Opuncia alebo jedlý kaktus je rastlina, ktorú iste mnohí poznajú ako zasadenú v kvetináči, niektorí azda aj z voľnej prírody, kde rastie nadivoko, v krajinách akými sú Grécko, Taliansko, Španielsko alebo viac vzdialené India, Severná a Južná Amerika, USA. Niektoré domácnosti na Slovensku ju dokonca majú vonku aj počas zimy, pričom v niektorých prípadoch naozaj dokáže prežiť, hoci s určitým poškodením.
Opuncia má svoje (možno menej známe) využitie aj v kuchyni. Jej plody sú totiž jedlé a mimoriadne chutné. Na konzumáciu sa používajú hlavne jej čerstvé ostnaté a zaguľatené plody, ktoré možno pripraviť rôznymi spôsobmi. Plody opuncií majú oválny tvar pripomínajúci figy. Občas sa preto plody označujú aj názvom kaktusové figy a rastlina aj opuncia figová.
Bobule plodov sú podľa druhu opuncie červené, zelené, ale aj žlté. Čerstvá opuncia sa na pultoch v našich obchodoch objaví skôr sporadicky, najmä v období sviatkov. Môžeme sa s ňou však stretnúť častejšie ako s prísadou do potravín či polotovarov. A samozrejme, ochutnať ju môžeme aj na dovolenke v zahraničí. V prímorských oblastiach sú opuncie bežnou súčasťou flóry, a preto sú samozrejmosťou na tamojších trhoch.
Treba zdôrazniť, že všetky druhy opuncie sú jedlé. Opuncia sa konzumuje zrelá, znakom zrelosti je, že je načervenalej alebo hnedej farby. Ďalším znakom zrelosti je, že jej šupka je mäkká a dužina plodov je šťavnatá. Dužinu tvoria tmavé semená ponorené v rôsolovitej dreni.
Pri manipulácii s opunciami by sme si mali dávať pozor na pichliače, ktoré sú na plodoch a ľahko sa zapichujú do dlaní. Odporúčaná je teda manipulácia v rukaviciach (ideálne kožených) alebo sa snažte zbaviť pichliačov mäkkou handrou. Existujú aj vyšľachtené rody, ktoré pichliače nemusia mať vôbec.
Na konzumáciu sú vhodné všetky časti opuncie, no jedia sa predovšetkým plody a stonky. Plody majú 5-10 cm a váhu od 70-300 gramov. Ich chuť je šťavnatá a sladká, pripomína chuť hrušiek alebo fíg. Plody sa pred konzumáciou zbavia tŕňov, olúpu sa alebo sa môžu prekrojiť na polovice a vydlabávať lyžičkou.
Opuncia sa však môže pred konzumáciu aj ošúpať ako banán. Ak by sme konzumovali zelené listy, pripraviť by sme sa mali na chuť pripomínajúcu uhorku s nádychom kyslosti. Na konzumáciu môžeme použiť aj sukulentné výhonky opuncií, ktoré sa varia a používajú sa ako zelenina.
Opuncia by sa mala skladovať na suchom a tmavom mieste. Rastline vyhovuje skladovanie pri izbovej teplote. Skladovať sa však pred konzumáciou môže aj v chladničke, vydrží tam aj niekoľko dní. Treba podotknúť aj to, že po zbere už ovocie nedozrieva.
Veľmi častým spôsobom prípravy je opuncia ako prísada do nápojov. Robia sa z nej smoothies, možno z nej pripraviť džús, alkoholické nápoje (napr. likéry, miešané pivné nápoje, drinky…), čajovú zmes, ale originálnym urobí aj sirupy či exotický nápoj. Zaujímavá je aj tým, že sa z nej pripravuje sladidlo. Pripraviť sa z nej dá i výborná zmrzlina s originálnou chuťou.
V krajinách, kde rastie opuncia, z nej pripravujú aj ovocné šaláty alebo chutné rizoto. Chutná je tiež ako sladkosť. Vyrobiť sa z nej dá želé. Používa sa aj ako prísada do koláča. Známe sú aj lahodné opunciové džemy či sladké cukrovinky s nezameniteľnou chuťou. Opunciu často nájdete ako kandizované ovocie. Opuncia sa objavuje aj v kombinácii s mäsom, morskými plodmi a rybou. Je častou ingredienciou najmä v mexickej kuchyni.
Opuncia sa zvykne označovať aj ako zdravý jedlý kaktus, a toto označenie je veľmi opodstatnené. Ponúka nám niekoľko zdraviu prospešných vitamínov: A, B, C. Radí sa k rastlinám s vysokým obsahom vitamínu C. Okrem toho obsahuje betakarotén, vlákninu, kyselinu listovú a esenciálne aminokyseliny. Je výborným zdrojom energie glukózy a fruktózy. Z minerálnych látok obsahuje vápnik, meď, draslík, horčík, železo, fosfor a zinok. Vďaka týmto vlastnostiam má blahodárne účinky na imunitný systém.
0 komentárov