Grilovacia panvica je formát panvice, ktorý nemusíte podľa vzhľadu vôbec hádať. Je viac než isté, že ju medzi ostatnými rozoznáte aj bez toho, aby ste potrebovali údaj o veľkosti. Ako jej nemaskovaný názov napovedá, svoje určenie má jasné. Využitie jej vlastností je však možné ponechať aj na fantázii samotného kuchára.
Ak hovoríme o grilovaní, zväčša máme pred očami mriežkový rošt a oheň. Nič sa nevyrovná klasickému grilu, na ktorý si bežne potrpíme pri stretnutiach a podobne. S panvicou je nutné očakávať, že nepôjde o uhlie či plyn ako priamu súčasť grilovania. Vnútorne tvarovaná panvica z totožného materiálu, ako celý vnútorný povrch si vytvára vlastné mriežky. Oddiali tým potravinu od štiav a olejov. Práve to je jej základ a zároveň cieľ.
Efekt grilovanej zeleniny, steakov, krídelko, tekvice, alebo klobások sa dá docieliť aj doma, bez aróm na balkóne a terase. Že ide o nástroj jednoduchý a stále ešte celkom nedocenený, svedčí málo zmienok o ich význame a používaní.
Základnou podmienkou správnej grilovacej panvice je nevyhnutná prítomnosť dobrého materiálu, ktorý rozvádza teplo a udržiava ho. Nemáme oheň a horúci vzduch, ktorý k potravine stúpa. V tomto prípade tak musíme mať teplo, ktoré sa potraviny priamo dotýka a teplo sála z plochy panvice, ale tiež sa drží v priestore medzi potravinou a jednotlivými vystúpenými mriežkami. Aj to potom prispieva k výsledku.
Pri širokom sortimente grilovacích potrieb, elektrických grilov, sme siahli aj po panvici. Tefal má svoju novinku hrdo na očiach. Môže si to dovoliť, keďže po materiálovej stránke sa im podaril spoľahlivý pomocník. Pýši sa nepriľnavým povrchom, francúzskou výrobou, aj tvarom. Štvorcová síce popiera klasický vzhľad okrúhlej panvice, avšak sľubuje rovnomerné rozvádzanie tepla aj do rohov, čomu vďačí zliatinám. Potraviny, ktoré nepotrebujú oleje a aj svoje šťavy vypustia do panvice, sa neprichytávajú. Aj pri grilovacej panvici má však zmysel sledovať správnu teplotu. Už je tradíciou, či len neodmysliteľným prvkom panvíc tohto výrobcu, že v strede panvice nájdete indikátor správnej teploty. Práve pri tej správnej sa totiž dvojfarebný rozdiel zmení na jeden žiarovejší odtieň a vy viete, že môžete piecť, či a vyprážať. Správna teplota pritom má význam aj pri grilovaní. Trvá toľko koľko má.
Stále si však ušľachtilý povrch žiada určitú starostlivosť. Čistenie problém nerobí. Pri nepozornosti a nevšímavosti kuchára sa síce zázraky nekonajú a nečistota sa prichytí, no klasické šetrné spôsoby zaberajú. Netreba násilie, či nevhodné mechanické čistenie. To preto, že panvica pri dobrej starostlivosti vyzerá ako nová aj po dvoch mesiacoch používania. Prichádza obdobie Vianoc, trhov a arómy grilovaných klobások predsa len navodia chuť dopriať si ich doma v o niečo pokojnejšom prostredí.
0 komentárov