Tácky, pulty, dosky a rôzne priestory prispôsobené ku krájaniu pečiva sú k tomu prispôsobené. Stretávame sa s nimi vo veľkých hotelových rezortoch, raňajkových reštauráciách v hoteloch a u nás, ale aj v niektorých domácnostiach. Sú to najmä mriežky, alebo ak chcete drevené rošty, ktoré sú pravidelne prerušované kanálom, alebo medzerou a tým sa odlišujú od iných dosiek na krájanie. Mriežkované dosky majú svoj účel a tri zásadné výhody.
Na prvý pohľad je zrejmé, že omrvinky z pečiva budú základným dôvodom, pre ktorý sa mriežkové krájanie používa. Pri celozrnnom pečive s posýpkou pohanky, maku, ľanových semien, či slnečnice je ideálne používanie práve mriežkovaných dosiek. Omrvinky sa pohybom pečiva, noža, alebo ruky v podstate samé dostávajú do kanálikov a uvoľňujú priestor pečivu. Omrvinky však nie sú ten najdôležitejší dôvod, pre ktorý majú tieto dosky svoj zmysel a popularitu.
Dôležitým dôvodom, pre ktorý sa využívajú pri krájaní žemlí, bagiet a chleba, je držanie pečiva od vlhkosti. Pečivo, ktoré zostáva na doske dlhšie a čaká na ďalšieho konzumenta, nedrží vlhkosť. Skladovať ho môžeme na takejto doske v utierke. Práve pre mriežky je zabezpečená cirkulácia vzduchu a nedrží sa prípadná vonkajšia vlhkosť pod pečivom, alebo prípadná vlhkosť z pečiva, čerstvo vytiahnutého z trúby, pod ním.
Nezabúdajme na fakt, že vlhkosť, ktorá by sa pod čerstvo vytiahnutom chlebe z pece, začala tvoriť na nepriedušnom podklade, znehodnocuje samotné pečivo. So vzdušnou vlhkosťou sú neraz spojené plesne. Pečivo nemusí byť konzumované hneď, no práve mriežkovaná doska má podiel na cirkulácii vzduchu. Kuchyne a stoly, na ktorých vládne organizovane neorganizovaný chaos ocenia, ak je pečivo v miernom bezpečí trochu vyššie a prípadné poliatie nevteká priamo do pečiva. Môžeme síce tvrdiť, že sa nám to nestane… lenže stalo a tak je tento bod medzi výhodami. Mriežková doska má na počudovanie aj nečakané výhody.
Na čistenie mriežkovanej dosky na pečivo postačí metlička, kefka, občas dokonca len pohyb ruky, ak ide o skladací a odnímateľný dizajn. Mriežková doska od Fiskarsu je súčasťou setu troch dosiek, ktoré do seba zapadajú vďaka pogumovanému úchytu jednej z nich a následne sa s týmto úchytom do seba skladajú. Vytvorené z tvrdého bambusu sú lepším materiálom, ako dosky z mäkkého dreva. Pri výbere mriežkovej dosky sledujte aj tvrdosť dreva. Príliš mäkké časom budú nevzhľadné a na často využívaných miestach prechodu čepele aj vybrúsené do hĺbky.
TIP: metličky a kefy na umývanie riadu sú pomerne lacnou záležitosťou v bežných domácich potrebách. Suchá a na iný účel nepoužívaná kefka bude celkom stačiť.
Nevýhody mriežkovej dosky na krájanie pečiva
Mriežkované dosky na krájanie pečiva slúžia na krájanie pečiva. Čímkoľvek ďalším len zbytočne znehodnotíte pracovný priestor a záhyby. Prípadná vlhkosť z vody potom môže zbytočne zadržiavať omrviny a pod. Myslite preto na to, že mriežkované dosky sú výborné na krájanie pečiva a len pre neho.
0 komentárov