Dobrý nôž na pečivo mení život človeka k lepšiemu. Otestovali sme

Pamätáte časy, kedy bol luxusom domáci krájač na pečivo? Trvalo istý čas, než sa v slovenských kuchyniach udomácnil zúbkovaný, nie pílkový nôž s dlhou čepeľou. Nôž na pečivo prechádzal vývojom a v posledných rokoch je štandardom poctivá rovná čepeľ s väčšími zúbkami s oblúčikovým brúsením. Doslova pritom zasahuje do života. Otestovali sme si to opakovane pri sledovaní ľudí, ktorí dosiaľ tento nôž nepoznali. Hovoríme za posledných 10 rokov o dôchodcoch, ale aj študentoch na internáte. Spoznať nôž na pečivo u dovtedy neznalých znamenalo, že si zadovážili svoj, alebo radi siahli po vyslovene takomto noži.

Nože na pečivo

Nôž na pečivo mení život k lepšiemu

Ak zariaďujete kuchynku pre veľký pracovný tým kancelársko-výrobnej spoločnosti a do kuchyne neprinesiete nôž na pečivo, rôzne spektrum kolegov podľa toho upraví svoje správanie. Nebude si prinášať pečivo, ktoré je nutné krájať, ak sa musia spoľahnúť na malý počet nevhodných nožov. Keď sme zadovážili nôž, ktorý bol vyslovene nožom na pečivo, stúpol nákup bagiet, celého chleba a príprava raňajok niektorých kolegov v práci sa zvýšila z dvoch až troch prípadov na 16 až dvadsať v priebehu týždňa.

Nôž na pečivo sa stal nástrojom, ktorý sa v istom čase neschovával do šuflíka a pretože sa využíva len na pečivo bez zašpinenia, často zostával na tanieri pripravený pre ostatných. Tento nástroj zásadne zmenil fungovanie pracovného kolektívu, ale aj mladých na internáte a v spoločných priestoroch, kde sme sa svojho času o takýto nôž postarali. Mladí si neodpustia komentár, ak im niečo zlepšuje život. Tupé nože sú klasikou pre malé zanedbané domácnosti, pre domácnosti bez inovácií, aj všade tam, kde je len provizórna kuchynka. Náhle spoznať nástroj, s ktorým ide krájanie chleba jednoducho a rýchlo, je zmenou, ktorá vás zasiahne.

Veď je to len nôž, tak prečo toľko vedy okolo?

V celkom iných súvislostiach sme tieto vlastnosti pozorovali pre závery, ktoré sme už spracovali v inom výstupe pre iné miesto. Poznatky ale zužitkujeme aj v tomto článku. Nôž na pečivo je skvelý nástroj, ktorý je pritom obyčajný. Nepotrebuje veľký tlak, veľa pohybu a reže rovno. Práve dlhá čepeľ umožňuje jasne rukou aj opticky držať líniu. Pri krájaní chleba tak nevchádzame nožom do pečiva (menšia alebo tupá čepeľ môže vychádzať von a zase vchádzať. Nožom na pečivo prejdene zubami po povrchu a práve zárezom vchádzame doň) a nevytvárame cikcakové kresby. Ak si chceme dať záležať, tak nôž sa do pečiva zarezáva už pri prvom reze a pre dĺžku čepele stále nôž v podstate z oboch strán vyčnieva.

Neustále je to teda zúbková ostrá čepeľ, ktorá v pečive je z každej strany okrajov a preto je rez hladký. Krájať je možné magety, rožky, žemle, aj celé chleby rôznymi spôsobmi, smermi, priečne aj pozdĺžne. Čerstvé, gumené, odležané, aj nedopečené. Na nožoch na pečivo je výborné to, že nám dokážu slúžiť opakovane niekoľkokrát za sebou a nemusíme ich umývať. Pečivo, ak nie je príliš maslové, alebo tukové, prípadne dochucované, sladké, nôž neznečisťuje.

krájanie chleba

Prečo by ste ho určite mali mať v kuchyni?

  • Do zásadnej miery uľahčuje krájanie. Krájať 20 krajcov chleba za sebou s takýmto nožom zaberie menej ako minútu, spotrebujete extrémne málo sily a neprídete o nervy
  • Šetrí veľa. Určite čas, silu, chlieb, nervy, ale rovnako tak pridáva úroveň samotnému výsledku. Rovné krajce skôr polahodia oku, ak pripravujete chlebíčky pre návštevu.
  • Ozubený nôž na pečivo má dobré vlastnosti aj keď je starší a v porovnaní s novým nožom mierne otupený. Stále tie zuby budú mať svoj potrebný efekt, aby aj nôž bol efektívny.
  • Dôležitý bod pre rodičov s malými deťmi, alebo pôžitkárov. Takýmto nožom je možné nakrájať bez ťažkostí aj krajce rôzneho druhu pečiva so veľmi tenkou šírkou. Bežne sa nám darí vrchný krycí krajec deťom pripraviť na 4 – 5 mm, čo je napríklad pri chlebíku s medom zásadná pomôcka a výhoda.

zdroj: 1 foto, na snímke bambusová doska na krájanie pečivoa a nôž s 213 mm čepeľou, fiskars.sk


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu