Pestovanie rajčín: problémy ako praskanie, pleseň a nedozrievanie

Pestovanie rajčín v slovenských záhradách má už svoju tradíciu. Sú to prevažne južné oblasti Slovenska Podunajskej nížiny, kde táto plodina nesmie chýbať. Pravdou je, že k nám prišla len pred dvesto rokmi a len vďaka Indiánom zo Strednej Ameriky, ktorí sú pôvodní šľachtitelia nie len rajčín, ale aj tabaku, papriky, chilli, kukurice, zemiakov a mnoho iného. Rajčiny nie sú pre pestovateľa náročné  nachádzajú bohaté uplatnenie v gastronómii, aj pri výrobe rôznych zaváraných pokrmov ako kečupy, šťavy a lečo. Pri pestovaní sa stretávame s viacerými problémami. Tie, ktorých príčiny je možné hravo zistiť a napraviť, si dnes spomenieme. Ak aj efekt na samotných plodoch sa už nepodarí zvrátiť, bude dôsledok aspoň motiváciou pre budúcu sezónu.

Nedozrievanie plodov rajčín

Pokiaľ sa vám nedarí dopestovať rajčiny a stále sú zelené, bude to zrejme pre nízke neploty a málo svetla. To sú najčastejšie problémy pri zelených tvrdých plodoch, ktoré odmietajú narásť a dozrieť. Ideálne je preto zvoliť na budúce pestovanie v fóliovníku alebo skleníku, kde je možné dosiahnuť teplotné výsledky lepšie.  Dozrievanie rajčín môže mať na svedomí aj príliš hustá rastlina, ktorá nestačí zásobovať všetky plody. Preto dostatočne zalievajte a presvetlite miesta, kde sú zelené plody Ak sú ukryté medzi listami a neprenikne k nim svetlo, ani sa nečudujte, že sú stále zelené.

praskanie rajčín, problémy v záhrade

Praskanie rajčín

Rajčina praská vtedy, ak je vystavená nepravidelnému zalievaniu. V období sucha, napríklad ako sme vystavený suchám v roku 2017, je celkom bežné, že naše rajčiny sú popraskané. Je to spôsobené nerovnomerným rastom a rýchlym naberaním vody do dužiny, k čomu nestačí pružnosť a vyschnutosť šupky. Tá sa nenapije vody tak rýchlo a nezmäkne. Vnútro potom vyvíja väčší tlak a plod pukne. Takto prasknutý plod by mal byť už odtrhnutý a skonzumovaný, inak môže byť ľahšou potravou pre prípadných nájazdníkov, hmyz a možné nečistoty.

Hnednutie a stvrdnutý povrch na spodku plodu

Pokiaľ sa prejavuje nedostatok vápnika, zistíte to pomocou od spodku plodu postupujúceho hnednutia plodu. Stvrdnuté, alebo mokvavé plesnivé hnedé sfarbenie je spôsobené nedostatočnou zálievkou a tým pádom nedostatočným vápnikom získavaným z pôdy a vody. Pre všetky ďalšie plody sa dá tento jav zvrátiť naštartovaním pravidelnej zálievky.

INZERCIA:

Zanechať reakciu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie. Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie. Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvor