Hodnotenie: Teleskopické nožnice na konáre Extol 8873315

Sezóna strihania stromov a konárov je takmer po celý rok. Záleží od dreviny. Teleskopické nožnice na konáre tak nachádzajú svoje uplatnenie a čím kvalitnejšie prevedenie, tým nakoniec dlhšie slúžiaci nástroj, čo v konečnom dôsledku znamená úsporu pri nutnom nákupe náhrady. Od teleskopických nožníc očakávame viacero vlastností, no zároveň musí byť práca s nimi nevyčerpávajúca a mala by robiť radosť. Testovali sme záhradné nožnice na konáre EXTOL Anvil Lopping Shears 700–1000 mm s označením 8873315.

Nožnice na konáre extol

Technické vlastnosti a ich prednosti

Teleskopické nožnice rozdeľujeme na dve základné kategórie. Na strihanie živého mäkkého a hrubého materiálu sa používajú zväčša jednokĺbové. Na strihanie tvrdého, suchého, odumretého, alebo aj živého hrubého materiálu slúžia hrubšie a pevnejšie viac kĺbové – prevodové nožnice. Umožnia vytvoriť s menším úsilím viac energie a je od nich vyžadovaná aj vyššia materiálna odolnosť. Extol 8873315 sú príkladom prevodových nožníc, kde je prevod tvorený opačne posadeným dielikom spojeným s čepeľou. Ten tlakom pri stlačení rúčok pôsobí na protiľahlú nákovku (opornú čeľusť).

Ostrá čepeľ je tvorená kvalitnou uhlíkovou oceľou a má povrchovú úpravu, ktorá zabraňuje lepeniu lístkov a konárov. Nečistoty by mohli zhoršiť viditeľnosť prípadne zavadzať pri pokuse o rovný rez. Čepeľ je odporúčaná na suché a odumreté konáre, ktoré bývajú veľmi tvrdé oproti živým konárom. Teleskopická rukoväť je jednou z vlastností, pre ktorú siahnu po nožniciach pestovatelia ovocných stromov a okrasných kríkov.  Zaujímavo riešená je spona na každej rúčke, ktorá aktivuje teleskopickú funkciu. Kým ju držíte, môžete pohybovať rúčkou, ako náhle ju pustíte, cvakne po presune do najbližšej jamky. Sponu ľahko stlačíte aj vo veľmi hrubých rukaviciach.

  • Maximálna hrúbka konárov: 45 mm priemer
  • Váha: niečo nad 1,5 kg
  • Vysúvateľná dĺžka: 1 meter
  • Materiál prevedenia a konštrukcie: Kov, rôzne kovové zliatiny
  • Materiál poťahu rúčky: kombinácia PP plastu a mäkčenej TPR gumy
  • Materiál teleskopických sponiek: tvrdý plast

Nožnice a ich funkcie

Strihanie konárov do hrúbky max 45 mm je inými slovami necelých 5 centimetrov hrúbky konárov, s ktorými si malé nožnice neporadia a rez pílkou je namáhavý, hoci pri niektorých drevinách najšetrnejší. Veľké nožnice dokážu zničiť strom a poškodiť kôru. Pri bežných ovocných stromoch sa pri konároch do 4 centimetrov ani nemá kde objaviť poškodenie, rez je ostrý a bezproblémový. Dlhšie používanie sa javí ako bezproblémové a nie je nutné uvažovať o ostrení čepele. Nákovkou tvorená spodná čepeľ je hrubá viac ako 1 centimeter, čo je výborná príležitosť na zachovanie tvaru konára.

Reálna práca

Práca s týmito nožnicami je doslova hladká. Ihličnaté aj listnaté stromy, či kríky menšej hrúbky strihá tak ľahko, že odstrihnutý konár spoznáte podľa toho, že padá k zemi. Nie podľa toho, kedy cítite ľahkosť a tuhú nutnosť stláčania. Nožnice idú naozaj veľmi ľahko aj pri konároch strednej veľkosti. Prevodový kĺb rozkladá energiu zo stlačenia rúk tak, že je to cítiť len minimálne. Väčšie živé konáre taktiež netvoria žiaden problém. Rez je rovný, bez rozmliaždenia oboch koncov na strome.

Nožnice na konáre extol

Postreh

Každý pomocník pri stavbe či v záhrade má občas niekoľko predností, ktoré si všimnete až pri aktívnej práci a skúšaní. Čo sme si všimli pri Extol 8873315?

  • Pre nie veľkú váhu nožníc je s nimi možné narábať dlhšie a pri vychádzaní na rebrík je dokonca možné nastaviť teleskopické predĺženie oboch rúčok aj v prekladaní jedinej ruky.
  • Nožnice neobsahujú žiadne ostré diely, ktoré by mohli svojho používateľa zraniť. Možnosť je len v prípade otvorených nožníc a nešťastnému stretu prstov. Za bežných okolností buchnutie do zavesených nožníc nepredstavuje riziko. Vyčnievajúca časť čepele je tá spodná, rozšírená, ktorá nepredstavuje riziko.
  • Rúčky nie sú okrúhle ani ploché, ale profil majú elipsovitý
  • Výrobku by prospelo ženské meno namiesto čísla.
  • Model 8873315 na oficiálnych stránkach extol.sk
  • Čepeľ je nahraditeľná inou. Na stránkach extol.sk

Model nožníc Extol nesie označenie radu výrobkov PREMIUM. Rad PREMIUM je určený pre náročných majstrov a záhradníkov. Extol svoje výrobky rozdeľuje do troch kategórií, Extol CRAFT, Extol INDUSTRIAL a Extol PREMIUM. Toto označenie v prípade teleskopických nožníc nesie rúčka, ako aj uhlíková čepeľ.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu