Ešte pár rokov dozadu sa pýšili statusom „prvé dozreté ovocie v roku“ vo väčšine slovenských a českých záhrad jahody. V poslednej dobe im však statočne konkuruje zemolez, ktorý si čoraz viac obľubujú pestovatelia, záhradkári a ovocinári v našich zemepisných končinách. A veruže sa nie je čomu čudovať. Zemolez je totiž doslova nabitý vitamínmi a fantastickými, telu prospešnými látkami. A navyše ho viete všestranne využiť v kuchyni.
Zemolez kamčatský, niekedy označovaný aj ako kanadská čučoriedka, je krík vzhľadom pripomínajúci ríbezľu či čučoriedku. Jeho plody sú však v porovnaní s čučoriedkami a ríbezľami podlhovasté – v tvare drobných valčekov. Ich chuť je mierne kyslá, no závisí to od konkrétnej odrody. Niektoré môžu byť aj sladkavé, pričom mnohé z nich svojou chuťou pripomínajú práve čučoriedky alebo aj slivky.
Ako sme naznačili v samom úvode, plody zemolezu sú bohaté na vitamíny aj minerály. Obsahujú napríklad vitamíny A, B a C, resp. draslík, horčík, železo či vápnik. Tento skvelý antioxidant sa ďalej vyznačuje silnými antibakteriálnymi účinkami.
Skúsení ovocinári by vám dozaista potvrdili, že dobrá záhrada by mala byť zostavená tak, aby ponúkala čerstvé ovocie čo najdlhšie v priebehu sezóny. Koniec koncov, aj preto sa často štepia odrody rôznych období dozrievania na jablone, slivky, marhule a iné ovocné stromy. Takým spôsobom dokážeme dosiahnuť, že nám jeden strom poskytne úrodu napríklad aj v lete, aj neskôr na jeseň. No a v súvislosti s tým môže byť atraktívnym spestrením každej záhrady aj zemolez. Ak ho totiž zasadíte do vašej záhrady, pravdepodobne bude u vás dozrievať ako prvé ovocie v roku. Tým pádom si automaticky predĺžite obdobie zberu čerstvého ovocia.
Náš tip: Zemolez je prezentovaný ako krík nenáročný na pestovanie, ktorý vám bude plodiť v hocijakých pôdnych podmienkach. Avšak, podobne ako čučoriedka, aj zemolez obľubuje kyslejšie prostredie. Síce mu nemusíte pripravovať také prísne podmienky ako čučoriedkam, no čas od času okyslite pôdu a pridajte kyslú rašelinu, kôru, šišky a podobne. Takisto odporúčame vysádzať viacero odrôd kvôli lepšiemu opeľovaniu a tým pádom aj bohatšej úrode.
Zemolez má v kuchyni veľmi podobné spracovanie ako čučoriedky. Teda, ak sa do nej vôbec dostane. Chutí totiž fantasticky hneď z kríka. Svoje by o tom vedeli štebotať škorce či drozdy, ktoré dokážu zlikvidovať úrodu behom niekoľkých minút. Preto si vaše zemolezy v čase dozrievania radšej zakryte ochrannou sieťou. No a keď ich dopestujete dostatok, môžete ich zamraziť alebo z nich urobiť napríklad lahodný džem. Mimochodom, výborne chutia aj v kombinácii so smotanovými či mascarpone krémami. Vzhľadom na to sa hodia do rôznych cheesecakeov, tort alebo studených pohárikových dezertov. A možno si zamilujete aj sviežu bublaninu so zemolezmi.
Na spracovanie plodov zemolezu budete potrebovať bežné kuchynské doplnky. V závislosti od toho, či vyskúšate urobiť aj zemolezový džem, si pre rýchlejšiu a pohodlnejšiu prácu pripravte aj mixér.
Tip na záver: Vzhľadom na vysoký obsah minerálov a vitamínov sú zemolezy výborné aj ako súčasť zdravých raňajok. Môžete si ich nasypať napríklad do jogurtu alebo pridať do ovsenej kaše. Dokonca, bez problémov sa stanú aj plnohodnotnou alternatívou čučoriedok v recepte na čučoriedkové proteínové lievance (odkaz na recept: ketodiet.sk).
0 komentárov