Egrešový kompót a 3 tipy, ako z neho urobiť ten najlepší

Egreše sú bobuľové ovocie aké neopustí azda nikdy naše slovenské záhrady a taký egrešový kompót je tým pádom mnohým dobre známy, hoci v obchodoch takmer nedostupný. Pre niekoho je to vzácne exotické ovocie s ktorým neprichádza do styku, pre iných bežná súčasť úrody v ich záhradke. Majú mnoho vitamínov, vitamín C, výbornú chuť a dá sa z nich vyrobiť zaujímavý kompót. Ten je však takmer vždy o zmäknutých, či prasknutých bobuliach, vytečenom obsahu a popraskaných obaloch natlačených pri viečku. Aspoň takto to dopadne neraz s kompótom. Dá sa tomu vyhnúť pomocou jednej zásadnej rady.

Egreš, ovocie

Egrešový kompót verzia 2.0

Pred zaváraním si umyté egreše zbavte drevnatých stopiek a opatrne ich celé naskrz prepichnite. Stačí malá ihla. Pri zaváraní vtedy naberú vodu z nálevu a pri zmenách teploty bude tekutina prúdiť, nie vytárať tlak a následne mini-explózie plodov. Získate lepšiu chuť, ale hlavne konzistenciu.

Ak vám záleží na dobrej chuti kompótu, mimo klasický cukor sa nebojte experimentovať. Malé množstvo medu kompót osladí oveľa zdravším spôsobom a pridá mu celkom inú, lahodnejšiu chuť.

Egrešový kompót zavárajte do malých fľaštičiek. Ak mu neprídu na chuť hneď v rovnakom momente všetci členovia rodiny ale zachutí v etapách postupne, je dobré mať radšej malé fľaštičky. Ideálne sú tie horčicové.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu