Horčica je jednoročná rastlina, ktorá patrí do čeľade kapustovitých. Môže narásť až do výška jedného metra. Kvitne od júna a jej kvety sú žltej farby. Jej plody, horčičné semienka, sú bielej farby a farmári ich zbierajú pomocou strojov. Horčičné semienka sú o kúsok väčšie ako v Indii. Tam sa pestujú aj čierne a hnedé, ktoré sú oveľa štipľavejšie ako tie biele.
Horčičné semienka sú pomerne dobre využiteľnou surovinou v každej kuchyni. Okrem toho, že sú súčasťou horčice a majú zaujímavú chuť, sú zaujímavé aj inými vlastnosťami. Dokonca už Rimania a Gréci používali horčičné semená pri liečbe rôznych ochorení. Obsahujú glukozionát a selén a podľa vedcov majú protirakovinový efekt.
Horčičné semená môžeme využiť v kuchyni tromi spôsobmi, ako korenie, zeleninu a dochucovadlo. Ako dochucovadlo ich pozná každý. Priamo z pohára alebo fľašky k párkom, klobáskam či pečenému mäsku. Ako korenie sa používa predovšetkým v ázijskej kuchyni. Typickým príkladom je indická koreninová zmes karí. Ako zelenina sa mieša do šalátov, bežne sa však používajú skôr lístky rastliny. Horčičné semienka sa pridávajú do majonéz, nálevov či rôznych omáčok.
Horčičné semená majú blahodarné účinky pri tvorbe žalúdočných štiav a zrýchleniu črevnej peristaltiky ( pohyb čriev, ktorý umožňuje posun potravy). Medzi ďalšie účinky patrí tlmenie zápalov, zlepšenie krvného obehu, pomáhajú hojiť ochorenie v ústnej dutine, rozpúšťajú hlieny.
0 komentárov