Akého psa vybrať do domu k deťom alebo na ochranu?

Pes je najlepším priateľom človeka, ale tiež ďalším členom rodiny. Mať dom so záhradou bez psa je ako mať hlavu bez vlasov. Na každú poriadnu záhradu a veľký dom jeden pes patrí. Ako vybrať správne plemeno, na čo všetko prihliadať a s čím vlastne počítať?

pes a šteniatko doma

Akého psíka chcete?

Rozhodnúť sa, aký psík je ten pravý, záleží na vás. Sami viete najlepšie, či pôjde o psíka k deťom, pre vás dospelých, alebo pre všetkých a ochranu majetku k tomu. Pes má mnoho schopností, ktoré človek oceňuje už desiatky tisíc rokov, odkedy už vĺčatá robili spoločnosť ľuďom. Aj dobrý priateľ vašich detí môže byť výborný obranca a ochranca. Chce to len výcvik, alebo len správna výchova a tá správna rasa psíka. Nech už tvrdí akýkoľvek aktivista a zástanca psov, nie každá rasa a pes je ideálny k deťom a na ochranu majetku zároveň.

Na veľkosti záleží

Malý pes vám záhradu nevyplní, no nestojí veľa. Krmivo vás nezruinuje, čistenie po psíkovi netvorí taký problém a s malým psíkom viete vyraziť na dovolenku, na hory, na návštevy, alebo len na prechádzku oveľa častejšie, ako s veľkým psom. Veľký pes sa často vyznačuje vyššou nákladnosťou na krmivo, starostlivosť a ďalšie nároky. Veľký pes môže vzbudzovať rešpekt, oveľa účinnejšie tvorí ochranu vašej nehnuteľnosti a zároveň sa stáva obyvateľom vášho dvora. Pri veľkom psovi je vysoká pravdepodobnosť, že pes zostáva vonku po celý rok, kým malý nájde svoj priestor aj vo vnútri domu medzi ľuďmi, pod jedálenským stolom, na pohovke, pri televízore a podobne.

Ideálne plemeno pre deti

Pes pre deti môže byť… v podstate ktorýkoľvek pes. Presvedčujú o tom bohaté skúsenosti rodičov na fórach, medzi chovateľmi a aj na internete medzi videami. K deťom si vedia vybudovať vzťah aj stafford, rotvajler, nemecký ovčiak a pokojne doberman. Práve u týchto plemien je dokonca možné očakávať, že pri dobrej výchove sami chápu svoju úlohu v rodine a k dieťaťu pristupujú ako objektu maximálnej ochrany a obrany. Ovčiak z nich najlepšie. Vo všeobecnosti je však rodinným plemenom labrador, kokeršpaniel, bígel, maltézsky pinč, pudel a mnoho menších plemien.

Bernský salašnícky pes

Psychicky nevyrovnané plemeno čivava má síce veľký tábor podporovateľov, najvyšší počet pohryznutí ale veterinári zaznamenávajú práve od čivavy alebo nemeckého ovčiaka. Ak hovoríme o malých deťoch, je nutné počítať, že psíka chcú chytať, preháňať a provokovať. Nervovo stabilné spoločenské rodinné plemená sú pomerne odolné voči takémuto správaniu, no v žiadnom prípade nemôžete deťom dovoliť chovať sa k psovi nesprávne stále.

Odolnosť psíka má rodine poslúžiť na ojedinelé situácie, nie na pravidelné provokácie. Výborné je plemeno, ktoré má na miesto srsti „vlasy“. Takými plemenami sú napríklad bišón, pudel všetkých veľkostí, yorkšírsky teriér a mnoho ďalších. Ide o psíkov, ktorí nepĺznu. Nepripravujú vám tak prekvapenia na posteli, na pohovke či len na dlážke vo vrstvách prachu za nábytkom.

Kto povedal, že dieťa alergik nemôže mať psa?

Hlúposť, podľa ktorej údajne alergik musí zabudnúť na pocit mať psieho kamaráta, je výplodom neodborných záverov a hádzania všetkých psov do jedného koša. Pes pre alergika môže byť pudel, ktorý neplzne a jediný spôsob, akým ho zbaviť srsti je strihaním. Podobné sú aj ďalšie psie plemená, už vymenované v tomto článku a mnohé ďalšie. Ak ale nedôverujete žiadnej srsti, je tu ešte variant bezsrstých psov, pri ktorých je dobré dať obzvlášť pozor na ich teplotu v chladnejšom počasí. Bezsrsté plemená sú napríklad mexický naháč, americký bezsrstý teriér alebo čínsky chocholatý pes.

Pes na ochranu

Pes, ktorý vám postráži záhradu a dvor, kým budete preč, musí byť pes, ktorý túto schopnosť má. Pochybné návštevy neodradí yorkšír, bígel, ani nie veľmi múdre psíky chrtovitého typu. Je mimoriadne dôležité upozorniť, že je maximálna hlúposť nazývať skupinu psov bojovými plemenami. Pojem, ktorý si vymysleli novinári a žiaľ ho prevzali niektorí veterinári, nazývajú mnoho psov, ktoré boli kedysi pracovnými plemenami.

Obrancami, pri ktorých si neželané návštevy rozmyslia návštevu sú tie, ktoré vzbudzujú rešpekt, ale aj viacero krížencov, ktoré sa svojim brechotom postarajú o dostatočný poplach. Vstúpili by ste na dvor, kde by vás nevítal nikto, len pripravený doberman, rotvajler, ovčiak, bernský salašnícky pes, cane corso, stredoázijský ovčiak alebo nebodaj československý ovčiak? Mnohé z menovaných sú však psom jediného pána a s tým radšej počítajte.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu