Top 5 spôsobov ako docieliť mäkké mäso a lepšiu chuť

Profesionálny kuchár pozná niekoľko spôsobov, ako docieliť mäkké mäso. Správne zmäknuté má vždy lepšiu chuť, rozplýva sa na jazyku. Lepšie si ho jednoducho vychutnáva aj váš hosť. Nepochybne aj vy sami poznáte filozofiu, ktorá sa spája s mäkkým mäsom. Ako vlastne také mäso docieliť. Základné princípy spočívajú v správnom výbere mäsa a následnom spracovaní vo vlastnej kuchyni.

Surové mäso na kotlety

Výber mäsa podľa veku

Ak potrebujete pre svoje kulinárske umenie správne mäso, nezaškodí ak budete dôslední už v obchode, či u mäsiara. Každý mäsiar vie, čo predáva. Neraz vie povedať aj to, či ide o mäso z mladého zvieraťa, či staršie. Baranina aj divina sa dá upraviť tým, že sa nepoužijú tuhšie časti. Vyberajte cielene mäso mladých zvierat, ktoré je zárukou lepšej kvality a mäkkej konzistencie. Mäkké môže byť aj mäso, ktoré dozrieva vo vákuovom nezmrazovanom balení.

Tepelná úprava

Je známe komukoľvek, kto má skúsenosti z kuchyne, že na tvrdosť mäsa vplýva aj spôsob úpravy. Prílišné pečenie má za následok stvrdnutie až stuhnutie mäsa. Aj inak mäkké kúsky môžu byť náhle pekelne tvrdé, ak sa príliš pečú, nezakryté strácajú svoje tekutiny, vysychajú a tým sú následne trápením pre vaše zuby. Aj pri varení môžete spraviť veľa chýb. Avšak tu je viac varenia niekedy aj viac úspechy. Nedostatočné varenie môže zanechať mäso tvrdé.

Krájanie a mletie

Mletie mäsa je pri niektorých typoch a častiach veľmi častým spôsobom jeho zmäknutia. Pri mletí sa celkom ruší svalovina mäsa. Akékoľvek zahryznutie do karbanátok, fašírok, alebo len mäsa pripraveného z mletého mäsa má za následok ľahkú stráviteľnosť. Už tatársky biftek, údajne vychádzajúci z tradície konzumácie jačieho mäsa, veľmi tvrdého, ktoré museli Tatári mlieť, vychádza z nutnosti narúšania svaloviny. Mimo mletie existuje aj veľmi jednoduché riešenie, ako docieliť jemnosť mäsa. Krájajte ho naprieč svalovinou, nie pozdĺž nej. Výsledkom bude, že rezeň, či plátok mäsa bude mať veľmi krátku svalovinu,

Marinády a nálevy

Mäso, ktoré skladujeme v tekutine bez prístupu vzduchu, zmäkne. Reálne sa tak deje pri akejkoľvek tekutine, no prečo mrhať príležitosťou len tak s hocijakou tekutinou? Poznáme mnoho druhov marinád. Základom je aby nebola marináda kyslá, alebo príliš prekyslená jej ingredienciami. Niekedy stačí naloženie mäsa do oleja. Napríklad hovädzí steak zo staršieho býka zmäkna naložený na niekoľko hodín do oleja s bylinkami. Pritom ho netreba veľa. Stačí mäso vložiť do uzatvárateľnej malej tesnej nádoby, obklopené olejom.

Grilované mäso

Prísady

Je zaujímavé, že ananás a papája, sú pomocníkmi pri zmäkčovaní mäsa. Obe druhy ovocia obsahujú enzými, ktoré vplávajú na mäso. Ich vlastnosti využíva ázijská a americký kuchyňa. Nakrájaný ananás, ak je bohatou súčasťou marinády, má podiel na mäkkosti výsledného mäska. V čínskej kuchyni sa využíva na zmäkčenie mäsa zmes sódy bikarbóny, cukru, vína a múky.

INZERCIA:

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie. Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie. Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvor