Otestovali sme: panvica Tefal Everest 28 cm, odolná sťa „kameň“

Výrobca kuchynských spotrebičov a najmä panvíc, už zaujal rôznymi inováciami. Najnovší rad Everest prichádza s panvicami, ktoré idú trendovo s aktuálne obľúbeným „žánrom“ keramických panvíc, respektíve panvíc, ktoré využívajú ako povrch špeciálne materiály využívajúce aj minerály. Takzvaný kameň dodáva panvici lepšie vlastnosti v rámci udržania tepla, ako aj odolnosti voči poškriabaniu. Niekoľko dní sme používali panvicu na rôzne účely. Aké postrehy sme pri práci s ňou mali a na čo sa môžu jej používatelia tešiť sme zhrnuli v článku.

Panvica Everest minerálna

Tefal Everest 28 cm je veľká, odolná… a to znamená…

S veľkou panvicou na sporáku zvládnete veľa. Musíte však počítať aj s tým, že si vyžaduje určitý priestor. Je teda možné, že pri väčšom varení bude nutné, aby väčšie hrnce zahrnuté do varenia na čas ustúpili. Pokiaľ tento fakt netvorí problém, nebráni ani vám, aby ste ju mohli naplno využiť. Rad Everest sa vyznačuje s odolnosťou, takže ich využijete na všetkých typoch sporákov a platničiek, aké možno považovať za bežné v našich domácnostiach. Poradia si s ohňom aj priamym kontaktným teplom. Nie je dokonca nutné riešiť, kde presne horí plameň pod panvicou, keďže teplo sa v nej rozlieha pomerne dobre a rovnomerne.

Nepriľnavá – pri panviciach je tento efekt potrebný. Ak sa na nej neprichycuje jedlo, ľahšie sa s ňou pracuje pri opakovanom vyťahovaní pripravovaného jedla a ľahšie sa vkladá nové. Pokiaľ vyprážame niekoľko rezňov za sebou, budeme potrebovať teplotne, ale tiež materiálovo stabilný priestor. Je tak nepriľnavá, že krásne viditeľne odpudzuje vodu pri umývaní. Výrobca odporúča pred prvým zahriatím umyť a potrieť kuchynským olejom.

Panvica Tefal Everest 28 cm hodnotenie

Rúčka nevedie teplo – taká banálna vec ako rúčka a dokáže rozdeliť panvicu medzi tie, ktoré určite nekupovať a tie, ktoré vyskúšať. Nepochopiteľné riešenia panvíc, s celokovovou konštrukciou vedúcou teplo priamo do ruky sa nekoná. Rúčka je z iného nevodivého materiálu, z matného povrchu dobre uchopiteľného v ľavej aj pravej ruke. Váha môže byť vyššia pri prenášaní, no použitie panvice tiež predpokladá, že nebude prenášaná len tak bezdôvodne.

Rozľahlý priestor – Veľká panvica má jednu nespornú výhodu. Ak si potrpíte na veľké rezne, naozaj presne tie, ktoré nedelíte kvôli veľkosti panvici a ani ich netlačíte do seba. Chcete, aby vynikol celý kus krásne naklepaného mäsa. 28 centimetrov má naozaj niečo do seba a v takomto prípade si užite rozsah, aký ponúka.

ThermoSpot – rozpoznávací prvok panvíc od Tefalu je stredový ukazovateľ jej rozálenosti.

Panvica Tefal Everest 28 cm hodnotenie

Tvar a fyzické vlastnosti – kameň je fajn, keďže má zaistiť aj dlhú trvácnosť. Produkty Everest radu sa pýšia ambíciou byť tu pre nás po celé roky. V rámci aktuálneho trendu ekologického myslenia totiž myslia na to, že kvalitná panvica má vydržať čo najdlhšie a tak nebude nutné kupovať ďalšie a ďalšie tak skoro, ako obyčajne. Niečo na tom bude. Pri prvom poťažkaní panvice je na prvý, aj desiaty pohľad, že po materiálovej stránke ide o niečo iné, než pri iných panviciach.

Povrch z vnútra ponúka odolnú plochu, ktorú by nemalo poškodiť narábanie s nevhodným riadok tak rýchlo, ako pri iných. Keďže si panvicu a jej doterajšie vlastnosti vážime, nerobíme tvrdší crashtest ako pri predošlom type Sauté panvice 24 cm rovnakého radu. Tam sme skúsili použiť kovový riad. Síce bez následkov a existuje silný predpoklad, že pre zhodný materiál by to bolo aj tentoraz…. avšak pri tejto panvici by sme radi dosiahli naozaj trvácnosť aspoň do dôchodcovského veku. Možno aj kvôli tým poriadnym rezňom, pre ktoré je nutné vo výsledku vyťahovať vianočný riad s veľkým klubovým tanierom.

Panvica Tefal Everest 28 cm hodnotenie

V rámci fyzických vlastností je nesporne dôležité uviesť pevnosť materiálov. Spodná plocha panvice je tvorená odolnou zliatinou, ba dokonca sériovým číslovaním výrobku, čo vidíme len pri šaržovaných produktoch, kde existuje presná evidencia produkcie, expedície a spätných kontrol. Výrobok sa dokonca chváli tým, že ho vyrábajú doma vo Francúzsku a nejde o žiaden ázijský výrobok. To trochu dvíha jeho imidž v očiach čoraz náročnejšieho zákazníka.

Nie celkom bežné využitie – pri teplote 175°C výrobca udáva možnosť použitia v rúre. Rúčka z mäkkých materiálov má byť pre takéto použitie odolná. Neotestovali sme však tento fakt.

Umývanie – umývanie zatiaľ nepredstavuje žiadnu hrozbu. Skúsili sme po príprave rôzneho mäsového jedla, vyprážaní, alebo opekaní zanedbať čistenie panvice aspoň odložením na ráno. Drobné pripečené nečistoty nie sú problémom a nie je nutné hľadať spôsoby ako drhnúť. Pomôže aj krátke odmočenie, alebo drsnejšia časť klasickej hubky na riad s jarou. Nič zásadné. Tvrdšie a staršie nečistoty by nemali tiež predstavovať žiaden zásadný problém.

Krajší kúsok do kuchyne – ide tiež o jeden z tých krajších kúskov do kuchyne, ktorý si radi zavesíte na hák, ak je vaša kuchyňa jednou z tých, v ktorých využívate nad ostrovčekom háky. Jednak tým ukazujeme ostatným, ako vybavenú kuchyňu máme, no ukazujeme aj sami sebe, že máme po ruke v prípade potreby konkrétne nástroje ihneď. Rúčka má oko, takže panvicu možno vešať. Filmové scénky si však pre váhu a pevnosť jej materiálov s ňou nezahráte.

Everest 28 cm a názor

Panvica radu Everest je zástupcom noviniek. Je lepším produktom, ktorý si zo súčasnej ponuky rôznych značiek a panvíc môžeme nájsť. Jednak pre materiálové vyhotovenie, no najmä odolnosť a pevnosť celej konštrukcie panvice. K rúčke, ktorú z panvice napriek pokusom nevytočíte, jej nevodivosti tepla, no najmä potešia vlastnosti práce s panvicou. Nežiada si striktný stred na platničke, pretože teplo rozvádza rovnomerne. Nebude zlou kúpou, o to viac, že má podľa novej filozofie byť súčasťou vašej kuchyne na mnoho rokov. „Kamenné“ panvice sú už nejaký čas trendovou záležitosťou, ľudia ich cielene vyhľadávajú.

Oficiálne stránky: tefal.sk


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu