Plastový riad vydrží na jedno použitie, ale rozkladá sa stovky rokov. Eko obaly alebo drevený riad sú alternatívou, ktorá poteší zákazníkov i planétu. Je krehký, vzhľadovo neatraktívny a v lepšom prípade sa poškodí krátko po tom, ako zákazník skonzumuje jedlo. Reč je o jednorazovom plastovom príbore. Problémom je, že zvyčajne končí na skládkach komunálneho odpadu, kde sa rozkladá stovky rokov. Mikroplasty z neho sú pohromou pre zdravie zvierat i ľudí. Čo s tým?
Každý majiteľ reštaurácie alebo rýchleho občerstvenia môže vymeniť jednorazový plastový riad za ekologickejšie alternatívy. Gastro vybavenie v eko prevedení je krokom k udržateľnejšej reštaurácii a signálom k zákazníkom, že vám záleží na životnom prostredí. Na slovenskom trhu nájdete viacero druhov ekologických obalov. Aké máte možnosti?
Vizuálne atraktívnejšou, pevnejšou, odolnejšou a hlavne ekologickejšou náhradou bežného plastového riadu je riad z CPLA. Skvelý je v tom, že po použití ho možno vyhodiť do biologicky rozložiteľného odpadu alebo do kompostu. Využiteľný je nielen v reštauráciách a fast foodoch, ale aj na rodinných oslavách alebo záhradných párty. Ak neviete, ktorú z eko alternatív plastu si vybrať, bioplastický riad je dobrou voľbou.
Drevený riad ocenia majitelia rôznych typov gastronomických zariadení, ako napríklad bufety, fast foody a reštaurácie ponúkajúce jedlo so sebou. Zaujme cateringové spoločnosti, ktoré organizujú rôzne festivaly, párty či večierky v exteriéri. Drevené príbory zvyčajne disponujú certifikátom FSC. Ten je zárukou toho, že drevo, použité na výrobu riadu, pochádza z ekologicky obhospodarovaných lesov. Samozrejme, drevený riad je 100-percentne kompostovateľný.
Viete, ktorý materiál patrí k najviac obnoviteľným na svete? Hádate správne, je ním bambus. V Číne sa využíva neuveriteľných 7 000 rokov. Čoraz populárnejší je aj v iných kútoch sveta. Bambusový riad bez problémov zoženiete aj u nás. Použitie bambusového riadu dáva konzumácii jedla úplne nový rozmer, keďže ide o prírodný a plne kompostovateľný materiál. Na prvý pohľad pôsobí štýlovo, je cenovo dostupný a v porovnaní s polyvinylchloridom (PVC) neporovnateľne kvalitnejší. Tajomstvom nie je ani to, že bambusové drevo disponuje prirodzenými antibakteriálnymi vlastnosťami.
Eko obaly to sú aj riady z cukrovej trstiny. Predávajú sa v rôznych veľkostiach a tvaroch. To vám dáva príležitosť servírovať jedlo z bufetu či rýchleho občerstvenia veľkolepo. Medzi ich top vlastnosti patria odolnosť voči mastnote i teplotám. Neublíži im para a ani voda. Po použití ich zákazník jednoducho dá do kontajnera s biologicky rozložiteľným odpadom alebo do kompostu.
Stále vás ovláda presvedčenie, že ekologický riad nemôže byť trendový? Zrejme ste sa ešte nestretli s riadom z palmových listov. Disponuje jedinečnou textúrou, ktorá dodá šmrnc aj obyčajnému pokrmu. Je biologicky rozložiteľný. Zaujímavosťou je, že sa vyrába z opadaných listov paliem. Tie sa ručne zbierajú a vyrába sa z nich riad so zaujímavou štruktúrou. Riad z palmového listu neobsahuje žiadne škodlivé látky, disponuje pevnosťou a odolnosťou voči mastnote. Skvelé je, že sa dá použiť aj do mikrovlnnej rúry.
Riad z pšeničných otrúb sa vyrába použitím technológie vysokého tlaku a teploty, pričom stačí zmiešať pšeničné otruby s vodou. Disponuje pevnosťou a je možné do neho servírovať aj horúce jedlá. Po použití ho jednoducho hodíte do kompostu, kde sa rozloží do 30 dní. Ak máte domáce zvieratá, pochutnajú si na ňom.
0 komentárov