Vlašské orechy sú u nás najznámejšie a najobľúbenejšie orechy. Svojim tvarom pripomínajú ľudský mozog. Tento druh orecha je veľmi výživný. Jeho výživná hodnota je taká vysoká, že presahuje výživnú hodnotu hovädzieho mäsa. Veľmi obľúbený je aj v stredomorskej kuchyni.

Zloženie
- Kvalitné oleje
- Tuky (nenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny a lecitín)
- Kyselina linolová
- Kyselina linoleová
- Sacharidy
- Proteíny
- Vitamíny E, B1, B2, B3, B6, A a C
- Kyselina listová
- Minerály – fosfor, horčík, vápnik
- Draslík
- Železo
- Mangán
Vlašské orechy a ich priaznivé účinky
Pravidelná konzumácia vlašských orechov sa odporúča pri poruchách nervovej sústavy, angíne, sexuálnych problémoch a neplodnosti, znižujú riziko infarktu, krvný tlak, zrážanlivosť krvi a jej hustotu, riziko mozgovej mŕtvice a podporujú činnosť mozgu, pri podvýžive, diabete a napomáhajú k znižovaniu vysokého cholesterolu. Takisto podporujú obranyschopnosť organizmu, udržujú zdravé a pevné cievy, obnovujú črevnú mikroflóru, zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov a pokožky, zlepšujú pamäť. Sú prevenciou pred rakovinou, osteoporózy a arterosklerózy, kardiovaskulárnymi chorobami.
Využitie vlašských orechov
Vlašské orechy sa používajú nielen do koláčov, zákuskov, krémov, rozličných plniek, či ako chrumkavá pochúťka k vínu. Využívajú sa aj v modernej kuchyni každého skvelého kuchára. Pri miešať ich môžete do omáčky, k mäsu alebo aj do šalátov. Dokonca sa dajú použiť aj na rozličné dekorácie alebo na vyniknutie celkovej chuti daného jedla.
Z vlašských orechov je možné vyrobiť aj olej, likér alebo aj kompót.
Vedeli ste, že…
- Veľa štúdií preukázalo, že pravidelná konzumácia vlašských orechov zlepšuje činnosť mozgu.
- Pravidelné konzumovanie vlašských orechov môže znížiť rakovinu prostaty až o 40%. Jeden výskum, ktorý sa vykonával na myšiach dokázal, že 2 hrste vlašských orechov denne dokážu spomaliť rast nádoru až o 50%.
- Taktiež je dokázané, že vlašské orechy zlepšujú mužskú plodnosť.
- Vlašské orechy zvyšujú hladinu melatonínu v krvi a tým vyvolávajú spánok.
- Vďaka bohatému obsahuje antioxidantov a vitamínu B zabraňujú vlašské orechy vráskam a starnutiu. Ich pravidelnou konzumáciou docielite, že vaša pokožka bude žiariť.
- Ľudia, ktorí majú diabetes 2. typu pravidelnou konzumáciou vlašských orechov znižujú hladinu inzulínu.
- Vlašské orechy tiež obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú nápomocné pri znižovaní cholesterolu.
- Keď si pridáte do vašej stravy každý deň určitú dávku vlašských orechov, môžu byť nápomocné pri udržiavaní vašej stálej telesnej hmotnosti.
- Orechy ľahko podliehajú plesňovým ochoreniam. Stačí nesprávne skladovanie. Pri kupovaných mletých orechoch je možné, že v záujme vyššieho predaja môže byť medzi orechmi aj menej kvalitný plod. Ten by nemal ublížiť, no pri vysokom podiele nekvalitných plodov napadnutých plesňou sa do tela môžu dostať toxíny.
0 komentárov