Barové stoličky boli svojho času taká exotika, že s prívlastkom „barové“ nemali úspech u tradičných dodržiavateľov pravidiel klasickej slovenskej kuchyne. No zrejme aj tí po čase museli podľahnúť. Barová stolička má s barom podobnú len svoju výšku. Inak je však prirodzenou súčasťou vývoja nábytku v našich kuchyniach, keďže sa nám darí niektoré časti v kuchyni úspešne dvíhať vyššie, než je výška klasického stola.
zdroj a výber stoličiek na obchod.domazahrada.sk
Cena bežného bytu sa taktiež rúti do astronomických výšin a tak čím menšia kuchyňa, tým viac potreba riešiť nábytok a šetriť kde sa dá. Časté šetrenie je viditeľné v kuchynskej linke na riešeniach úsporných s vyvýšeným pultom vhodným na jedenie. Tam práve nájdu uplatnenie stoličky s vyvýšeným sedením na spôsob barových stoličiek.
Pri výbere svojich nových barových stoličiek je dobré sledovať niekoľko vlastností, ktoré sa dajú rovnako tak považovať za nevyhnutnosť. Materiálové prevedenie má svoju dôležitosť. Najmenej vhodná je umelá koža veľmi tenká, náchylná na praskanie a otieranie. Pri poškodení sa veľmi ľahko trhá. Chladné a nie veľmi pohodlné môžu byť barové stoličky z ľahkých umelých tvrdých materiálov. Ideálne sú riešenia, ktoré sú čiastočne čalúnené. Platí, že pri barových stoličkách je najlepšie priame vyskúšanie si toho, ako vám sedí, ako sa na ňu dá vysadnúť, a hlavne ako sa správa pri zosadaní.
Vyberajte také, ktoré majú zaťažený spodok. Nie je to len preto, že viete spadnúť s celou stoličkou a škaredo sa zraniť, ale má to zmysel aj preto, že pri zosadaní z barových stoličiek dochádza k určitému preváženiu a kývaniu stoličiek. Je tomu tak vždy a nie každý dizajn sa vie dobre vysporiadať s náhlym opustením stoličky.
Operadlo: operadlo má svoju úlohu. Stoličky bez operadla budú len na sedenie, alebo na nepraktické občasné posedávanie a opieranie sa o stôl. Nebudú pohodlné, pretože sa v nich sediaci nemôže oprieť a oddych dopriať aj chrbtici.
Správanie stoličky po zosadnutí: veľmi dôležitá vlastnosti je správanie stoličky po zosadnutí. To najhoršie, čo sa môže stať, je, že stolička skočí z odľahčenia do vyššej polohy, rozkýve sa a pri rozkývaní môže vrchnou časťou poškodiť nábytok, alebo dlažbu v kuchyni. Dizajnéri žiaľ niekedy sledujú v prvom rade ich návrh a vzhľad a až potom na praktickú funkciu.
Otáčanie a manipulovateľnosť: stoličky, kde môžete nastavovať výšku môžu po čase túto výšku meniť podľa svojej vlastnej nálady. Môže byť, aj nemusí. Je ale dobré sledovať aj otáčanie. Ak je veľmi ľahké, priam nezastaviteľné, nie je to príliš dobré. Ideálna stolička je taká, ktorá umožňuje ľahké otáčanie, no netvorí dojem jazdy na masle. Prečo? Takáto stolička pri nasadaní môže spôsobiť problém. Rovnako ako pri pohybe okolo, alebo pri pokuse ju posunúť o kúsok letí do dvadsiatich otáčok.
Čalúnenie: veľmi tenké čalúnenie, ktoré pôsobí dojmom čoskoro trhavej látky. Jemná umelá koža je obľúbený materiál na niektorých dizajnoch. Stačí gombík na nohaviciach a diera, či rozpáraný poťah je na svete. Práve barové stoličky sú totiž také, kde ak usádzate hostí, nemusia mať vlastné skúsenosti a nemusia vedieť, že nasadať a zosadať musia naozaj veľmi opatrne. Pri jemných poťahoch je to nevyhnutnosť s ktorou začne počítať majiteľ až pri prvom poškodení. Nie každá stolička pôjde očalúniť sponkovačkou, čo v domácich podmienkach je možné, no len na variantoch drevených stoličiek.
Stupienok pre nohy: nezabudnuteľná a povinná vec je stupienok pre nohy. Akýkoľvek, čím lepšie riešený pre obe nohy, tým lepšie. Mal by byť v správnej výške tak, aby na neho nohy dosiahli počas sedenia.
zdroj a výber stoličiek na obchod.domazahrada.sk
V samotnom závere zhodnotenia prvkov pri výbere barovej stoličky je však všetko nepodstatné, pokiaľ si vyberáte podľa dizajnu a barové stoličky tak tvoria súčasť interiéru a nie sú využívané na dlhodobé sedenie. Majú úlohu len občasného sedenia pri večeri v menšej kuchyni a nehodláte na nej tráviť celé hodiny. Tých niekoľko postrehoch vychádza z reálnych skúseností a odporúčaní.
Hnojenie popolom v záhrade: na čo pozor a ktoré rastliny hnojiť?
Oživenie sviatočných chutí: Nové kulinárske výzvy na TV Paprika
Ručný sekáčik Tefal: Bez elektriny a cibuľu naseká na pár ťahov
Hnojenie popolom v záhrade má zmysel. Obsahuje fosfor, vápnik aj draslík. Nesmieme však hnojiť určitú skupinu rastlín, inak...
Jedlý gaštan v záhrade má veľa výhod. Skúste Bouche de Betizac
Alokázia Macrorrhiza, krásna interiérová rastlina a unikátne listy
Ako sa postarať a strihať oleander? Kedy to potrebuje a pozor na…
Kovové úložné regály, ktoré si dokážeme sami poskladať a predsa ponúkajú vysokú váhovú nosnosť, možno nemajú dizajn aký by sme...
Porovnanie záhradných nožníc Fiskars: ktorý model je pre vás?
Trojkolesové kosačky nie sú o dizajne. Výhodou je manévrovateľnosť
Recenzia: Dvojčepeľové záhradné nožnice PowerLever Plus (P721)
Čo ponúka nivelačná hmota a čo vyžaduje pri nerovnej podlahe? Rady pre začiatočníka, ktorý nemá na výber a musí vplávať do neznámych vôd.
Zvýraznenie tehlovej steny: vyskúšali sme mokrý efekt Isokoru
Hydroizolácia zatopenej či vlhkej pivnice a múrov cez Fortisol (návod)
Strešný podhľad na dome: nový, alebo rekonštrukcia? Ktorý je najlacnejší?
Čo robiť, ak sa pes zranil pri bitke s iným agresívnym psom?
Oživenie sviatočných chutí: Nové kulinárske výzvy na TV Paprika
Ako efektívne vyčistiť kúpeľňu? Vyskúšajte 5 tipov, ako na to
Domáca výroba syrov: ako si vyrobiť syr a čo na to potrebujeme?
Kvasené uhorky kvašáky a postup prípravy. Lahôdka ku grilovačke
Chlebníky: ako správne skladovať chlieb a pečivo aby vydržalo?
Úložné regály: najrýchlejší spôsob ako získať priestor a znížiť chaos
Porovnanie záhradných nožníc Fiskars: ktorý model je pre vás?
Trojkolesové kosačky nie sú o dizajne. Výhodou je manévrovateľnosť
Copyright © 2015 DOMaZAHRADA.sk
0 komentárov