Ako správne sušiť ovocie a zvládnete ho sušiť u seba doma?

Sušené ovocie je obľúbenou pochúťkou. Okrem toho ide o spôsob, ako životnosť plodov výrazne predĺžiť. Namiesto niekoľkých dní vám môže sušené ovocie vydržať dlhé týždne a v mnohých prípadoch aj mesiace. Ako ovocie správne sušiť a dá sa to zvládnuť aj v domácich podmienkach?

Sušené ovocie

Sušenie ovocia nie je ničím novým

Konzervácia potravín sušením nie je v základnom princípe ničím novým. Naopak ide pravdepodobne o najstarší spôsob skladovania potravín a metódu, ako prežiť menej úrodné časti roka, či dokonca menej úrodné roky. Výrazne sa ale mení spôsob, akým sa potraviny sušia, a to platí aj pre sušené ovocie. Dnes by už málokomu napadlo vyskladať ovocie na slniečku a sušiť ho na kameni za horúceho vetra.

Namiesto toho ovocie spravidla sušíme v interiéri. A to buď na kúrení, v rúre, alebo priamo v spotrebiči na to určenom, teda v domácej sušičke ovocia.

Je možné usušiť čokoľvek?

S trochou zveličenia možno povedať, že aj doma môžete usušiť prakticky ľubovoľné ovocie. Čím viac ale obsahuje vody, tým horšie sa vám bude sušiť. Extrémnym príkladom je vodný melón. Z toho vám po usušení nezostane prakticky nič a v domácich podmienkach tak jeho sušenie zmysel príliš nedáva. Podobne je na tom sušený ananás. Aj v jeho prípade odporučíme siahnuť skôr po hotovom produkte v obchode. Aj v sušičke by ste ho totiž museli sušiť niekoľko dní.

Na domáce sušenie sú tak ideálne „klasické“ plody ako jablká, hrušky, slivky, marhule, broskyne či hroznové víno.

Dáva „prirodzené“ sušenie zmysel?

Ak máte veľkú úrodu a nedisponujete sušičkou ovocia, možno si kladiete otázku, či môžete ovocie sušiť len tak rozložené v miestnosti. Možné to samozrejme je, ale riskujete, že namiesto usušenia podľahne ovocie skaze. Ovocie totiž budete sušiť mimo rúry či sušičky často aj niekoľko týždňov. Riziko, že sa v prvých dňoch objaví na ovocí pleseň, je obrovské. Okrem toho je tu aj riziko napadnutia ovocia hmyzom alebo znečistenia prachom.

Len tak vo voľnom priestranstve tak odporúčame sušiť iba ovocie určené na dekoráciu – napríklad plátky pomarančov.

Ako je to teda ideálne?

Okrem hotového sušeného ovocia z obchodov je najlepším riešením domáca sušička potravín. Tá sa postará o ideálnu teplotu aj cirkuláciu vzduchu. Bez väčšej námahy zvládnete dokonale usušiť skutočne takmer čokoľvek. Príliš sa nemusíte báť ani účtu za elektrinu, sušenie prebieha za nízkych teplôt a spotreba energie je preto primeraná.

Ovocie by ste mali, s výnimkou menších plodov, nakrájať na plátky. Tie by mali spravidla byť vysoké okolo 6 až 8 milimetrov. Vždy si ale detailne naštudujte, ako konkrétne plody ideálne usušiť. Zamerajte sa aj na spôsob skladovania hotového sušeného ovocia.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu