Černice sú drobné šťavnaté a aromatické plody, ktoré sú nazhromaždené okolo jadra, ktoré je konzumovateľné a ostáva vnútri plodu aj keď je už zrelé. Plody černíc sú približne 2 centimetre veľké. Sú tmavočervené, čierne lesklé a veľmi šťavnaté.
Ak by ste však chceli vedieť odkiaľ černice pochádzajú, tak to vám nikto presne nepovie. Jedny vravia, že z Ázie, druhí zase že zo Severnej Ameriky. Našťastie, černice rastú aj v našich lesoch, v oblastiach strednej Európy. Dozrievajú tu však o čosi neskôr ako v oblastiach Stredomoria, konkrétne až na konci leta.
Iné názvy
Mangán, Horčík, Fosfor, Meď, Draslík, Zinok, Železo, Sodík, Selén a Vápnik.
Vitamín A, Vitamín B1, Vitamín B2, Vitamín B6, Vitamín C, Vitamín E, Vitamín K, Niacín, Kyselina pantoténová a Kyselina listová.
Černica je jedinou bobuľovinou, ktorá obsahuje toľko kyseliny egalovej, že je vynikajúcim pomocníkom na zmiernenie rastu tumorov.
Dôležitá informácia
Černice, ktoré ste nazbierali voľne v prírode by ste mali konzumovať len varené, napríklad v koláčoch, džemoch alebo ako kompót, aby sa odstránili možné parazitické ochorenia.
0 komentárov