Odkiaľ sú zemiaky, paprika, kukurica či fazuľa? Poďakujme Indiánom

Aj keď si bez niektorých druhov zeleniny nevieme predstaviť mnoho receptov a zemiaky považujeme taktiež za tradičnú súčasť našej gastronómie, v skutočnosti mnoho plodín ešte pred vyše dvesto rokmi vôbec Slováci nepoznali. Plodiny ako zemiaky, paprika, fazuľa, tekvice, kakao, tabak, rajčiny, alebo kukurica sa na Slovensko, vtedajšie Uhorsko, dostávali len postupne vďaka pánom. Šľachta snažia a sa o rozmach svojho poddanstva nebola vždy k ľudu tvrdá ako v rozprávkach. Tam, kde im záležalo o nasýtenie ľudu, spokojnosť aj ekonomický rast, tam sa využívali aj novinky. Odkiaľ sa teda k nám dostávali jednotlivé plodiny?

Zelenina Amerika

Amerika, ako “Nový svet” a Indiáni

Po objavení Ameriky trvalo niekoľko rokov než sa moreplavectvo a námorný obchod prispôsobilo na prítomnosť bohatej obrovskej zeme Nového Sveta na západe. Hoci už o pár desaťročí fungovali dodávky surovín na pravidelnej báze, takmer okamžite z dovezených rastlín a plodov množili ďalšie. Len zemiaky občas sadili pre ich zvláštne kvety. Až o dve storočia sa plodiny začali rozširovať aj do strednej a východnej Európy.

Zo severnej Ameriky privážali kukuricu. Kakao a papriky s rajčinami zo strednej. Zemiaky mali stovky odrôd a najviac nimi bola známa Južná Amerika. Aj keď sa nám teda Indiáni zdajú ako primitívni, dokázali pri svojej primitívnosti zostrojiť kalendár, uskutočniť mnoho zaujímavých objavov a vyšľachtiť druhý, ktoré nasytili hladom umierajúcu Európu. Mäso, ktoré objavila Európa tiež vďaka Severoamerickým Indiánom je morčacie.

Americká (indiánska) kuchyňa je zaujímavá

Gastronómia súčasného Mexika, ktorá je populárna aj v USA, je v skutočnosti aztécka kuchyňa. Chilli papričky, paprika ako taká, rajčiny a fazuľa, kombinujúca bataty a klasické zemiaky, sú pre ňu typické. Na týchto plodinách žijeme v súčasnosti aj my. Bežne si ich pestujeme. Vrátane kukurice, bez ktorej si nevieme predstaviť letá, či niekedy aj návštevy kúpalísk. Niekto dokonca ani návštevu kina.

Ich nie veľká náročnosť dokonca z jednotlivých plodín vytvára najobľúbenejšie a najčastejšie pestované s vysokou úrodnosťou. Niekde za rajčinami a paprikami a uhorkami máme v zástupe obľúbenosti mrkvu, cibuľu a cesnak. Plodiny, ktoré do slovenskej až slovanskej a keltskej gastronómie patria už naozaj „celé veky“.

INZERCIA:

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie. Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie. Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvor