Priamočiara píla Extol 405123: pre domáceho majstra stvorená

Najčerstvejší prírastok v našej dielni je priamočiara píla Extol Craft 405123. Prístroj určený hlavne pre domácich majstrov a domáce dielne, je atraktívny cenou, silou, funkciami, konštrukciou aj vychytávkami. V podstate je to presne ten typ priamočiarej píly, ktorú si chcete kúpiť ako prvú, či druhú, keď ste v minulosti kúpili najlacnejšiu a teraz by to chcelo niečo lepšie. Extol 405123 nesie presnejšie označenie značky Extol CRAFT, čo je v konečnom dôsledku edícia venovaná domácim majstrom. Prístroj jasnej zelenej farby plastu s kovovými dielmi má všetko potrebné ovládanie po ruke. Pozreli sme sa podrobnejšie na jeho balenie, obsah, ale aj prácu s pílou samotnou.

Priamočiara píla Extol 405123

Priamočiara píla je neoceniteľný pomocník

Na rezanie dosák sa dá použiť klasická píla, chvostová píla, no je mnoho prípadov, kedy je priamočiara píla neoceniteľná. Pri veľkých rezných plochách, pri vyrezávaní (je na to potrebný vhodný rezací list), no hlavne sa s jej pomocou dá urobiť zo štvorcovej veľkej dosky niekoľko tenkých líšt. To je len príklad, keďže práve na to sme priamočiaru pílu použili teraz. Ako jej názov napovedá, reže vpred a odlišuje sa tak od ostatného náradia. S iným náradím by to bolo trápenie, pre priamočiaru pílu ani nie. Základom je mať zabezpečenú opačnú stranu pred káblami, inými predmetmi, či zvedavosťou zvierat a najmenších členov domácnosti. Testovaný model je práve ten, ktorý si želáte pod stromček od manželky ak sama netuší, čo má kúpiť.

Technické údaje:

  • Príkon: 570 W
  • Počet zdvihov pílového plátu: 800-3000 min
  • Maximálny rezaný profil: drevo 65 mm, oceľ: 8 mm
  • Maximálny dosiahnuteľný sklon v uhle +/- 45°
  • Počet stupňov predkmitov 4 (3 stupne + 0)
  • Počet rýchlostných stupňov: 6
  • Priemer otvoru odsávania prachu: 3,49 cm
  • Váha: 1,9 kg
  • Kódové označenie výrobku 405123
  • Výrobca: Extol, Česká republika, info: extol.sk

Obsah balenia Extol Craft 405123

V kartónovej škatuli balená priamočiara píla obsahuje prístroj, manuál, dva náhradné uhlíky a určite hodnotnú pomôcku v podobe pozdĺžneho dorazu s ktorým celkom presne môžete kopírovať hranu dreva.  V balení je aj jeden pílový list na drevo. Základný prístroj má prívodný kábel pevne pripojený k telu, dlhý necelé dva metre.

Priamočiara píla Extol 405123

Ovládanie priamočiarej píly

Váhovo identická so štandardnými pílami nie je žiadnym prekvapením. Prekvapením, alebo skôr potešujúcimi vlastnosťami sú možnosti naklopenia rezania do 45° do jednej aj druhej strany. Umožňuje to kovová základňa, ktorá pomocou zúbkov na svojom spodku, dovolí presne vyrovnať pílu do jednotlivých uhlov. Sklon práve v 45° využijú stavitelia nábytku, hračiek a drobných drevených úprav, ale pokojne nájde uplatnenie aj pri rezaní kovu a plastu.

Nasadenie pílového listu je jednoduché. Objímka a systém uchytenia je identický so systémom uchytenia BOSCH, čiže aj pílové listy značky BOSCH sú identické s koncovkou rezných pílových listov EXTOL. Typické sú miernym výstupom po dvoch stranách, ktoré sú zárukou zachytenia. Na odistenie poistky držiacej pílový list je nutný imbusový kľúč 6. Ten je súčasťou balenia – je prichytený o prívodný kábel. Imbusový kľúč 3,5 mm uvoľňuje aj uhlové naklonenie kovovej základne.  Rovnako tak s ním viete uvoľniť aj skrutky na pozdĺžnom doraze s ktorým sa dá počas rezania kopírovať vzdialenosť od susediacej hrany.

Priamočiara píla a práca s ňou

Pri ovládaní tohto typu náradia vieme očakávať správanie priamočiarej píly ako takej. Tá si vyžaduje zásady práce, kedy nezapíname pílu pichnutú v materiály, či priloženú o materiál, ale prikladáme už rozbehnutú pílu. Ďalej sú to klasické zásady, ktorých sa musí aj táto píla, podobne ako všetky ostatné, držať a sú popísané v návode na použitie pomerne precízne. Majú za úlohu zabezpečiť a informovať používateľa, že dodržiavaním postupov sa dočkajú nie len dlhej životnosti nástroja, ale aj práce bez zranenia a poškodenia materiálu. Tento konkrétny model je skvelý v tom, že poskytuje dobrý výkon za skvelú cenu.

Výrobca model neodflákol so skromným nastavením predkmitu, či osekaním rýchlostí s labilnou základňou. Odsávanie je riešené spôsobom, ktorým je možné zachytávať nečistoty skôr, ako vyletia z poza prístroja do priestoru za vami, či na vás. Základňa je pevná a drží tak pri práci, čo je nevyhnutné pre bezpečné rezanie a fungovanie. Prepínanie sklonu je jednoduché. Chce to len povoliť skrutky imbusákom, zatiahnuť základňu do strany, čím sa uvoľnia zuby a tie sa dajú zakliesniť do jednotlivých uhlov, maximálne po 45°.

Priamočiara píla Extol 405123

Výbornou pomôckou je postranný doraz s úlohou malého pravítka. Dovolí pri práci narezávať presne rovnaké kúsky. Tým že je posuvný, dovolí vymerať presnú veľkosť, zaistiť ju a následne s takouto dĺžkou rezať viacero dielov s rovnakou veľkosťou. Vymeranie presnej veľkosti je možné aj počas zapnutej píly bez toho, aby píla poškodila materiál, keďže pri nasadení sa ešte stále nemusí čepeľ dotýkať materiálu. Jeho hlavná funkcia je možnosť udržať presnú linku pri rezaní napríklad dlhých dosiek a dlhých presne rovných dielov rovnako veľkých.

Smrekové drevo reže ako po masle. S ľahkosťou zvláda drevotriesky. V závislosti od použitých nožov, či skôr rezacích píl, nemá mať problém s rezaním kovov, umelých hmôt, či dokonca keramiky. Základom sú však vždy správne pílové plátky, pílové listy vkladané zo spodku do pohyblivej hlavy po odšrobovaní, respektíve uvoľnení dvoch imbusových{3,5 mm} skrutiek. Výrobca Extol je zároveň výrobcom širšieho spektra pílových listov. Náhradné a nové sa dajú kúpiť ľahko. U predajcu stačí uviesť, alebo v ponuke veľkých predajní hľadať píly s koncovkou typu BOSCH. Identická je aj Extol, čiže aj pre samotné priamočiare píly BOSCH je možné kúpiť značkou označené náhradné pílové listy značky Extol.  Cenovo sú pritom veľmi lacné, veď ich cena pre rôzne použitie sa pohybuje v okolí len eura za kus. Odlišné sú rozmiestnením zubov a nutné je vedieť, ktorá píla na čo slúži.

Predkmit má zmysel pri rôznych materiáloch

Predkmitový prepínač nachádzajúci sa na prístroji nad základňou dole vľavo vpredu slúži na efektívnejšie a rýchlejšie rezanie v závislosti od toho, aký druh materiálu sa reže. Má to zmysel a trochu premýšľania v tomto smere vie predlžiť životnosť píly aj prístroja.

  • Stupeň 0, čiže rezanie bez predkmitu pri pomalej rýchlosti, sa používa pri tvrdých materiáloch ako sú rôzne kovy, keramické dlaždice, ale aj pri tvrdom dreve ako je dubové a bukové drevo.
  • Stupeň 1 a 2 používame na preglejku, tvrdšie drevo a plasty pri pomalej rýchlosti a strednej rýchlosti.
  • Stupeň 3 sa pri strednej a rýchlej rýchlosti používa na rezanie drevotriesky, OSB dosiek a mäkkého dreva, dreva ihličnanov, vŕby, lipy, brezy a ďalších mäkších drevín.

Zavřít reklamu
Zavřít reklamu