Ako spracovať vajíčka a 5 úžasných rád do kuchyne

Vajíčka sú neoddeliteľnou súčasťou viacerých jedál a bežnej slovenskej kuchyne. Človek by ani neveril, že sa s nimi stretávame od dávnych dôb, len tie kuracie sa k nám dostávali v priebehu posledných tisícročí vďaka skroteniu divo žijúcich sliepok z oblasti dnešného Thajska.

Vajíčka

Vajíčka ako také sú výborným zdrojom zdraviu prospešných látok, ale tiež stavebných látok pre naše telo nevyhnutných. Obsahujú vitamíny B2, B3, B6, D, E, H. V rámci domácich receptov teda nebude na škodu povedať si pár zaujímavostí, ktoré sa týkajú ich spracovania v kuchyni.

Ako zabrániť popraskaniu vajíčok pri varení?

Domáce recepty odporúčajú malý kúsok masla, alebo iného tuku. Tuk by mal zaistiť, že škrupinka počas varenia nepraskne a nebudeme tak svedkami uvarenej bielej bublaniny trčiacej z praskliny. Používanou metódou je aj opatrné prepichnutie vajíčka len na jeden či dva milimetre na tupom konci. Je to preto, že sa tu nachádza vzduchová bublinka a jej prebitie pomôže vyrovnávať tlak vo vajíčku pri rozťahovaní objemu.

Ako uchovávať žĺtko?

Potrebovali ste vajíčkový sneh a zostali tak žĺtka? Uchovávať žĺtka len tak v pohári v chladničke znamená dopomôcť ku skaze pomerne rýchlo, no tiež tým naťaháte rôzne pachy. Ideálne je, pokiaľ veľmi opatrne takéto žĺtko zalejete čistou vodou. Tá zakryje a trochu zakonzervuje žĺtko. Znamená to potom to, že ho budete po odliatí vody použiť aj o tri dni bez problémov.

Ako uchovávať bielok?

Naopak, potrebovali ste do krému žĺtka a tak vám zostali bielka? Tie môžu mať využitie na Vianoce do medovníkov k poleve, alebo ich môžete použiť na výrobu snehu. Bielok však môžeme zamraziť a použiť aj o sedem mesiacov. Pokojne.

Ako oddeliť žĺtok od bielka?

Spôsobom, ako rýchlo oddeliť viac žĺtkov od bielka, je mnoho. Používa sa iekedy aj lievik, no nie každý to dokáže. Nemenovaná relácia na nemenovanej televízií nedávno priniesla ukážku, že ideálny nástroj na to je plastová fľaša. Malá plastová prázdna fľaša mierne stlačená pri priložení hrdla na žĺtok vcucne žĺtok a bielok zanechá dole. Tento nápad však celkom poprel metódu s lievikom, ktorá funguje, no prezentovali ju ako nesprávny spôsob a ešte k tomu zle. Je na to nutný tenký lievik. Nakoniec každá dobrá gazdinka si poradí starým dobrým spôsobom, zo škrupinky do škrupinky.

 Ako rýchlo rozoznať surové vajce od vareného?

Ak ste si po varení vybrali uvarené vajíčka a omylom ste ich postavili vedľa surových, môžete risknúť a vajíčka roztrepať, alebo ich jednoducho roztočiť na stole ako mincu a sledovať ich pohyb. Varené vajíčko má rovnomerný pohyb otáčania, kým surové vajce sa kolíše a občas akoby nevedelo udržať rovnováhu.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu