Zabudnite na jednorazový plastový riad: vyberte si krajšiu eko alternatívu

Plastový riad vydrží na jedno použitie, ale rozkladá sa stovky rokov. Eko obaly alebo drevený riad sú alternatívou, ktorá poteší zákazníkov i planétu. Je krehký, vzhľadovo neatraktívny a v lepšom prípade sa poškodí krátko po tom, ako zákazník skonzumuje jedlo. Reč je o jednorazovom plastovom príbore. Problémom je, že zvyčajne končí na skládkach komunálneho odpadu, kde sa rozkladá stovky rokov. Mikroplasty z neho sú pohromou pre zdravie zvierat i ľudí. Čo s tým?

Drevený riad

Každý majiteľ reštaurácie alebo rýchleho občerstvenia môže vymeniť jednorazový plastový riad za ekologickejšie alternatívy. Gastro vybavenie v eko prevedení je krokom k udržateľnejšej reštaurácii a signálom k zákazníkom, že vám záleží na životnom prostredí. Na slovenskom trhu nájdete viacero druhov ekologických obalov. Aké máte možnosti?

Ekologické alternatívy jednorazového plastového riadu

Bioplastický riad

Vizuálne atraktívnejšou, pevnejšou, odolnejšou a hlavne ekologickejšou náhradou bežného plastového riadu je riad z CPLA. Skvelý je v tom, že po použití ho možno vyhodiť do biologicky rozložiteľného odpadu alebo do kompostu. Využiteľný je nielen v reštauráciách a fast foodoch, ale aj na rodinných oslavách alebo záhradných párty. Ak neviete, ktorú z eko alternatív plastu si vybrať, bioplastický riad je dobrou voľbou.

Drevený riad

Drevený riad ocenia majitelia rôznych typov gastronomických zariadení, ako napríklad bufety, fast foody a reštaurácie ponúkajúce jedlo so sebou. Zaujme cateringové spoločnosti, ktoré organizujú rôzne festivaly, párty či večierky v exteriéri. Drevené príbory zvyčajne disponujú certifikátom FSC. Ten je zárukou toho, že drevo, použité na výrobu riadu, pochádza z ekologicky obhospodarovaných lesov. Samozrejme, drevený riad je 100-percentne kompostovateľný.

Bambusový riad

Viete, ktorý materiál patrí k najviac obnoviteľným na svete? Hádate správne, je ním bambus. V Číne sa využíva neuveriteľných 7 000 rokov. Čoraz populárnejší je aj v iných kútoch sveta. Bambusový riad bez problémov zoženiete aj u nás. Použitie bambusového riadu dáva konzumácii jedla úplne nový rozmer, keďže ide o prírodný  a plne kompostovateľný materiál. Na prvý pohľad pôsobí štýlovo, je cenovo dostupný a v porovnaní s polyvinylchloridom (PVC) neporovnateľne kvalitnejší. Tajomstvom nie je ani to, že bambusové drevo disponuje prirodzenými antibakteriálnymi vlastnosťami.

Riad z cukrovej trstiny

Eko obaly to sú aj riady z cukrovej trstiny. Predávajú sa v rôznych veľkostiach a tvaroch. To vám dáva príležitosť servírovať jedlo z bufetu či rýchleho občerstvenia veľkolepo. Medzi ich top vlastnosti patria odolnosť voči mastnote i teplotám. Neublíži im para a ani voda. Po použití ich zákazník jednoducho dá do kontajnera s biologicky rozložiteľným odpadom alebo do kompostu.

Riad z palmového listu

Stále vás ovláda presvedčenie, že ekologický riad nemôže byť trendový? Zrejme ste sa ešte nestretli s riadom z palmových listov. Disponuje jedinečnou textúrou, ktorá dodá šmrnc aj obyčajnému pokrmu. Je biologicky rozložiteľný. Zaujímavosťou je, že sa vyrába z opadaných listov paliem. Tie sa ručne zbierajú a vyrába sa z nich riad so zaujímavou štruktúrou. Riad z palmového listu neobsahuje žiadne škodlivé látky, disponuje pevnosťou a odolnosťou voči mastnote. Skvelé je, že sa dá použiť aj do mikrovlnnej rúry.

Riad z pšeničných otrúb

Riad z pšeničných otrúb sa vyrába použitím technológie vysokého tlaku a teploty, pričom stačí zmiešať pšeničné otruby s vodou. Disponuje pevnosťou a je možné do neho servírovať aj horúce jedlá. Po použití ho jednoducho hodíte do kompostu, kde sa rozloží do 30 dní. Ak máte domáce zvieratá, pochutnajú si na ňom.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu