Černice sú drobné šťavnaté a aromatické plody, ktoré sú nazhromaždené okolo jadra, ktoré je konzumovateľné a ostáva vnútri plodu aj keď je už zrelé. Plody černíc sú približne 2 centimetre veľké. Sú tmavočervené, čierne lesklé a veľmi šťavnaté.
Ak by ste však chceli vedieť odkiaľ černice pochádzajú, tak to vám nikto presne nepovie. Jedny vravia, že z Ázie, druhí zase že zo Severnej Ameriky. Našťastie, černice rastú aj v našich lesoch, v oblastiach strednej Európy. Dozrievajú tu však o čosi neskôr ako v oblastiach Stredomoria, konkrétne až na konci leta.
Iné názvy
- Slovenský názov – Ostružina černicová
- Latinský názov – Rubusfruticosus
- Anglický názov – Blackberry/Black cap
- Nemecký názov – Brombeere
- Český názov – Ostružina
Černice a ich účinky
- Spomaľujú proces starnutia
- Sú tlmičom bolesti
- Pomáhajú pri infekciách a bolestiach v ústnej dutine
- Udržiavajú zdravé trávenie, znižujú hmotnosť
- Majú antiseptické, zvieravé a antivirotické účinky
- Sú účinné proti makulárnej degenerácii
- Pomáhajú prečisťovať krv, účinne bojujú s hemoroidmi a posilňujú krvné cievy
- Ochraňujú organizmus pred vaskulárnou chorobou a endoteliálnou disfunkciou
- Sú nápomocné pri infekciách v dutine ústnej a pri bolestiach hrdla
- Utlmujú bolesť
- Černice obsahujú bioflavonoidy, ktoré pomáhajú zlepšovať prietok krvi v žilách
- Tak ako samotné černice, aj černicové listy sú veľmi liečivé, majú protizápalové účinky, používajú sa na zmiernenie kolík, na ukľudnenie črevných a žalúdočných slizníc. Takisto sú černicové listy nápomocné pri tráviacich problémoch, napríklad pri hnačke
Zloženie
Minerály
Mangán, Horčík, Fosfor, Meď, Draslík, Zinok, Železo, Sodík, Selén a Vápnik.
Vitamíny
Vitamín A, Vitamín B1, Vitamín B2, Vitamín B6, Vitamín C, Vitamín E, Vitamín K, Niacín, Kyselina pantoténová a Kyselina listová.
Černica je jedinou bobuľovinou, ktorá obsahuje toľko kyseliny egalovej, že je vynikajúcim pomocníkom na zmiernenie rastu tumorov.
Dôležitá informácia
Černice, ktoré ste nazbierali voľne v prírode by ste mali konzumovať len varené, napríklad v koláčoch, džemoch alebo ako kompót, aby sa odstránili možné parazitické ochorenia.