5 najčastejších chýb pri práci a umývaní mäsa v kuchyni

V každej domácnosti si hlavný kuchár rodiny myslí, že to vie. Prekvapivé je následne vidieť iné zvyky a stav kuchyne na návštevách, alebo keď sa niekto prižení. Nie je pravdou, že všetci vieme, ako zaobchádzať s mäsom a už vôbec nie je pravdou, že dávame naozaj pozor na viac ako len mäso samotné. Len pripomíname, že kuchynský drez je miesto s väčším počtom a výberom druhov baktérií, ako záchodová misa.

mäso a druhy mias

Priam šialené spektrum nebezpečných baktérií na sebe nesie hubka na umývanie riadu, odtok a priestor drvičky odpadu, ak ju máte. Napriek tomu, že niektorých odborníkov je z kuchyne ťažké vyhnať, alebo im narušiť ich pracovný postup, nasledovný článok je najmä na zamyslenie nad hazardom so zdravým, ktorý je bežnou súčasťou dňa v bežných domácnostiach.

1. Neumyté mäso

Prvou najčastejšou chybou pri umývaní mäsa je tá, že ho mnohí neumývajú. Tak ako ho rozbalíme z obchodu z obalu, dávame ho na pekáč. Mäso pritom prichádza do styku s rukavicami (alebo holými rukami), ktoré prešli veľkým množstvom druhov mäsa a rôzneho stavu. Mäso je nutné umyť aj pre zvyšky nečistôt a povlaky. Neexistuje stopercentne nezávadné mäso, ktoré si prinesieme z obchodu domov. Akosi sa zabúda, že mäso je surovina z usmrteného zvieraťa a nespracované podlieha ako nezamrazené okamžitému, i keď nepatrnému, kazeniu.

2. Pozor, kam ho podkladáte

Babičky to vedia, alebo nevedia. Nejedna položí poumývané mäso, celé kurča, alebo karé do umývadla. Len zbežne poodstraňované viditeľné nečistoty z predošlého umývania riadu naozaj nie sú dostatočným opatrením. Kamkoľvek umyté mäso položíte, počítajte s nutnosťou dôkladného vyumývania. Dres a plocha na okvapkávanie riadu je ďalším nešťastným miestom. Podobne sú na tom dosky, z ktorých voda z mäsa preteká všetkými smermi. Sú druhy mäsa, ktoré obsahujú baktérií viac, iné menej. Z každého ale tekutiny predstavujú zdravotné riziká a ťažkosti. Neskôr je niektoré zdravotné komplikácie ťažké identifikovať.

3. Kontaktné miesta s mäsom

Doska na krájanie, taniere z prekladania mäsa, ale povedzme aj nože používané na mäso a potom na iné suroviny sú nešťastným riešením. V profesionálnej reštaurácií je to dokonca na vyhadzov a svoje by o tom vedeli hovoriť špičkoví kuchári. Doska sa po mäsa musí poriadne umyť. Drevená o to viac, ak má známky poškodenia a mäso, či tuk sa ocitne v medzierkach po sekáčiku a rezoch nožom.

4. Ruky a umývacie hubky

Pozor na ruky. Pri umývaní mäsa nebudete používať predsa hubku na riad, ale zväčša svoje ruky. Inokedy nože a kefy, napríklad pri niektorých druhoch rýb, mušlí a podobne. Čo je ale typicky slovenské a nešťastné, je poumývať drez, umývadlo a dosku z mäsa rovnakou hubkou, akou poutierate kvapky krvi z igelitu z mäsa po zemi, po kuchynskej linke a s rovnakou hubkou o chvíľu siahnete na poháre a príbory. Ľudské telo má potom čo robiť, aby zabojovalo voči baktériám, ktoré sa do tela dostanú aj v prípade, že ste o hovädzí steak zavadili len nosom.

5. Tečúce tekutiny

Tečúce tekutiny by mali byť samostatným varovaním. Je bežným folklórom umyté mäso vkladať do chladničky, alebo zamraziť na neskôr napríklad po naporciovaní. Mäso čakajúce v chladničke môže pustiť tekutiny pretekajúce do iných potravín. Nešlo by pritom o nič výnimočné. Zo štúdia stredoškolských odborov máme dostatok poznatkov o tom, že je absolútne bežné, že organizovanosť v chladničkách niekedy nejde dobre ani študentom kuchárskych odborov. Skladovanie mäsa v rovnakej chladničke s inými potravinami je pre podnik nie príliš vhodné, pre domácnosť však kapacitne nevyhnutné. Mäso potom nepatrí hore, ale čo najnižšie. Než už z neho tečie, alebo netečie. Potraviny, do ktorých natieklo z obalu, nepoužívajte.

Rovnako tak je potrebná obozretnosť pri narábaní s obalmi mäsa. Napriek tomu sa tácky, neraz nedokonalo umyté, objavujú ako pomocný riad v kuchyni, či špajzi. Dôkladne umyté obaly z mäsa môžu predstavovať ešte nástroj ďalšieho využitia. Igelity, ktoré ale prenášame ku košu, si len málo kto zabezpečí, aby tých pár metrov nespadla kvapka na zem, alebo niekam pomimo. Vloženie mokrých obalov do iného už nepoužiteľného vrecka nie je na škodu a je tiež menej neporiadku. Tašky po prenášaní mäsa, ktoré pustilo šťavu, sú rovnako tak nevhodné na ďalšie používanie.

INZERCIA:

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie. Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie. Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvor