Strih olivovníka: máte olivovník? Nebojte sa ho zastrihnúť, či tvarovať

Krásne stredomorské stromy, ktoré nám dokážu na vlastnej záhrade priniesť štipku stredomorskej atmosféry, môžeme pestovať aj doma. Olivovníky (olea europaea) môžu byť súčasťou nášho interiéru ako rastlina v kvetináči a rovnako tak rastlina, ktorou si skrášlime exteriér. Nejde o rastlinu, ktorej vyhovujú naše klimatické podmienky. Najmä tie zimné. Napriek tomu si na slovenskom trhu vieme zadovážiť pestrú variáciu veľkostí a strihov stromčekov, ktoré si priam žiadajú priestor v našich záhradách, predzáhradkách a susedstva altánkov, či len oddychovej zelenej zóny.

olivovník a strih

Starostlivosti olivovníka sme sa venovali v niekoľkých článkoch. Sú pestovatelia, ktorí mu nechávajú zámerne voľnosť a čakajú na jeho prirodzené tvarovanie. Sú takí, ktorí naň nesiahajú kvôli obavám a z rešpektu. Staršie drahé stromy veľkého vzrastu môžu vnímať ako väčšie a hodnotnejšie, avšak strih má pri olivovníkoch aj svoje ďalšie úlohy. Zlepšuje vitalitu stromu, pomáha mu sústrediť živiny do koruny, alebo na miesta, ktoré sú pre rastlinu kľúčové. Správny strih má za úlohu presvetliť rastlinu a dopomôcť k tvorbe plodov najmä pri starších silných stromoch.

Jarný strih po zimovaní

Dôležitým strihom pre olivovník je ten jarný.  Pre mnohých z nás to je často prvá skúsenosť so strihom olivovníka, najmä ak si ho zadovážime počas jesennej, či jarnej záhradkárskej sezóny a frekventovanejších návštev záhradníctiev. Jarný rez sa nazýva aj očistným. Odstraňujeme pri ňom suché konáre, konáre prejavujúce poškodenie, alebo náznaky problémov. Rastlina je pomerne dobre odolná voči chorobám a škodcom, takže tento prípad je skôr vzácny. Ak máme dostatok mladých konárov na dobrých miestach, nebojte sa odstrániť staršie. Odstraňujeme aj vyrašené križujúce sa výhonky, ktoré by sa ohli tieniť.

 statný veľký olivovník

foto: strihom docielime zahustenie koruny pri mladej, ale pokojne aj staršej rastliny. Jej zanedbanie vytvára dojem zanedbaného riedkeho stromu. Na snímke takmer trojmetrový statný olivovník, jeden z viacerých v záhradníctve zahradnici.sk

Ak ste rastlinu nestrihali na jeseň a chcete kvety, prípadne plody, nestrihajte minuloročné drevo. Práve to je totiž najpravdepodobnejším miestom výskytu tohtoročných kvetov a následne aj možných plodov.

Ďalšia strihová starostlivosť

Rastlinu, ktorá nerodí v teplých mesiacov možno strihať bez nejakých obmedzení. Zastrihávanie mladých konárov je možné aj na polovicu a zastrihávajú sa tesne nad lístkom. To preto, aby lístky maskovali strih a neodhaľovali príliš holý pahýlik. Nevyzerá to potom dobre. Strih však pomáha zahusťovať korunu. Takže ak bude vašim cieľom konkrétny vzhľad a hustá koruna, len do toho. Pozor na rastlinu staršiu, ktorá prináša plody. Je zvykom s ohľadom na zdravie rastliny, ale aj akúsi úctu k plodom, strihať rodiacu rastlinu až po obratí plodov.

Rastliny na kmienku, alebo také, kde si želáte cielene korunu len na jednom mieste, si vyžadujú, aby mladé výhonky a konáriky vyrastajúce na neželaných miestach boli odstránené. Zaistíte tak presun živín presne ta, kde to potrebujete najviac. Nestrihaná rastlina môže pôsobiť veľmi riedkym dojmom. Niektoré konáre napríklad môže mať pridlhé, riedke a aj prevísajúce. Pri rodení následne preťažené. Rastlina tak nepôsobí esteticky. Okrasný olivovník si bude žiadať trochu času svojho pestovateľa. S ohľadom na budúcnosť si jednoducho žiada popremýšľanie, aký rez a kde rastline dopriať. Ona sa potom odmení svojim vzhľadom. Pokojne testujte. Máte na to celý život. Olivovníky sa totiž dožívajú celé stáročia, či dokonca viac ako tisíc rokov.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu