29.5 C
Bratislava
štvrtok, 19 júna, 2025

Černice, alebo ostružiny: bobulové ovocie a jeho účinky

Černice sú drobné šťavnaté a aromatické plody, ktoré sú nazhromaždené okolo jadra, ktoré je konzumovateľné a ostáva vnútri plodu aj keď je už zrelé. Plody černíc sú približne 2 centimetre veľké. Sú tmavočervené, čierne lesklé a veľmi šťavnaté.

černice a černicia ako bobuľové ovocie

Ak by ste však chceli vedieť odkiaľ černice pochádzajú, tak to vám nikto presne nepovie. Jedny vravia, že z Ázie, druhí zase že zo Severnej Ameriky. Našťastie, černice rastú aj v našich lesoch, v oblastiach strednej Európy. Dozrievajú tu však o čosi neskôr ako v oblastiach Stredomoria, konkrétne až na konci leta.

Iné názvy

  • Slovenský názov – Ostružina černicová
  • Latinský názov – Rubusfruticosus
  • Anglický názov – Blackberry/Black cap
  • Nemecký názov – Brombeere
  • Český názov – Ostružina

Černice a ich účinky

  • Spomaľujú proces starnutia
  • Sú tlmičom bolesti
  • Pomáhajú pri infekciách a bolestiach v ústnej dutine
  • Udržiavajú zdravé trávenie, znižujú hmotnosť
  • Majú antiseptické, zvieravé a antivirotické účinky
  • Sú účinné proti makulárnej degenerácii
  • Pomáhajú prečisťovať krv, účinne bojujú s hemoroidmi a posilňujú krvné cievy
  • Ochraňujú organizmus pred vaskulárnou chorobou a endoteliálnou disfunkciou
  • Sú nápomocné pri infekciách v dutine ústnej a pri bolestiach hrdla
  • Utlmujú bolesť
  • Černice obsahujú bioflavonoidy, ktoré pomáhajú zlepšovať prietok krvi v žilách
  • Tak ako samotné černice, aj černicové listy sú veľmi liečivé, majú protizápalové účinky, používajú sa na zmiernenie kolík, na ukľudnenie črevných a žalúdočných slizníc. Takisto sú černicové listy nápomocné pri tráviacich problémoch, napríklad pri hnačke

Zloženie

Minerály

Mangán, Horčík, Fosfor, Meď, Draslík, Zinok, Železo, Sodík, Selén a Vápnik.

Vitamíny

Vitamín A, Vitamín B1, Vitamín B2, Vitamín B6, Vitamín C, Vitamín E, Vitamín K, Niacín, Kyselina pantoténová a Kyselina listová.

Černica je jedinou bobuľovinou, ktorá obsahuje toľko kyseliny egalovej, že je vynikajúcim pomocníkom na zmiernenie rastu tumorov.

Ktoré odrody kaktusov môžeme pestovať pre jedlé plody?

Dôležitá informácia

Černice, ktoré ste nazbierali voľne v prírode by ste mali konzumovať len varené, napríklad v koláčoch, džemoch alebo ako kompót, aby sa odstránili možné parazitické ochorenia.

 


Related Articles

Najnovšie články

- Advertisement -

Zostaňme v spojení

0FanúšikoviaPáči sa
0NasledovníciNasledovať
0OdberateliaPredplatiť