU vŕtačku kupujeme. Znamená byť o krok napred pri skladaní nábytku a akejkoľvek práci pred klasickým namáhavým otáčaním šrobováku (skrutkovača) a vŕtaním.  Samozrejme, je priamo súčasťou celého kufríka. Žiadne nepríjemné prekvapenie sa nekoná.

Po rozbalení kufríka a AKU vŕtačky ako celkom novej zvládla navŕtať niekoľko dier do dreva, utiahnuť približne 60 skrutiek do sadrokartónu a ešte stále nepomýšľa na nabíjačku.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu