Recenzia: elektrické zásuvky na diaľkové, Extol Light 43800 a 43803

Elektrické zásuvky sú v každej miestnosti, no tie diaľkovo ovládané si musíte zariadiť inak. V takzvanej smart domácnosti majú svoje miesto a využiteľnosť. Ich úlohou je pomáhať a to sa im aj darí. My sami sme otestovali elektrické zásuvky na diaľkové ovládanie a ich využiteľnosť. Konkrétne typ a výrobcu Extol Light 43800 pre interiér a 43803 pre exteriér. Vylepšovák domácnosti spočíva v jednoduchých dieloch, funkcií a nastaveniach. V podstate nie je nutné ovládať žiaden systém, pre spojenie s ovládačom stačí jediné tlačidlo.

Balenie Extol Light 43800 (pre interiér)

Obsahom balenia sú tri zástrčky s prijímačom RF signálu a diaľkové ovládanie so šiestimi tlačidlami. V podstate sú tri, no pre zapnutie a vypnutie je tu vždy iné tlačidlo. Opakovane môžete uvažovať nad zmyslom toho, prečo je pre zapnutie a pre vypnutie samostatné tlačidlo, ale nakoniec zistíte, že je to to najlepšie možné riešenie. Oddelené tlačidlá sú výhodou určite v prípadoch, kedy chcete mať záruku vypnutia niečoho, čo chcete mať zaručene vypnuté. Alebo zapnuté.

Extol light zásuvky

Samotné zásuvky pôsobia pevným dojmom, žiadne vŕzgajúce plasty s mäkkou konštrukciou. Pevne sedí, je príjemná aj na držanie hoci nie je určená do ruky ale do elektrickej siete. Tam drží, hoci je väčších rozmerov než klasická zástrčka. Až do nej sa zasúva zástrčka spotrebiča, alebo predlžovačky, ktorú chcete napájať a ovládať.

Balenie Extol Light 43803 (pre exteriér)

Toto balenie je menšie. Obsahuje dve zástrčky do exteriéru. Reagujú na ovládanie z 43800, respektíve samotné ovládanie sa dá kúpiť ako samostatný diel osobitne. Predávajú ho pod označením 43820. Zástrčky do exteriéru sa trochu líšia od tých interiérových. Je to najmä svojou odolnosťou voči dažďu, či vzdušnej vlhkosti. Pochopiteľne, že nie voči ponoreniu do vody ale len voči vode, ktorá sa bežne v exteriéri nachádza. Poklop chrániaci napájaciu časť bráni prístupu vody a je trochu tuhší. Aby ste ho odklopili a zapojili zástrčku do zásuvky, chce to viečko stále držať. Je totiž hneď samozatvárací.

Extol Light diaľkovo ovládané zásuvky

  • TIP: ovládač je možné získať aj samostatné pod číslom: Extol Light 43820

Využitie diaľkovo ovládaných zástrčiek

V našom prípade sme diaľkovo ovládané zástrčky využívali od novembra na viacero spôsobov. Môže tak ísť o prezentáciu toho, kde môžu nájsť využitie aj v bežnej inej domácnosti, alebo priamo tej vašej.

Extol Light diaľkovo ovládané zásuvky

Interiérové zástrčky sme využívali pri:

  • Aktivovanie a ovládanie osvetlenia vianočného stromčeka
  • Stolová lampa
  • Interiérové vianočné osvetlenie a rôzne lampy
  • Ventilátor

Exteriérové zástrčky našli využitie pri:

  • Vodné čerpadlo v studni
  • Exteriérové vianočné osvetlenie

RF ovládač je skrátka perfektný

Jednou z najzásadnejších predností ovládania diaľkovo ovládateľných zásuviek je ich ovládač a spôsob komunikácie medzi ovládačom a zariadením. Ovládač funguje na prenoce RF signálu, nie IR. Bežné IR je totiž infračervený signál, ako je na ovládači od televízora a vyžaduje si priame spojenie. RF signál je rádiová frekvencia. Skvelou vlastnosťou je, že nemusíte mieriť priamo. Pri rádiovom signále nie sú prekážky ani steny. Opakované testy nám dokázali, že ovládač cez vlastnú frekvenciu nemá problém vypnúť či zapnúť cez dve miestnosti.

Má to tak výhody napríklad vtedy, ak chcete pri sedení z kresle vypnúť osvetlenie vonku, alebo zástrčku v garáži. Pri štyroch múroch v ceste medzi prijímačom a ovládačom už možno naraziť na nejaký výpadok, no predsa len signál zachytí. Práve v takom prípade, ak ovládate cez niekoľko múrov, oceníte fakt, že pre zapnutie aj vypnutie sú osobitné tlačidlá.

Zaujímavosťou je, že hoci RF signál je na jednej frekvencii, na aktivovanie či deaktivovanie zásuvky nestačí len signál. Je tam aj informácia o konkrétnom čísle. Zásuvku totiž nastavujete cez ovládač na konkrétne číslo. Ovládač má celkovo tri pozície. Čiže viete hneď niekoľko zariadení nastaviť pod číslo 1, alebo jednotlivo každú zo zásuviek nastaviť pod vlastné číslo.

  • TIP: čokoľvek, čo nemá svoje diaľkové ovládanie a je aktivovateľné len zapojením do zásuvky, sa dá spraviť diaľkovo ovládateľným práve zásuvkami na diaľkovo ovládané. Preto im venujeme pozitívny článok a aktuálnu recenziu.

Používanie a ovládanie

Používanie nepredstavuje nič zásadné a nové. Je potrebné si len zvyknúť, že nemusíte chodiť k zásuvke, nie je nutné chodiť za skriňu, za kreslo, alebo vychádzať von k záhradnému domčeku a vyhadzovať čerpadlo z elektrickej siete ručne. Ovládač sa dá umiestniť kdekoľvek, prípadne mať nejaký náhradný. RF je skvelé v tom, že nie je nutné priamo mieriť, takže viete zo spálne vypnúť svetlo v obývačke. Alebo pozapínať svetlo pred domom, keď sa blížite domov. Alebo vypnúť televízor vlastným ratolestiam o presnej hodine, ak majú zaracha.

Spárovanie zariadenia je jednoduché. Na zásuvke je jedno tlačidlo, to pridržíte a po rozblikaní stlačíte na ovládači to tlačidlo zapnutia, ktoré chcete prisúdiť konkrétnemu zariadeniu. Konkrétne číslo na ovládači znamená potom konkrétnu zástrčku. Nič komplikované. Každé balenie má vo vnútri podrobný manuál, ktorý sa dá pochopiť aj pri minimálnej znalosti obsluhy podobných zariadení.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu