Mnoho z nás si život bez múky, či raže nevedia predstaviť. Takisto je pre Juhoameričanov quinoa nenahraditeľná. Quinoa sa nachádza v svetových rebríčkoch zdravých potravín. U nás je quinoa známa aj ako mrlík čílsky. Zaujímavé je, že na svete jej je viac ako sto druhov. Najznámejšia je biela quinoa, ale môžeme sa stretnúť aj s červenou či čiernou. Bez ohľadu na farbu je quinoa bohatým zdrojom živín a bielkovín.
Quinoa sa môže použiť do slaných i sladkých jedál. Skvelou voľbou je ako príloha ku zelenine či mäsku. Pripraviť sa dá ako sladká kaša či nákup vo forme výdatných raňajok. Najchutnejším druhom je biela quinoa.
Ako však quinou pripraviť? Veľmi jednoducho. Najprv je nutné ju poriadne opláchnuť vodou. Zvyčajne sa pripravuje v pomere 1:2, t.j. na jednu šálku quinoi sa použijú dve šálky vody. Varí sa približne 20 minút. Je dobré ju nechať ešte pod pokrievkou dôjsť približne 5 minút.
Esenciálne aminokyseliny si naše telo nedokáže vytvoriť samo, preto mu ich musíme pravidelne dodávať formou potravín. Ak ste však stále nenašli takú, ktorá by dodala vášmu telu všetky esenciálne aminokyseliny, skúste quinou, ktorá je zdrojom bielkovín. V 100 gramoch quinoi sa nachádza približne 20 gramov bielkovín.
V jedálničku človeka, ktorý sa snaží žiť a stravovať zdravo by nemala chýbať rozpustná a nerozpustná vláknina. V 100 gramoch porcii quinoi sa nachádza 7 gramov vlákniny. Človeka nielen zasýti, ale najmä podporí jeho činnosť tráviacej sústavy. Quinoa okrem vlákniny obsahuje aj množstvo vitamín prospešných pre naše telo, ako napríklad horčík, železo, zinok, draslík, vápnik, vitamíny B a E a esenciálne mastné kyseliny. V 100 gramoch quinoi sa nachádza približne 400 kalórií.
0 komentárov