Sušička ovocia a húb – ako ju vybrať a čím je pre domácnosť

Sušenie ovocia, hrozna, jabĺk, byliniek, ale hlavne jesenných húb, ak práve sezóna praje, je tradičnou činnosťou v každej poriadnej domácnosti, ktorá využíva plody prírody, či vlastnej záhrady a lesov. Sušenie je jedna z najlepších foriem konzervovania potravín. V prípade ovocia dokonca najlepšia. Základom je zbaviť bunky vody, vôbec dužinu zbaviť vlhkosti, v ktorej sa môžu tvoriť mikróby, tvoriť hniloba, byť potravou neželaným návštevníkom a ako suché majú vydržať čo najviac. Zväčša aspoň do zimy. Sušíme huby, množstvo druhov ovocia a to veľké krájame na tie najtenšie plátky, ako len pôjdu. Čím tenšie, tým skôr budú suché.

Sušička ovocia

Prednosti, ktoré ponúkajú súčasné sušičky

Bez toho, aby sme robili reklamu jedinému typu, alebo výrobcovi, môžeme o sušičkách povedať, že ide o praktických pomocníkov, ktorí výrazne šetria čas a priestor. Bežné sušenie po radiátoroch a parapetných doskách k plodine pridáva prach, zaberá priestor, je ťažké sa pohybovať bez zhodenia a nechcenej manipulácie. Nehovoriac o prievane a lietajúcich papieroch. Sušička suší plodiny a potraviny v uzavretom priestore, stojí menej ako prúd v elektrickej rúre otvorenej do polovice, ako zvykli občas v čase núdze mnohí sušiť v bytoch. Sušička je hlavne o čistote a komforte.

Vlastnosti sušičiek ovocia

Sušička ovocia je vlastne vždy aj sušičkou húb, prípadne byliniek a podobne. Ich cena sa pohybuje od malých modelov od 30 EUR s nízkou kvalitou a možnosťami nastavení až po 80 EUR drahšie kúsky a viac, ktoré disponujú lepšími vlastnosťami. Zväčša majú kruhový tvar. Iné svojou výškou už pripomínajú valec. Ideálny a bežný počet platní na sušenie je 5 až 7. Viac môže byť na škodu, alebo zariadenie má vyšší výkon, aby dokázalo plnohodnotne vysušiť všetky poschodia.

Ak chcete dobrú sušičku, hľadajte takú, ktorá nebude na mechanické otáčavé tlačidlá, prípadne len jedno s ukazovateľom. Tým, že vám chýba displej a číselný údaj, je takáto sušička veľmi osekaná o funkcie. Vedzte, že bežná sušička vám nezobrazuje energetickú triedu a neuvádzajú ju ani mnohé predajné siete, čo je zvláštnosťou. Pri výkone, ktorý má, však pokojne môžu pohnúť elektromerom. Sledujte vlastnosti sušičiek. Môžu mať niekoľko režimov a preto sledujte tie, ktoré budú mať pre vás význam. Výborné sú tie spotrebiče, ktoré majú vlastný displej. Viete čo nastavujete a na koľko. Je pravidlom, že ak je displeja viac ako jedno aktívne miesto (tlačidlo, alebo otáčanie), ide aj o časovač. Neoceniteľný pomocník pri ktorom nemusíte sami sebe v noci dávať budík, aby ste mohli doplniť hríby a presypať usušené do jednej platne na kompletné presušenie.

Inzercia

Funkcie sušičiek

Medzi základné funkcie každej správnej sušičky je regulácia teploty. Pracujú totiž pri teplotách od 35°C do 70°C a pre každú potravinu môže byť ideálne iné sušenie. Fungujúca ventilácia je vždy dobrá a mala by byť štandardom, veď práve na jej princípe zariadenie funguje. Vírenie horúceho vzduchu a jeho prestup poschodiami, až nakoniec východ von, má za následok, že vôbec sušička suší.
Otočné sušiace platne, alebo u niekoho nádoby, nie sú nevyhnutnosť. Skôr je to vec drahších modelov. Samozrejme má to výhody, pre zaistenie rovnomerného sušenia. No ak má sušiaca základňa poriadny systém sama o sebe, naozaj nemusíte ľutovať, že ich otočné nemáte. Plátok jablka alebo kiwi aj tak sušíte stále z tej jednej strany až kým ho sami fyzicky neotočíte. Dnes sa niektoré sušičky prezentujú aj ako kombinované spotrebiče. Zopár modelov nájdeme aj s funkciou jogurtovača, pri ktorom sa využívajú podobné teploty, ako pri sušičke a tak prečo ich neskombinovať? Jogurtovač je tvorený len niekoľkými nádobkami na výrobu domáceho bieleho jogurtu, nič iné nepotrebujete. No ak kupujete sušičku kvôli nemu, zhodnoťte, či vôbec u vás jogurty jedia. Mať doma jogurtovač vás nepresvedčí konzumovať jogurty častejšie.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu