Ako vyčistiť rúru prírodnými spôsobmi, bez chemikálií

Každá domácnosť pochopiteľne vlastní rúru. Zameriame sa na elektrickú. Používame ju takmer denne, či už na pečenie sladkých koláčov alebo napríklad na obľúbené pečené kurča. V rámci sobotného upratovania sa však máloktorá gazdinka pustí do čistenia tohto spotrebiča s chuťou. Najlepšie je, udržiavať ju pravidelne v čistote. Keďže dráždivé čistiace prostriedky môžu vo vnútri zanechať škodlivé stopy, je lepšie vyskúšať čistenie prírodnými prostriedkami.

Čistenie rúra

Dôležitá je samozrejme prevencia

Často sa stáva, že sa rúra počas svojho používania zašpiní. Ak si pri jej čistení nechceme zodrať ruky, pochopiteľne si čistenie nemôžeme nechávať na jarné, prípadne predvianočné upratovanie. Mastnota a zvyšky jedla ostávajú takmer po každom pečení. Aj keď je elektrická rúra zvnútra kovová, používanie drsných čistiacich nástrojov sa neodporúča. Zabudnime preto na ostré drôtenky či kovové kefky, ktoré by mohli povrch poškrabať a poškodiť. Existujú však špeciálne škrabky na sklokeramické povrchy.  Pravidlom vždy zostáva, že rúru čistíme až vtedy, keď je dostatočne vychladnutá a nehrozí nám popálenie.

Citróny ako čistiť nikdy nesklamú

Jedným z najlacnejších postupov je použitie žltých citrusových plodov, ktoré sú obzvlášť účinné v prípade konvenčnej rúry. Všetko, čo budeme potrebovať, sú dva citróny, ktoré vyžmýkame do menšej zapekacej misy. Do 1/3 objemu nádoby doplníme vodu, ponoríme aj 4 odšťavené polovičky citrónu, všetko následne vložíme do rúry a necháme pracovať približne pol hodiny pri teplote 250°C. V prípade silného znečistenia možno bude potrebné nechať pôsobiť dlhšie. Po vychladnutí rúry vyčistíme všetky steny hubkou a silikónovou stierkou. Ak špina nechce zísť dole, skúsime ju ešte raz dobre postriekať citrónovou vodou a vydrhnúť. V záver rúru osušíme papierovými utierkami a hotovo.

Kyselina citrónová, sóda bikarbóna a voda

Tento návod nie je čisto prírodný, pretože zahŕňa použitie prípravku na umývanie riadu, ale za vyskúšanie rozhodne stojí. Budete ho potrebovať jednu lyžicu, ktorú pridáte do zapekacej misy naplnenej vodou. Len čo vodu so saponátom vložíte dnu, rúru zapnite na 50°C a nechajte pracovať približne 50 minút, aby sa všetka mastnota uvoľnila. Keď rúra ochladne, vytvorte si zmes z dvoch lyžíc kyseliny citrónovej, dvoch lyžíc sódy bikarbóny a trošky vody tak, aby vám vznikla pasta. Touto zmesou za pomoci hubky vydrhnite všetky steny rúry, až kým nie sú úplne čisté.

Pomerne dlhý, ale účinný spôsob s použitím octu

Najskôr je potrebné vyrobiť pastu z jednej lyžice sódy bikarbóny a trošky vody. Touto zmesou ponatierame všetky pripálené miesta vo vnútri rúry a podľa možnosti necháme pôsobiť 12 – 24 hodín. Následne mokrou hubkou zotrieme toľko nečistôt, koľko pôjde. Pomocou rozprašovača na znečistené miesta nanesieme ocot a opätovne vyumývame mokrou hubkou. Celý proces zavŕšime tým, že rúru zapneme na teplotu 50°C a necháme pôsobiť cca 20 minút. Pozitívom je, že zmes zo sódy bikarbóny a vody môžete použiť aj na sklenú plochu dvierok. Tento spôsob čistenia si vyžaduje síce dostatok času, no výsledok sa zaručene dostaví.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu