Zamrazujeme ovocie a zeleninu: nezabudnite blanšírovať!

Zachovať si čerstvú zeleninu, ovocie, alebo bylinky aj na zimné mesiace, sa dá rôzne. Nič sa nevyrovná tomu, keď si môžete v zime vytiahnuť jahody a ríbezle, vykúzliť s nimi koláč a docieliť tak dielo ako v lete. Tajomstvo je v mraziaku. Ideálne je, keď sa potravina rýchlo zamrazí, kedy vzniká minimum kryštálikov. Tie spôsobujú, že pri rozmrazovaní niektoré potraviny už nemajú svoju štruktúru. Rozpadajú sa, alebo strácajú svoje schopnosti.

zelenina a ovocie

Zelenina v mraziaku

Predĺžiť zelenine dátum spotreby o pol roka je skvelé. No pamätajte na to, že zamrazujeme len čerstvé plodiny, ideálne po zbere. Staršie a zvädnuté kúsky môžu podliehať skaze oveľa rýchlejšie, hoci zamrazené. Zelenina sa mrazí nakrájaná na kúsky. Ideálnym príkladom sú mrazené zeleninové zmesi. Drobné očistené kúsky umyté vo vode sú následne hlboko zmrazené. Dôležité je práve to, aby bola zelenina očistená a umytá. Neskôr sa to bude čistiť ťažšie a najmä ak je umytá, oveľa lepšie sa zamrazí. Huby vydržia polroka, neskôr sa môžu rozpadať. Tekvice a dyne je dobré zmrazovať nakrájané, či nastrúhané. Ak v podobe kaše, potom už vopred naporciované v na to vhodných nádobách.

Blanšírovanie má význam

Zelenina sa pred zmrazením blanšíruje. To znamená, že ju ponoríme do vriacej vody. Je to preto, že sa vtedy zníži uvoľňovanie dôležitých enzýmov a zelenina nepríde o svoju hodnotu. Teplotou sa zníži mierne len obsah vitamínu C, ktorý však vieme nahradiť aj inak. Blanšírovanie je tiež dôležité pre zničenie zárodkov škodlivých prejavov a možných baktérií, nakoniec aj samotné mrazenie a následne rozmrazenie nenaruší bunkovú štruktúru len zelenine, ale aj škodlivinám. Karfiol a brokolica, príbuzné rastlinky, sa zmrazujú na maximálne 9 mesiacov. Neskôr sa bunková štruktúra naruší natoľko, že sa plodiny po rozmrazení budú rozpadať.

Ovocie nie je veľmi odlišné

Zamrazovanie ovocia je na tom podobne. Ovocie nakrájame na drobné kúsky, no ovocie neblanšírujeme. Ovocie bobuľové vydrží aj 12 mesiacov. Jahody zhruba 10 až 12 pri dobrom zmrazení. Nedostatočné mrazenie sa pri jahodách môže prejaviť vážnym poškodením.

Bylinky

Bylinky vydržia 12 mesiacov, no kľúčové je, aby ste po ich zbere jednotlivé druhy skladovali dobre uzatvorené a od seba. Aromatické bylinky dokážu veľmi rýchlo rozšíriť svoju arómu mimo na ostatné potraviny a hlavne tak rýchlo prídu o svoju arómu a hodnoty.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie. Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie. Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvor