Mriežkované dosky na krájanie pečiva. Viete, prečo majú mriežky?

Tácky, pulty, dosky a rôzne priestory prispôsobené ku krájaniu pečiva sú k tomu prispôsobené. Stretávame sa s nimi vo veľkých hotelových rezortoch, raňajkových reštauráciách v hoteloch a u nás, ale aj v niektorých domácnostiach. Sú to najmä mriežky, alebo ak chcete drevené rošty, ktoré sú pravidelne prerušované kanálom, alebo medzerou a tým sa odlišujú od iných dosiek na krájanie. Mriežkované dosky majú svoj účel a tri zásadné výhody.

 krájanie chleba

Zásadné výhody, pre ktoré si takéto krájanie zamilujete

Na prvý pohľad je zrejmé, že omrvinky z pečiva budú základným dôvodom, pre ktorý sa mriežkové krájanie používa. Pri celozrnnom pečive s posýpkou pohanky, maku, ľanových semien, či slnečnice je ideálne používanie práve mriežkovaných dosiek. Omrvinky sa pohybom pečiva, noža, alebo ruky v podstate samé dostávajú do kanálikov a uvoľňujú priestor pečivu. Omrvinky však nie sú ten najdôležitejší dôvod, pre ktorý majú tieto dosky svoj zmysel a popularitu.

Vlhkosť a plesne

Dôležitým dôvodom, pre ktorý sa využívajú pri krájaní žemlí, bagiet a chleba, je držanie pečiva od vlhkosti. Pečivo, ktoré zostáva na doske dlhšie a čaká na ďalšieho konzumenta, nedrží vlhkosť. Skladovať ho môžeme na takejto doske v utierke. Práve pre mriežky je zabezpečená cirkulácia vzduchu a nedrží sa prípadná vonkajšia vlhkosť pod pečivom, alebo prípadná vlhkosť z pečiva, čerstvo vytiahnutého z trúby, pod ním.

Nože na pečivo

Nezabúdajme na fakt, že vlhkosť, ktorá by sa pod čerstvo vytiahnutom chlebe z pece, začala tvoriť na nepriedušnom podklade, znehodnocuje samotné pečivo. So vzdušnou vlhkosťou sú neraz spojené plesne. Pečivo nemusí byť konzumované hneď, no práve mriežkovaná doska má podiel na cirkulácii vzduchu. Kuchyne a stoly, na ktorých vládne organizovane neorganizovaný chaos ocenia, ak je pečivo v miernom bezpečí trochu vyššie a prípadné poliatie nevteká priamo do pečiva. Môžeme síce tvrdiť, že sa nám to nestane… lenže stalo a tak je tento bod medzi výhodami. Mriežková doska má na počudovanie aj nečakané výhody.

Čistenie a údržba mriežkovanej dosky

Na čistenie mriežkovanej dosky na pečivo postačí metlička, kefka, občas dokonca len pohyb ruky, ak ide o skladací a odnímateľný dizajn. Mriežková doska od Fiskarsu je súčasťou setu troch dosiek, ktoré do seba zapadajú vďaka pogumovanému úchytu jednej z nich a následne sa s týmto úchytom do seba skladajú. Vytvorené z tvrdého bambusu sú lepším materiálom, ako dosky z mäkkého dreva. Pri výbere mriežkovej dosky sledujte aj tvrdosť dreva. Príliš mäkké časom budú nevzhľadné a na často využívaných miestach prechodu čepele aj vybrúsené do hĺbky.

TIP: metličky a kefy na umývanie riadu sú pomerne lacnou záležitosťou v bežných domácich potrebách. Suchá a na iný účel nepoužívaná kefka bude celkom stačiť.

Fiskars bambusové dosky na krájanie 3 v 1

Dosky na krájanie bambusové fiskars

Nevýhody mriežkovej dosky na krájanie pečiva

  • Tento typ dosiek nie je vhodný pre sladké pečivo, polevové, krémové a podobne. Mriežky by mohli byť znečistené a mäkkosť takéhoto pečiva nie je vhodná na podklad takejto dosky.
  • Nevýhodou mriežok pri mäkkom dreve je spomínaná deformácia a obrusovanie. Tvrdí bambus, alebo veľmi tvrdé dubové drevo môžu byť dobrou voľbou.

Na pečivo, čiže len na pečivo

Mriežkované dosky na krájanie pečiva slúžia na krájanie pečiva. Čímkoľvek ďalším len zbytočne znehodnotíte pracovný priestor a záhyby. Prípadná vlhkosť z vody potom môže zbytočne zadržiavať omrviny a pod. Myslite preto na to, že mriežkované dosky sú výborné na krájanie pečiva a len pre neho.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu