Úrodu jabloní môže výrazne ovplyvniť nedostatok vápnika jabloní. Aj jablone, podobne ako iné ovocie, vnímajú nedostatok niektorých látok ako problém. Do koruny stromov pritom vytiahnu vápnik z pôdy a vody len vtedy, ak je samotnej vody dostatok a nemusia o ňu korene bojovať v spodných vrstvách a v malých množstvách. Plody, ktoré sú oslabené, nevydržia inak bežné skladovanie, rýchlejšie podliehajú skaze a taktiež nemajú tú správnu kvalitu. Chuťovo horké, nepríjemné, alebo rozpadavá dužina nie sú vôbec znaky zdravého plodu.
ilustračná foto
Šupka jabĺk je poznačená malými vpadnutými hnedými škvrnami. Na dužine sú pod nimi bledohnedé fľaky, ktoré ak si všímame, mnohí vykrajujeme a tým si nevšimneme rozdielnu chuť.
Príčinou tohto ochorenia je sucho, malá zálievka a teda nedostatok vápnika. Budúci rok viete tento jav zvrátiť oveľa častejším zalievaním. Sucho dokáže ovplyvniť mnohé javy a hoci sa zdá, že plodiny rastú, sucho ovplyvní kvalitu tohto rastu. Výhodné sú opatrenia na zaistenie lepšej vlahy a zadržiavania vlahy pri kmeni a koreňoch. Mulčovanie je jedným z nich.
0 komentárov