Černice, alebo ostružiny: bobulové ovocie a jeho účinky

Černice sú drobné šťavnaté a aromatické plody, ktoré sú nazhromaždené okolo jadra, ktoré je konzumovateľné a ostáva vnútri plodu aj keď je už zrelé. Plody černíc sú približne 2 centimetre veľké. Sú tmavočervené, čierne lesklé a veľmi šťavnaté.

černice a černicia ako bobuľové ovocie

Ak by ste však chceli vedieť odkiaľ černice pochádzajú, tak to vám nikto presne nepovie. Jedny vravia, že z Ázie, druhí zase že zo Severnej Ameriky. Našťastie, černice rastú aj v našich lesoch, v oblastiach strednej Európy. Dozrievajú tu však o čosi neskôr ako v oblastiach Stredomoria, konkrétne až na konci leta.

Iné názvy

  • Slovenský názov – Ostružina černicová
  • Latinský názov – Rubusfruticosus
  • Anglický názov – Blackberry/Black cap
  • Nemecký názov – Brombeere
  • Český názov – Ostružina

Černice a ich účinky

  • Spomaľujú proces starnutia
  • Sú tlmičom bolesti
  • Pomáhajú pri infekciách a bolestiach v ústnej dutine
  • Udržiavajú zdravé trávenie, znižujú hmotnosť
  • Majú antiseptické, zvieravé a antivirotické účinky
  • Sú účinné proti makulárnej degenerácii
  • Pomáhajú prečisťovať krv, účinne bojujú s hemoroidmi a posilňujú krvné cievy
  • Ochraňujú organizmus pred vaskulárnou chorobou a endoteliálnou disfunkciou
  • Sú nápomocné pri infekciách v dutine ústnej a pri bolestiach hrdla
  • Utlmujú bolesť
  • Černice obsahujú bioflavonoidy, ktoré pomáhajú zlepšovať prietok krvi v žilách
  • Tak ako samotné černice, aj černicové listy sú veľmi liečivé, majú protizápalové účinky, používajú sa na zmiernenie kolík, na ukľudnenie črevných a žalúdočných slizníc. Takisto sú černicové listy nápomocné pri tráviacich problémoch, napríklad pri hnačke

Zloženie

Minerály

Mangán, Horčík, Fosfor, Meď, Draslík, Zinok, Železo, Sodík, Selén a Vápnik.

Vitamíny

Vitamín A, Vitamín B1, Vitamín B2, Vitamín B6, Vitamín C, Vitamín E, Vitamín K, Niacín, Kyselina pantoténová a Kyselina listová.

Černica je jedinou bobuľovinou, ktorá obsahuje toľko kyseliny egalovej, že je vynikajúcim pomocníkom na zmiernenie rastu tumorov.

Dôležitá informácia

Černice, ktoré ste nazbierali voľne v prírode by ste mali konzumovať len varené, napríklad v koláčoch, džemoch alebo ako kompót, aby sa odstránili možné parazitické ochorenia.

 

INZERCIA:

Zanechať reakciu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie. Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie. Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvor