Recenzia: vysávač ETA Aqualio vás pozitívne prekvapí, minimálne 10 krát

Vysávač pre domácnosť ako vynález môže prekvapiť aj v roku 2017. Aqualio je tak trochu prekvapením, ktoré vás presvedčí, že vývoj vysávačov stále nedosiahol koniec. Bez preháňania, vysávač známej značky ETA, totiž prišiel s niečím, čo nás v redakcii prekvapilo hneď niekoľko krát. Dizajnový kúsok z budúcnosti prináša trochu budúcnosti aj do bežnej domácnosti už dnes. S poriadne silným ťahom povysáva aj to, čo po sebe nechal iný vysávač, no prvky ako vodná filtrácia, akumulátor, oddeliteľný malý vysávač, alebo jeho anti-alergénnosť ešte stále nie sú všetko. Aqualio, ako jeho názov napovedá, je model vysávača využívajúci vodnú filtráciu.

ETA aqualio

Nepotrebujete tak kupovať a zháňať žiadne vrecká. Rovnako tak už nemusíte vytriasať vrecká niekde nad kontajnerom a prášiť okolo seba kúdoly prachu. Aqualio je skrátka prekvapením, ktoré pozitívne prekvapí minimálne 10x.

Vysávač ETA Aqualio

Nie veľké no pevné balenie ukrýva vysávač rozdelený na hlavnú časť a menšiu. Jedinou skrutkou sa pevne prichytí a je pripravený na prácu. Viac už vlastne ani nebude nutné siahnuť po tejto skrutke. Nemôže nepotešiť fakt, že k vysávaču nie sú prívodné káble, čiže si vystačí so svojim nabíjateľným akumulátorom. Ten je dokonca prednabitý, aby bol schopný ukázať, čo v ňom je aj bez nutného čakania pri nabíjačke. Všetko na prístroji sa dá veľmi ľahko pochopiť. Otvárateľných častí je minimum, tlačidiel len niekoľko a predsa celkom postačia pre množstvo funkcií, ktoré vysávač má. Stojaci vysávač je perfektne dizajnovaný, veľmi dobre sa drží v ruke, je ľahký v porovnaní s inými stojacimi vysávačmi, jeho zdvihnutie netvorí zásadný problém pre rotačné kefy a vysávaciu časť tak, ako pri väčšine iných podobných vysávačoch a pozitívne hodnotíme aj ďalší prvok, výbornú pohyblivosť hlavy v jej kĺboch.

Technické vlastnosti:

  • Vysávač s vodnou filtráciou
  • Výrobca: ETA, Česká republika, www.eta.cz
  • Označenie modelu: eta Aqualio 1448, tyčový vysávač 2 v 1
  • Váha spotrebiča: 3,4 kilogramu
  • Rozmery: 1110x265x240
  • Hlučnosť okolo: 83 dB
  • Akumulátor: Li-Ion 25,2 V
  • V predaji a v ponuke tu: Eta Aqualio

Akumulátorový vysávač, čiže bez káblov

Už pri prvej skúške sme si otestovali z počiatku nevedomky jednu nespornú výhodu. Vysávačom dokážete prejsť niekoľko miestností v priebehu pár minút. Bez prekladania káblov z jednej zástrčky do druhej, bez prekračovania káblov a ich premiestňovania, ak by mali prekážať. Samozrejme. Keďže ide o akumulátorový vysávač, nemá žiadne káble a funguje na Li-Ion akumulátor 25,2V s ktorým vysávač zvládne nepretržitú prevádzku až 50 minút. Za takýto čas sa dá stihnúť povysávať 15 bytov. Hypoteticky je tak výhodou mať ho nabitý napríklad pri ceste na chatu, či na miesta bez elektrického prúdu. Energiu si totiž nesie so sebou. Nabíjanie je riešené pomocou trafa so zhruba dvojmetrovým káblikom a konektorom vkladaným do malej zásuvky pod rúčkou.

ETA Aqualio vysávač recenzia

Vodná filtrácia

Nepopierateľnou prednosťou je vodná filtrácia. Postačí celkom málo vody v zásobníku na to, aby vysávač fungoval. Zásobník sa vyklápa ako malá zaoblená priehľadná skrinka, naplní len z časti vodou a vloží späť. Vysávaním nečistoty zostávajú vo vode, o čom sa vie používateľ vysávača presvedčiť aj tým, že voda mení farbu. Z čistej na špinavú. Čo iného čakať? Výrobok si na tom stavia meno, no je to zároveň evidentné a jasné, že vysávaním vodnou filtráciou sa do okolia nedostáva výfukový prach. Bežný vysávač do miestnosti vypúšťa kadečo, prachové nečistoty a zápach. Aqualio vonia novotou, teda aspoň zatiaľ. Vysávaním sa naplní zásobník, prípadne molitanový filter. Všetko sa dá veľmi ľahko vyčistiť a poskladať naspäť. Konštrukčne je to zvládnuté dobre. Pretože aj antitalent sa po vybratí zásobníka a filtra nemusí báť toho, či to bude vedieť nasadiť späť. Jednu vec sme sa z počiatku nenaučili. Použitá voda s povysávanými nečistotami nepatrí do umývadla, skôr do odpadu cez WC. Kto má doma zvieratko púšťajúce srsť, to si ešte len všimne, čo nájde plávať vo vode. Ak by sme si hneď na začiatku všimli výbavu k vysávaču, mali by sme viac jasno. Súčasťou balenia je nádobka so sitkom, ktorá môže poslúžiť na prelievanie vody zo zásobníka z vysávača. Na sitku sa zachytia nečistoty, kým voda pretečie ďalej. Je to rýchle riešenie a pomerne jednoduché, pre obe strany.

ETA Aqualio vysávač recenzia

Určite je zaujímavý aj fakt, že nádoba s vodou nevytečie, aj keby ste vysávačom prechádzali po stene, alebo by z nejakého dôvodu spadol, potrebovali ste povysávať pod kreslom a sklopili ste ho až na doraz k zemi, prípadne ste ho museli položiť na zem.

Silný a antilergénny Aqualio

Reálny test priniesol reálne fakty. Nebudeme menovať klasický vysávač, ktorý sa prešiel po červenom koberci v našej obývačke. Aj po ňom sa podarilo Aqualiu nájsť ešte čo to z prachu, či nejakého chĺpku, ktorý si vysávač predtým nevšimol. Má výborný ťah, najmä na fakt, že ide o batériový pohon, je silný, kefy fungujú naplno, ale tiež počujete v samotnej hlave, že pracuje a vyťahuje z koberca stále nejaké nečistoty, ktoré mohli doteraz unikať. Pritom všetkom nie je hlučný až tak ako iné vysávače. Pri ťahu aký má je to pozitívum.

ETA Aqualio vysávač recenzia

Ak ste astmatik, či alergik, potom dokážete oceniť funkciu, ktorú posúva ETA do popredia pri modeloch Aqualio, no zamerali sme sa na ňu aj my. Faktom zostáva, že bežne vysávač pri nasávaní vzduchu niekde vzduch vypúšťa a spolu s ním aj množstvo jemného prachu, prípadne zápach. Z vysávača nevychádza vzduch s prachom, pretože tomu bráni práve voda. Unikát s ktorým sme sa ešte nestretli je osvetľovanie koberca UV lampou, čo má mať dezinfekčné účinky na nádobu s odpadom. UV svetlo sa zapína automaticky a má účinky na roztoče, spory, baktérie, plesne a ešte ďalšie nežiaduce hrozby.

Práca s vysávačom Aqualio

Len čo uvedie používateľ vysávač do chodu, cíti ťah. Aj preto nie je nutné konkrétne miesto prechádzať veľa krát a opakovane, aby sa do vysávača chytila nejaká nečistota. Testovali sme ho ako nový a pevne veríme, že túto silu si zachová ešte na niekoľko rokov.

ETA Aqualio vysávač recenzia

Pohyb s ním je naozaj ľahký, prípadná nutnosť ho zdvihnúť cez prah nie je problémom a parkovať sa s ním dá v plastovom stojane, ktorý je súčasťou balenia. Stojan sa dá položiť povedzme do komory, alebo do skrine, kde svoju úlohu môže rovnako tak plniť, ako kdekoľvek na zemi. Akákoľvek manipulácia nezlyháva na problémoch počas pohybu. Chrbát nie je nutné skláňať ani o centimeter (ak nie ste Djokovič). Nuž a podstatným faktom je aj to, že netvorí príliš veľký hluk. Celkový dojem z jeho zaujímavého dizajnu dotvárajú prvky osvetlenia a UV svetlo. Počas vysávania LED svetielka osvetlia koberec, aj tmavšie miesta ukryté pod a medzi nábytkom. No UV svetlo je vychytávka s ktorou sa bežne nestretávame. Jej účel spočíva v dezinfekcii prachu od roztočov, rôznych zárodkov, plesní, keďže práve taký účinok UV žiarenie na ne má. Akýkoľvek podobný účinok a funkcie potom prilákajú pozornosť najmä ľudí, ktorých trápia alergie. Nehovoriac o domácnostiach s malými deťmi.

ETA Aqualio vysávač recenzia

2 v 1: keď sa vo veľkom ukrýva aj jeden malý

Občas takéto triky vidíte v sci-fi filmoch, alebo vám to pripomenie Transformerov. Eta tento model navrhla ako dva rôzne prístroje spojené v jednom. Veľký stojaci vysávač je síce hlavné telo, avšak len čo stlačíte tlačidlo, z tela vysávača sa dokáže odklopiť menší ručný vysávač určený na záclony, stôl, či pracovné dosky. Miesta, kde veľký vysávač nebudete chcieť vyťahovať a hlavne by nemal svoj vytúžený efekt. Malý vysávač má vlastný pohon, filtráciu a taktiež slušný účinok. Pokojne ho môžete vytiahnuť do auta a mimo kuchynský stôl a omrvinky na kresle v obývačke si poradí aj s vysávaním auta.

ETA Aqualio vysávač recenzia

Priestor je to pritom zakliaty, mnohí o malom vysávači snívame a zrazu keď sa ocitne v tele iného vysávača, pôsobí to ako prekvapenie, avšak zároveň ako unikátne odlíšenie sa už i tak pestrej palete funkcií, od konkurencie. Menší ručný vysávač je ľahký a veľmi dobre sa s ním pracuje. Pochopiteľne, počas používania malého, nie je funkčný veľký vysávač. Srdce, inak povedané akumulátor, sa totiž nachádza práve v časti s malým vysávačom.

ETA Aqualio vysávač recenzia

Foto: rotačná kefa sa ľahko vyberá po zatiahnutí poistky.

Top 10 potešujúcich faktov

Tie najzaujímavejšie zaujímavosti sme si už zhrnuli v priebehu uplynulej recenzie. Pri zostavení rebríčka tých desiatich najlepších by sme mohli vychádzať z nasledujúcich oblastí.

  1. Veľmi pekný dizajn a stabilná konštrukcia
  2. Stojaci vysávač bez nutnosti sa čo i len minimálne skláňať
  3. Ľahký a ľahko ovládateľný s výbornou ohybnosťou pri sacej hlave
  4. Žiadne prívodné káble, keďže vysávač je na batériu nabíjanú cez trafo, s výdržou až 50 minút
  5. Vodná filtrácia
  6. Mimoriadna sila
  7. Anti-alergénne vlastnosti
  8. Odnímateľný ručný vysávač, funkcia 2 v 1
  9. Nižšia hlučnosť, než iné prístroje
  10. Dezinfekcia UV svetlom

Hodnotenie vysávača

S vysávačom Aqualio je radosť vysávať. Pre vodu vo filtri, pre dizajn, pohodlnosť práce, rýchlosť práce a silu, je s ním bez preháňania a zavádzania naozaj radosť pracovať. Eta navrhla vysávač Aqualio ako moderného pomocníka, no vnímame ho aj ako spotrebič, ktorý z nezáživného vysávania robí tak trochu zážitok. Do tejto chvíle sme mali možnosť testovať niekoľko vysávačov, avšak inovácie a prvky použité v tomto ho stavajú vyššie. V rámci recenzie preto považujeme za dôležité vyzdvihnúť niekoľko zásadných faktov.

  • Po vysávaní v miestnosti necítiť známky vysávania a prachu. Nie je nutné vetrať. Zároveň má veľmi dobrý ťah a účinok pri vysávaní vlasov, srsti a aj smietok v kobercoch s dlhým vlasom.
  • Dokáže o svojej sile presvedčiť už len tým, že zásobník nečistôt zachytí nečistoty aj na už povysávanom koberci s iným domácim vysávačom. Práve zásobník, do ktorého vidíte, je výhodou v tom, že máte zároveň prehľad o miere úspešnosti a sile vysávača vlastne ihneď. Keď vidíte, čo vysávate, má to určitý psychologický efekt.
  • Pri vyprázdňovaní zásobníka s povysávaným prachom netvoríte oblak prachu všade, kam sa pohnete.
  • Moderný dizajn a ľahké ovládanie nepredstavuje problém pre pochopenie žiadnej jeho súčasti, aj bez návodu. No predsa len si návod prečítajte, aby ste mali istotu v tom, že všetko robíte správne a vysávač tak vydrží aj testy u vás doma.
  • Rotačná rozšírená hlava sa dá odnímať, no vysávač nie je celkom ideálny na vysávanie v pravých uhloch na usadenú nečistotu. Povysáva svojim ťahom, avšak na tenké a menej dostupné miesta je ihneď pripravený práce ručný vysávač, ktorý je súčasťou veľkého.
  • Osvetlenie koberca počas vysávania. Nikdy sme nič podobné nevideli. Len čo prídete s vysávačom mimo miestnosti niekam, kde ste nezažali svetlo, odrazu má to svetlo na vysávači zmysel ako výborná vychytávka, kvôli ktorej nemusíte nevyhnutne zažať v miestnosti. Osvetlenie je vskutku príjemné ozvláštnenie vysávania a zvýšenie pohodlia. Ak vysávate pod skriňou s nohami, alebo pod kreslom, svetlo je plusom počas dňa.
  • Za plus považujeme aj značku. Keďže od ETA má na Slovensku aj dnes ešte mnoho ľudí mixéry používané po tri generácie, máme značku zafixovanú ako spoľahlivú.

Prezentačné video výrobcu poodhaľuje viac o vysávači priamo v akcii
*


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu