Tabuľová farba ako školská tabuľa: kresliť kriedou môžete aj po stenách

Dospelí už školu opustili dávno, no čaro písania kriedou na čiernu alebo zelenú tabuľu ostáva v každom z nás. Farba používaná na školských tabuliach je v posledných rokoch veľmi obľúbená v hipsterských kaviarňach, reštauráciách a rôznych vinárňach. Na čiernej stene tak veľmi pekne môže vyniknúť nie len upozornenie na dennú ponuku, ale pokojne aj kresba, aktuálna nálada obsluhy v podniku, alebo celý program na piatkové kultúrne vystúpenie. Čierna tabuľová farba sa dá pritom kúpiť aj v bežnom predaji.

Tabuľová farba po technickej stránke

Výrobcov tabuľových farieb je na trhu niekoľko. V minulosti šlo o drahšie dobre tuhnúce farby určené len na drevo a kov, ktoré nakupovali školy pri renovácií tabúľ, alebo dodávatelia týchto služieb samotní. dnes sa dá takáto farba obstarať už pomerne ľahko. V čiernych alebo tmavozelených typicky tabuľových farbách ide o hustú farbu, ktorá vytvára pevný povlak s matným, kriedu zachytávajúcim povrchom. Na plochu minimálne 4 m2 veľkú postačí kilogram farby. Kvalitná farba vám umožní používať vlhkú špongiu aj na stenách, keďže farba zostáva vode aj oteru odolná. Primárne je však vždy určená na drevo, lepenky, sololit a ďalšie drevené materiály. Tabuľovka si vyžaduje pred nanášaním zaschnutý penetračný náter, na zlepšenie priľnavosti a následne farby samotnej sú potrebné aspoň dve vrstvy. Drahšie farby umožňujú zachovávať rovnaké vlastnosti, ale prinášajú aj oveľa viac farieb. Nanášať ich môžete na akýkoľvek povrch. To je príklad farby LIITU.

Tabuľová farba, nech môžu deti kresliť po stene

Kreslenie po stene je veľmi častý problém. Hneď ako dieťa zistí, že tuha pasteliek má čarovnú moc zanechávať stopy, je takmer nemožné sa tomu vyhnúť. Najmä keď krásne veľké biele plátno len čaká na prvú kresbu. Tabuľová farba nanesená na čistú stenu, môže byť zaujímavým interiérovým riešením detskej izby.

Tabuľová farba na kreslenie na stenu

Chce to však zachovávať kresbičky stále živé, keďže čistá čierna stena môže pripadať smutne. Ako nápad je to však zábavné. Ak však nanášate farbu na stenu v detskej izbe, myslite na okrajové lišty a ich riešenie. Pri používaní steny na kreslenie kriedami dochádza k prášeniu kriedou. Následne pri umývaní vodou môže dôjsť  stekaniu. Spodok steny a na nej okrajové lišty možno nebudú v takom prípade potrebné.

Magnetická farba na stenu

Zvláštnosťou je magnetická farba na stenu, o ktorej existencii sa možno dozviete rovnako ako my, pri objavovaní sveta klasickej tabuľovej farby. Jej magnetizmus spočíva v hustej magnetickej zmesi farby, ktorú nesmiete riediť. Jediný spôsob úpravy je neustále miešanie pri jej nanášaní. Nanášať ju môžete na stenu, alebo na drevenú plochu, ktorú ľahšie premiestnite na iné miesto. Magnetickej farby sa nanášajú tri vrstvy.

Tabuľová čierna magnetická farba na kreslenie na stenu

Tabuľová farba ako interiérová inšpirácia pre gastro prevádzky

Čierna stena nemusí byť záležitosťou pohrebníctva. Dnešné trendy dovoľujú akúkoľvek farbu. Základom je však doplniť ju niečím, čo sa do daného prostredia hodí ešte viac. Ozdobná tapeta, prvky na policiach, ale už i samotné zariadenie v podniku už dotvárajú to potrebné.  Využitie takýchto farieb v spojení s kriedou bude nepochybne pre prezentačné účely, na uvádzanie dennej ponuky, cien, jedál… originálne premýšľajúci prevádzkovatelia takéto steny môžu využívať na celkom iný level výzdoby.

Tabuľová čierna farba na kreslenie na stenu

Denný slogan, heslo dňa, upozornenie na meniny, alebo akúkoľvek múdrosť. Kancelárske spoločnosti môžu tento druh farby poňať ako veľké plátno na odreagovanie zamestnancov.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu