Černice, alebo ostružiny: bobulové ovocie a jeho účinky

Černice sú drobné šťavnaté a aromatické plody, ktoré sú nazhromaždené okolo jadra, ktoré je konzumovateľné a ostáva vnútri plodu aj keď je už zrelé. Plody černíc sú približne 2 centimetre veľké. Sú tmavočervené, čierne lesklé a veľmi šťavnaté.

černice a černicia ako bobuľové ovocie

Ak by ste však chceli vedieť odkiaľ černice pochádzajú, tak to vám nikto presne nepovie. Jedny vravia, že z Ázie, druhí zase že zo Severnej Ameriky. Našťastie, černice rastú aj v našich lesoch, v oblastiach strednej Európy. Dozrievajú tu však o čosi neskôr ako v oblastiach Stredomoria, konkrétne až na konci leta.

Iné názvy

  • Slovenský názov – Ostružina černicová
  • Latinský názov – Rubusfruticosus
  • Anglický názov – Blackberry/Black cap
  • Nemecký názov – Brombeere
  • Český názov – Ostružina

Černice a ich účinky

  • Spomaľujú proces starnutia
  • Sú tlmičom bolesti
  • Pomáhajú pri infekciách a bolestiach v ústnej dutine
  • Udržiavajú zdravé trávenie, znižujú hmotnosť
  • Majú antiseptické, zvieravé a antivirotické účinky
  • Sú účinné proti makulárnej degenerácii
  • Pomáhajú prečisťovať krv, účinne bojujú s hemoroidmi a posilňujú krvné cievy
  • Ochraňujú organizmus pred vaskulárnou chorobou a endoteliálnou disfunkciou
  • Sú nápomocné pri infekciách v dutine ústnej a pri bolestiach hrdla
  • Utlmujú bolesť
  • Černice obsahujú bioflavonoidy, ktoré pomáhajú zlepšovať prietok krvi v žilách
  • Tak ako samotné černice, aj černicové listy sú veľmi liečivé, majú protizápalové účinky, používajú sa na zmiernenie kolík, na ukľudnenie črevných a žalúdočných slizníc. Takisto sú černicové listy nápomocné pri tráviacich problémoch, napríklad pri hnačke

Zloženie

Minerály

Mangán, Horčík, Fosfor, Meď, Draslík, Zinok, Železo, Sodík, Selén a Vápnik.

Vitamíny

Vitamín A, Vitamín B1, Vitamín B2, Vitamín B6, Vitamín C, Vitamín E, Vitamín K, Niacín, Kyselina pantoténová a Kyselina listová.

Černica je jedinou bobuľovinou, ktorá obsahuje toľko kyseliny egalovej, že je vynikajúcim pomocníkom na zmiernenie rastu tumorov.

Dôležitá informácia

Černice, ktoré ste nazbierali voľne v prírode by ste mali konzumovať len varené, napríklad v koláčoch, džemoch alebo ako kompót, aby sa odstránili možné parazitické ochorenia.

 


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu