Hodnotenie: Chvostová píla (chvostovka) Extol Industrial 8793600

Chvostová píla je výdobytkom modernej doby. Kým pred 10 rokmi sme ju ťažko našli v bežnom obchode s náradím, dnes je celkom bežne v ponuke. V USA veľký hit, v Nemecku taktiež populárny a v našich končinách čoraz viac známejší nástroj medzi elektrickým náradím zvláda nahradiť ruku a množstvo vynaloženej energie, ktorú môžete potrebovať niekde celkom inde.

Chvostová píla chvostovka Extol INDUSTRIAL 8793600

V neposlednom rade je to však aj čas, ktorý umožní šetriť, ak potrebujete a chcete zvládnuť viac. Chvostovka, v Čechách cez preklad známa ako inak ako ocasovka, alebo ocasová píla, dokáže byť cenný pomocník v dielni, na stavbe, ale aj na záhrade. Mali sme možnosť otestovať chvostovú pílu Extol INDUSTRIAL 1200 W známu aj pod číselným označením 8793600.

Chvostová píla od Extolu

Extol je český výrobca dodávajúci mimoriadne pestrý výber výrobkov do železiarstiev a predajní náradia po celom Slovensku. Výrobky sa delia na Extol CRAFT, Extol PREMIUM a Extol INDUSTRIAL. Práve INDUSTRIAL je určený pre profesionálov a stavebné firmy. Chvostová píla 8793600 je zástupcom triedy INDUSTRIAL, takže by mala byť schopná väčšej a pravidelnej záťaže. K tomu sú vždy plusy, ak má prístroj minimum poškoditeľných dielov, pevnú konštrukciu, dobre riešenie zapájanie a najmä vhodné vyhotovenie. Účelom tohto hodnotenia chvostovej píly je samozrejme zhodnotiť jednotlivé vlastnosti a možno predstaviť tento typ náradia o niečo viac.

Technické údaje:

  • Príkon: 1200 W
  • Rozsah regulácie počtu kmitov: 800- 1800 min-1
  • Maximálna hĺbka rezu do dreva a mäkkých materiálov: 210 mm
  • Maximálna hĺbka rezu do ocele: 10 mm
  • Maximálna hĺbka rezu do mäkkých kovov ako hliník a meď: 20 mm
  • Zdvih: 32 mm
  • Predkmit: 3+0 (0,6°, 1,2°, 1,6° a 0)
  • Prívodný kábel: 2,7 m
  • Celková váha: 5 kg
  • Výrobca: http://www.extol.sk

Obsah balenia a fyzický vzhľad

Kto nemá skúsenosti s chvostou pílou, musí sa zoznámiť s náradím, ktoré je pri väčšine svojho druhu pochopiteľne väčšie než ručná píla, ktorú má nahradiť. Rôzne váhy pohybujúce sa v číslach niekoľkých kilogramov a trochu väčšie rozmery z náradia robia nástroj, ktorý do bežného malého kufríka s náradím nezmestíte. Je to určité negatívum. Preto si žiada svoje miesto v polici a ideálne vlastné kreatívne balenie. Prístroj je dodávaný v škatuli, v ktorej je ešte dostatok priestoru navyše. No ideálnejšie je mať na pílu textilnú tašku, ktorá je po skúšaní a prenášaní asi tým najlepším riešením s ktorým budete spokojní.

Súčasťou balenia je manuál, dva náhradné uhlíky, a dva druhy rezacích listov. Rezacím listom, lištám, nožom, alebo rezným pílam sa dá hovoriť rôzne. Ustálime to pre tento prípad na listoch, ako ich neraz uvádzajú aj výrobcovia. V balení sa nachádzajú dva. Bežne takéto nekúpite, nenesú žiadne označenie, sú čisto biele a jeden je určený na drevo, kým druhý na rezanie kovu.  Rozoznávať ich dokáže každý čo i len trochu skúsený majster. Vedia potešiť, najmú ak chcete podľa nich kupovať ďalšie rezacie listy. Žiaden strach, Extol ich jednoducho uvádza s rovnakou koncovkou ako listy využívané pri výrobcovi Bosch.

Tak je možné nové rezacie listy jednoducho kúpiť bez pamätania si iných označení. Nenechajte sa však pomýliť, ak v predaji nájdete rezacie listy označené značkou Extol. Extol ako výrobca ich vyrába viacero druhov, aj také, ktoré by priamo pre 8793600 boli nepoužiteľné. Nakoniec za zmienku stojí aj kábel dlhý takmer tri metre, vyrobený z ohybného, zvláštne mäkkého pogumovaného materiálu. Ten nepadá a toľko nelieta, ako iné káble zvyknú pri každom pohybe prístroja. Malý možno bezvýznamný postreh na záver k vzhľadu.

 

Chvostová píla chvostovka Extol INDUSTRIAL 8793600

Foto: Balenie v škatuli obsahuje aj dva rezné listy, ktoré využijete skôr, než si dokúpite ďalšie

Práca s chvostovou pílou

Píla nepotrebuje žiadne nastavenia a kalibrácie pre svoju prácu. Pre začiatok je vhodné zvoliť správnu rýchlosť, kmity, správny rezný list a zapojiť prívodný kábel až potom do elektrickej siete. Ako náhle je všetko zapojené správne, potrebujete len zaistiť elektrickú energiu, správny rezný list na správny materiál a hurá do práce.

Nástroj výborný na:

  • rezanie dreva, dosák, hranolov
  • vyrezávanie tvarovanie a vyrezávanie otvorov napríklad do sodiek a drevených tabúľ
  • rezanie kovových profilov, medených rúrok, rezanie ocele
  • výborné na rezanie tehál, tvárnic na stavbe, s vhodným rezacím listom bohaté využitie.

Ovládanie chvostovej píly

Nasadenie pílových rezných listov nie je vôbec komplikované. Vyžaduje si len uchopenie hlavice, do ktorej sa listy vkladajú, jej potočenie v štýle odšrobovania, ak si pílu postavíte akoby na prívodný kábel. Len čo hlavicu pootočíte, štrbina na zasunutie pílového listu sa zväčší a umožní vložiť list, ktorý sa po uvoľnení hlavice zaistí. Nezaškodí preveriť si pevnosť uchopenia pred spustením rezania. Výmena a nasadenie reznej plochy je záležitosťou niekoľkých sekúnd. Samotná pripravenosť chvostovej píly je v našom prípade počítaná na čas strávený vyťahovaním zo škatule a následne čas okolo 10 sekúnd, než správne nasadíte rezný list, rýchlosť a predkmit.

Chvostová píla chvostovka Extol INDUSTRIAL 8793600

Foto: rozoznať, ktorá pílový rezný list je na čo je predsa len jednoduché.

Chvostová píla nemá nič zásadné, čo by ste možno chceli zmeniť. Uchopiť ju musíte dvoma rukami, prípadne pri rezaní si viete pílu udržať už len jednou rukou napríklad pri rezaní dreva, alebo stromov. Ovládacia pevnejšia ruka je tá, ktorá bude ovládať spínač a ešte skôr aretáciu spínača. Na vrchu prístroja je nastavenie predkmit, v rukoväti ovládanie rýchlosti pomocou otáčavého prepínača. Ovládanie nie je nijako komplikované, skôr ide o typické spínacie spustenie prístroja, ktorý spúšťa do pohybu hlavicu. Hlučnosť aj zvuk je podobná na vŕtačku, no odlišuje sa pri rezaní. Bohatá variácia dokupovateľnných rezných listov umožňuje od vyrezávania ornamentov po rezanie oceľových plátkov.

Nastavenie predkmitov a rýchlosti kmitov

Význam nastavenia predkmitov a kmitov je veľký a rovnaká filozofia platí povedzme na všetky podobné prístroje. Oplatí sa dodržiavať rozdielnosť kmitov a rýchlosti pri rozdielnosti materiálov. V opačnom prípade hrozí poškodenie prístroja, rúk, prstov, materiálu, či renomé o vašej práci. Tri stupne predkmitov pílového listu sú riešení prostredníctvom tlačidla na vrchu prístroja. Otáča sa na spôsob poistkového otáčavého nastavenia aké poznáme na niektorých vŕtačkách. Nastavenie ide tuhšie, no zámerne, keďže ho používate len pred prácou, nie už počas spustenej píly. V podstate ide o elipsovitý výkyv, tvar, ktorý opisuje rezný list pri vrezávaní sa do materiálu. Predkmit je možné nastaviť aj do fázy 0, kedy nedochádza k predkmitu.

Dôležitým parametrom je rýchlosť s akou prebiehajú kmity rezného listu. Rýchlosť je parameter, ktorý je možné meniť počas rezania a preto je dostupný v rukoväti pri spustení prístroja a dostupný je na ovládanie prstami ovládajúcej ruky. Na veľmi tvrdé materiály je vhodná pomalá rýchlosť, podobne ako to platí aj pri ručnom rezaní. Najrýchlejšie rýchlosti kmitov by mali byť využívané pri dreve. Konštrukcia je vhodná pre ľaváka aj praváka a obaja by mali byť schopní bez zásadného rozdielu ovládať prístroj. Rozdiel je len aretácia spínača, ktorú potrebujete mať u ľaváka stlačenú z opačnej strany ako je palec.

Platí:

  • Rezanie bez predkmitu alebo s predkmitom 1 a s pomalou rýchlosťou je určené na tvrdé materiály ako kov a keramika, rovnako ako veľmi tvrdé drevo.
  • Rezanie s predkmitom 1 alebo 2 pri nízkej až strednej rýchlosti je určené pre rezanie preglejky, stredne tvrdého dreva a plastov
  • Rezanie s predkmitom 3 a so strednou až najvyššou rýchlosťou je pre OSB dosky, podobné materiály, a mäkké drevo ako lipa, smrek, borovica, vŕba a podobne.

Chvostová píla chvostovka Extol INDUSTRIAL 8793600

Foto: Pevná konštrukcia vie byť pevná aj v ruke, viditeľné ovládacie prvky

Zanáranie píly do dreva

Vnoriť pílu do dreva bez vŕtania, priamo s pílovým listom je možné pomocou sklopiteľnej opierky, ktorá je v popredí prístroja a prechádzať cez ňu a nad ňou môže pílový rezný list – reznými zúbkami smerujúci k ramenu opierky. Opierka sa dá pri sklonení píly oprieť o materiál a rezať vnáracími rezmi do materiálu. Pílové listy sa však dajú vkladať aj opačne, stále za úchyt, ale reznou plochou akoby nahor. Vtedy aj pílu treba otočiť opačne. Pílový list vtedy prechádza cez opierku a ostrá čepeľ smeruje od ramena opierky von.  Zmysel otočeného rezného listu je vtedy, ak potrebujete docieliť menší uhol vnárania píly do dreva. Napríklad pri tvrdšom dreve. Dá sa to, je potrebné mať trochu odvahy a použiť vhodný materiál. Na začiatok si to vyskúšajte na menej cennom materiály, no ako zaujímavá skúsenosť je to dobré. Využiteľné napríklad pri výrezoch do OSB dosiek, ak ňou prechádza hranol a nechcete hranol obchádzať dvoma kusmi.

Hodnotenie chvostovej píly

Plusom aj zároveň negatívom tohto druhu píl je jej váha. 5 kilogramov je pri dlhej a namáhavej práci predsa len váha. Pokiaľ nemáte veľa rezania, pri ktorom reálne potrebujete byť a neustále držať pílu, problém nemáte ako pocítiť. Lenže aj táto váha má svoje výhody. Píla drží, nelieta, pokiaľ režete, jej váha sama pôsobí ako tlak na materiál a nepotrebujete už tlačiť vy. Mohlo by sa dať povedať, že váha je problém pre tých, čo ju vidia a držia. Výhodou je pre tých, čo s ňou pracujú a jej váhu využívajú pre vytváranie potrebného tlaku. Poteší fakt, že pri rezaní nezostávajú reziny na dreve a neclonia tak vo výhľade. Prístroj ich odfukuje vpred.

Chvostová píla chvostovka Extol INDUSTRIAL 8793600

Foto: nasadený pílový list, jeden z dodávaných v balení. Určený na rezanie kovu.

Reálne pri skúšaní chvostovej píly Extol INDUSTRIAL 8793600 nenájdete nič, čo by zásadne pôsobilo ako prekážka v práci, alebo chápaní práce s chvostovou pílou ako takou. Pohyb v pred a vzad nahrádza pohyb ľudskej ruky a tak za vás odpracuje všetko rezanie prístroj. S predlžovačkou sa dá vyraziť s ním aj do záhrady na rezanie stromov. Povedzme, že je čiastočnou náhradou za reťazové píly, ktoré pri orezávaní stromov v záhrade majú časté využitie. Elektrickú chvostovú pílu je v záhradách vidieť menej, alebo vôbec, ale aj napriek tomu je na taký účel vhodná. Využitie nachádza pri rezaní rúrok, hliníkových profilov, dielcov vodovodnej sústavy ako v našom prípade, aj pri rôznych druhoch prerábky a stavby nájde rôznu paletu uplatnenia.  Dôležité je prihliadať na vlastnosti rýchlosti a predkmitu, čím si zaistíte vždy dlhšiu výdrž prístroja, nech už akéhokoľvek. Nie len tohto konkrétneho.

Chvostová píla si žiada poriadne využitie

Prednosťami sú však určite veľmi ľahké ovládanie, tvar, dobrá uchopiteľnosť, kompatibilita rezných listov, vďaka čomu nie je naozaj problém azda kdekoľvek kúpiť náhradné, alebo celkom nové pre konkrétny účel. Výmena listov je doslova hračka, rezanie ešte väčšia. Nepopierateľne chvostová píla šetrí vlastné sily a čas. Aj preto je to prístroj, ktorý dokáže veľa práce za málo času a zaslúži si viac zaťažiť. Uplatnenie nájde pri drevostavbách, častom rezaní rôznych kovových či drevených materiálov. Stavebníci, ktorí používajú tehly mäkké typu Porfix a Ytong, alebo pálené, využijú chvostovú pílu s na to určeným rezným listom. Ideálna je na rezanie pokojne väčších plôch, vyrezávanie, aj vnáranie pri vyrezávaní vnútorných výrezov. Nebude to ideálny prístroj pre príležitostné používanie, kde niet ani stromov na orezávanie a ani využitia „u susedov“, keďže ho tak naplno nevyužijete. Preto prístroj patrí do produktovej triedy INDUSTRIAL.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu