O pštrosoch je známe, že sú to najväčšie žijúce vtáky na Zemi. Je to nelietavý vták, ktorý vyniká stehenným svalstvom, preto je skvelým bežcom. Na Slovensku sa okrem dobytka a hydiny chovajú aj pštrosy. U nás sa vyskytuje veľa krížencov medzi jednotlivými variáciami, ktoré sa chovajú na pštrosích farmách. Je potrebné mať na chov povolenie a aké sú pravidlá?
Podľa Vyhlášky Ministerstva poľnohospodárstva sa tieto pravidlá vzťahujú na chov:
Pštrosy možno chovať len v oblastiach, v ktorých sú vhodné klimatické podmienky na život pštrosov, najmä musia mať rozsiahle a odvodnené pozemky s voľne prístupnými úkrytmi. Ustajňovacie priestory na chov pštrosov musia mať plot alebo inú prekážku znemožňujúcu im únik. Plot z pletiva môže mať rozmery očiek len takej veľkosti, aby si v ňom pštros nezachytil hlavu. Ploty musia byť pre pštrosy dobre viditeľné a v hornej časti nesmú mať ostré výbežky. Priľahlé ohrady pre dospelé pštrosy sú oddelené dvoma samostatnými plotmi. Použitie ostnatého drôtu je neprípustné. Ustajňovacie priestory musia byť suché, dobre vetrané, bez prievanu a vybavené vykurovacím systémom na usušenie peria.
Podlaha v ustajňovacích priestoroch pre pštrosíčatá musí byť plná, ľahko čistiteľná, nešmykľavá, tepelne izolovaná alebo vykurovaná s podstielkou. Výbehy majú byť dostatočne rozľahlé a zabraňujúce priamemu styku medzi jednotlivými reprodukčnými skupinami viditeľnou zábranou medzi ohradami reprodukčných skupín. Pštrosy majú mať možnosť pieskových kúpeľov. Emu a nandu, okrem mláďat, musia mať tiež prístup k vode vhodnej na kúpanie.
Pštrosy sa chovajú stále v skupinách. Agresívne, choré a poranené pštrosy sa držia oddelene. Každý pštros musí mať možnosť vidieť a počuť ostatné pštrosy. Pštrosy prichádzajúce do nového prostredia treba privykať na nové podmienky postupne a pred začlenením do skupiny skontrolovať ich zdravotný stav. Každý pštros a každá skupina pštrosov má mať dostatočný priestor na výbeh. Vnútorné výbehy a malé ohrady sa pravidelne čistia a denne sa z nich odstraňujú výkaly a zvyšky potravy a cudzie predmety, ktoré by mohli pštrosy prehltnúť. Zľadovatené plochy výbehov je potrebné vždy posypať pieskom.
Pštrosie mäso je výživné, diétne mäkké mäso vysokej kvality, nízky obsah tuku a cholesterolov, ľahko spracovateľné, výrazne červené, pripomína hovädzie mäso. Je zložené z vody 75,4 %, tuku 1,2% a bielkovín 21,7 %.
Pštrosy sa chovajú aj pre kožu, ktorá tenká avšak veľmi pevná, trvanlivá a odolná voči opotrebeniu, neprepúšťa vodu, s prekrásnou kresbou po odstránení brka, čím sú otvory po brku hustejšie, tým je viac cenená, pôvodne je svetlo hnedá.
Vajcia pštrosov sú jedlé, jedno zasýti cca 8-10 ľudí, pštrosie vajce je pomerné k 24 slepačím vajciam, škrupina je hrubá 2-3 mm (znesie váhu až 120 kg), pri príprave varením „na tvrdo“ si vyžaduje časovú prípravu 60-90 minút. Farba škrupiny je od smotanovej po svetlohnedú, gramáž a pórovitosť je typická pre každú nosnicu. Perie je najcennejšie biele spodné krídlové perie dospelého samca, na Slovensku však nie je možné dorobiť kvalitné perie z hľadiska nepriaznivých klimatických podmienok.
0 komentárov