Narcisy: jesenné vysádzanie cibuliek, starostlivosť a pestovanie

Narcisy sú typickým symbolom jari a evokujú v nás veľmi príjemné pocity. Po konci zimy sa začína príjemné oteplenie a pomalý príchod jarného prebúdzania prírody. Dôkazom toho sú aj narcisy, ktoré možno vidieť v tomto období na každom kroku, či už v našich záhradkách, predzáhradkách, v obchodoch alebo na trhoviskách. S narcismi v záhrade však počítame práve v jesenných mesiacoch.

narcis pestovanie narcisov

Charakteristika

Narcis je okrasná jarná cibuľovitá rastlina, ktorá môže narásť až do výšky 50 cm. Z cibúľ začnú na jar vyrastať dlhé kopijovité listy a zo stonky kvet. Kvet je veľmi špecifický. Zložený je z pakoruny a okolo nej sa nachádza 6 lupienkov. Pakoruna je na hornom kraji mierne zvlnená, zväčša v tvare misky alebo rúrky. Niektoré odrody narcisov majú pakorunu inej farby ako sú lupienky.

Typická farba pre narcisy je sírovožltá. Sú však aj iné odrody, ktoré sú aj v iných odtieňoch žltej, krémovej, bielej alebo aj v dvojfarebnej kombinácii. V súčasnej dobe môžete nájsť tieto kvety aj v oranžovej, ružovej alebo fialovej farbe.

Rozličné druhy narcisov sa odlišujú nielen farbou kvetov, ale aj veľkosťou, vzhľadom alebo tvarom.

Pestovanie

Nákup

Cibuľky narcisov sú bežným sortimentom záhradníctiev. V rámci online ponuky predajcov sa dá vyberať z rôznych kultivarov, bežných odtieňov, ale v záhrade môžu prekvapiť aj plnokvetým kultivarom, ktorý zaujme svojim zložitým kvetom pripomínajúcim hviezdu, alebo neobyčajným vzhľadom odrody známej ako „Biely Lev“.  Predajcovia tak nepredávajú rastlinky, ale cibuľky. Počet pri nákupe tak zobrazuje obsah cibuliek v balení. Celú ponuku lumigreen.sk nájdete na tomto odkaze.

narcis pestovanie narcisov

Vysádzanie

Narcisom vyhovuje predovšetkým slnečné a teplé prostredie. Cibuľky kvetov sa vysádzajú už na jeseň, presnejšie v septembri do zeme 10-15cm hĺbky. Od iných jarných kvetov sa odlišujú tým, že na dôkladné zakorenenie cibuliek potrebujú viacej času.

Dôležité je ich hneď po vysadení poriadne zaliať. Narcisy potrebujú po zasadení obdobie tmy a chladu minimálne 6-8 týždňov. Sadiť ich môžete na jedno miesto 4 roky, potom by sa im malo nájsť iné miesto na sadenie.

Kvitnutie

Narcisy kvitnú od marca do mája. Doba kvitnutia však závisí od odrody, pôdy, podmienok okolia.

narcis pestovanie narcisov

Zalievanie

Ak je suchá jar, je potrebné dôkladne narcisy zalievať. Treba si však dávať pozor nato, aby ste ich nepreliali. To nemajú radi a môže sa stať, že ich korene začnú hniť. Jediným obdobím, kedy mu neprekáža sucho je obdobie po odkvitnutí.

Pôda

Narcisom sa veľmi darí v prevzdušnenej mierne vlhkej pôde. Prekáža mu organické hnojivo v zemi. Ak však predsa len musíte hnojiť, skúste si kúpiť minerálne hnojivo.

Starostlivosť po odkvitnutí

Po tom, čo narcisy odkvitli starostlivosť o nich nekončí. Dôležité je pripraviť ich na ďalšie obdobie. Starostlivosť o narcisy po odkvitnutí nie je náročná, ale musí byť.

Po odkvitnutí ich treba zrezať

Po odkvitnutí kvetov je potrebné odstrániť kvetné stonky, aby nebola rastlina zaťažená. Napriek tomu, že listy nepôsobia pekne, musíme ich nechať nedotknuteľné aspoň 4-6 týždňov po odkvitnutí kvetov. Je to z toho dôvodu, aby sa živiny z nich mohli využiť pri tvorbe novej cibuľky. Keď si všimnete, že listy začali usychať, vädnúť a žltnúť približne v júni, znamená to, že vyživovanie cibuliek už skončilo.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu