Recenzia: Kuchársky nôž Victorinox 5.2003.12 v kuchyni pomôže

V kuchyni sa pri širokom výbere nožov občas podarí nájsť taký, ktorý sa stane vašim obľúbeným a uprednostníte ho pred inými. Napríklad pre jeho vlastnosti, či chuť s ním pracovať. V našej kuchyni sa už niekoľko dní presadzuje Victorinox 5.2003.12. označenie nožov má Victorinox možno trochu komplikované a jednotlivé modely si nezapamätáte, no samotný produkt je určite hodný zmienky v samostatnom článku.

Kuchársky nôž od Victorinox

Celkovo môžeme Victorinox hodnotiť ako výrobcu nožov známeho ich vysokou kvalitou. Azda najznámejší švajčiarsky nožiarsky podnik preslávil Švajčiarsko kvalitou. Súčasťou imidžu je známe logo so švajčiarskym krížom v strede. Vyrába známe skladacie červené nožíky, no uzavrieť ho len na tom je nesprávne. Má za sebou slušný výber ďalších nástrojov, dokonca hodiniek. Medzi nožmi sú to aj kuchynské a vyslovene kuchárske nože.

Victorinox 5.2003.12 kuchársky nôž

Model Victorinox 5.2003.12 je kuchynský nôž, ktorý nakoniec môže byť zaujímavým univerzálom. Posledná číslica totiž udáva veľkosť čepele. Tento model vybavený 12 cm dlhou čepeľou, je jeden z tých, ktoré sa pýšia Fibroxom. Fibrox je pritom materiál použitý v rúčke, ktorým sa Vitorinox pýši. Na prvý pohľad ide o matný druh drsného plastu. Len náznakom akoby sa trblietal. Na rúčke je 3D vyobrazenie loga, nejde o farbu, či gravírovanie, ale nezvyk – vystúpená vrstva.

Práca s nožom

Napriek tomu, že sa nôž nesnaží o žiadne prílišné ergonómie, má jednoduchú rúčku. Trochu dlhšiu, keďže by sa na ňu zmestil ešte jeden prst. Čepeľ je zdanlivo tenká, ale nesmierne ostrá. Nesie označenie svojej značky, emblém hôr, číslo modelu a logo NSF (The Public Health and Safety Organization). Vsadený je v plastovom priehľadnom mäkkom obale. Je veľmi ľahký a veľmi dobre sa s ním pracuje. Nejde teraz o frázu, ale fakt.

Victorinox 5.2003.12 kuchársky nôž

Práca s ním je naozaj veľmi ľahká. Veľmi ľahko prerezáva mäso, kože a zvláda pokojne bežné kuracie prsia nakrájať na tri rovné plátky bez ťažkostí. Ostrosť nie je jedinou vlastnosťou. Ľahká a tenučká čepeľ je na hrote zaostrená do ostrej špičky. Perfektne si poradí so zeleninou, krájaním bežnej koreňovej, dužinatej a inej zeleniny. Keďže nesie označenie „kuchynský“, je vhodné podotknúť, že vzhľadom na svoje vlastnosti je naozaj výborným pomocníkom v kuchyni.

Pre jeho ostrosť sa hodí k mäsu. Vyrezávanie do mäsa, prerezávanie, rezanie plátkov na polovicu, porciovanie, čistenie mäsa. Aj nešťastný kaleráb zvláda pomerne hravo. Tým, že čepeľ nie je hrubá, ale práve naopak pomerne tenká, pri prezeraní tvrdšie potraviny nepraskajú, alebo sa len neohýbajú.

  • Fakt: Rukoväť má podľa výrobcu vydržať až 150°C, napríklad pre účel sterilizácie.

Cenovo je to pritom celkom dostupný model. V kuchyni nájde využitie a môže byť pokojne obľúbeným modelom aj u vás. Nejde o celkom typický tvar pre univerzálny nôž. Pre rúčku a čepeľ bez futuristických hlúpostí a prehnaných prvkov pôsobí fádne.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu