Pestovanie olivovníka, odporúčania počas leta, starostlivosť a zimovanie

Pestovanie olivovníka môže byť vášňou pre tých, ktorí podľahli čaru Stredomoria. Je pasiou pre záhradných dizajnérov, ktorí siahajú po španielskych, talianskych, či gréckych prvkoch vo svojom bývaní. Pre nadšencov toskánskeho štýlu je jeho neodmysliteľnou súčasťou.  Olivovníky (olea europaea) sú krásne, stále zelené stromy, ktoré dokážu odolávať krátkodobým púštnym podmienkam, suchám (pri pestovaní v zemi), stále nehovoriac o ich dlhovekosti, ktorá v skutočnosti ešte môže zamestnať aj vaše pravnúčatá. Prečo zamestnať? Olivovníky sú nádherné stromy, z ktorých niektoré exempláre pochádzajú obrazne povedané údajne z pred “roka nula”.

Olivy a pestovanie olivovníka

Na Slovensku si ich vieme zadovážiť ako malé, stredné, veľké, aj statné a pre váhu takmer neprenosné. Podoby olivovníka na kmienku, staršie, mladé stromy, stromy všetkých možných tvarov a typov vetvenia. Dožívajú sa celé stáročia a budú tu dávno po nás. Každý strom je jedinečný a aj jeho výber je zväčša nie na slepo, ale cielene podľa vzhľadu.

Olivovník nie je z našej zemepisnej šírky, takže

Olivovník je typickým predstaviteľom stredomorskej flóry. Pestuje sa ako okrasný strom, no staršie stromy sú producentami olív. Aj mladá rastlina, ktorej sa darí, môže rodiť. Plody, ktoré sú cennou súčasťou Stredomorskej kuchyne v celej podobe, alebo v podobe olivového oleja. Na to, aby strom rodil plody, musí byť vitálny, v zime nesmie trpieť mrazom a sám musí mať niečo „odžité“.

Rodivosť niektorých olivovníkov sa prejavuje až pri starších stromoch. V našich končinách predávané olivovníky môžu rodiť aj ako mladé. Zhruba 5 ročné a viac. Teploty pod nulou, najmä tie ešte pod -10° alebo -13° ho môžu poškodiť. Naše skúsenosti hovoria o poškodení stromov – stratu listov a opätovnom prebúdzaní k životu počas niekoľkých mesiacov neistoty. Názory o mrazuvzdornosti sa rozchádzajú, aj preto sú pestovatelia, ktorí sa neboja strom vysádzať vonku a iní, ktorí riskujú menej.

Aj preto sa odporúča pestovanie v nádobách na miestach, kde nedokážeme zaistiť ochranu proti mrazom. V nádobách sú tak stromčeky viac mobilnejšie a uchrániteľnejšie pred miestami, kde by ich mohli ohroziť silné mrazy. Bežné opatrenia, ako zábal v textílii, presun do presvetlených garáží, zimných záhrad, je výhodou a opatrením, ktoré stromu predlžuje život.

Olivovníky, špeciálne tvarované a bonsai typ

TIP: pozrite si ponuku olivovníkov na stránkach záhradníctva zahradnici.sk

Ako sa starať o olivovník:

Pestovanie je možné aj v interiéri. Vždy mu však doprajte dobrú zálievku. Je dobré, ak sa strom polieva suchý. Polievanie mokrej zeminy z predošlého polievania je to čomu sa pokúste vyhnúť. Rastlina v bežnej pôde vysadená vonku si nežiada prihnojovanie. Naopak, rastlina v črepníku víta prihnojovanie od jari do jesene raz mesačne, prípadne aj menej často. Ideálne s hnojivom s postupným uvoľňovaním. Posilní to rast, odolnosť lístkov a pod.

Silnejúcu rastlinu je dobré presadiť do väčšej nádoby – veľkostne nech cca zodpovedá korune. Ideálne tak je, ak máte viacero nádob postupných veľkostí a meníte ich pri niekoľkých stromoch medzi sebou. Rozpínanie koreňov nie je nijako dramatické. Presadenie do rozmernejšieho črepníka tak môže byť záležitosťou každého tretieho, štvrtého, ale pokojne druhého roku. Záležiac od rozpínavosti koruny a teda aj koreňov. Strom však nepatrí medzi rýchlo rastúce.

Ideálna zemina pri presádzaní je substrát pre stredomorské rastliny. Napriek názvu nejde o nič neobvyklé. Substrát zväčša v ponukách v litráži 50 litrov je bežne dostupný a cenovo nie až tak náročný.  Je odporúčaný, ale tiež je kombinovateľný s inou zeminou podobnej pH. Zväčša sa tieto zeminy pýšia prídavkom pemzy, liadrainu a kremičitého piesku. Zvláda však aj klasickú zeminu s pridaním piesku a drenážnej vrstvy na spodok nádoby. Tá zaistí pri preliatí oddialenie kontaktu vody so zeminou a zamedzí nahnívaniu a plesniam koreňov.

Plody – olivy

Dosiahnuť rodivosť olivovníkov znamená poskytnúť mu dlhý čas a kvalitný život. Ak ste si obstarali starší olivovník a nestriháte ho na jeseň, na jar sa môžete tešiť z kvetov. Tie sú obojpohlavné a pri niektorých prípadoch aj samoopelivé. Inak sa spoliehajú na opeľovanie samoprašné, vetrom z iných stromov v susedstve. Kvety sa tvoria na mladých konároch práve z minulého roka. Dostatočne staré silné stromy neskôr tvoria bobule, ktorých chuť za surova je horká. Vitálna rastlina pokojne aj mladšia môže rodiť skôr. Plody však nie sú jedlé priamo.

olivovník s olivami

Vyžaduje si proces fermentácie, ktorá docieli onú olivovú chuť. V našich podmienkach ide v podstate o neznámy proces, postup a celkom neznámy svet. Najmä nám chýba podnebie a podmienky pre veľkovýrobu olív. Úroda v menšom množstve je teda na silnom strome možná, nie však pre priemyselné a ani bežné súkromné spracovanie.

Zimovanie olivovníka

Olivovník, ktorý je zasadený v záhrade a bez ťažkostí prečká zimy a občasné mrazy, je zázrak. Vieme pritom o takých záhradách, ktoré sú absolútne kryté múrmi a architektúrou, kde je solitérom v strede cca 150 cm olivovníka vyšší. Ideálne zimovanie je však vo svetlej garáži, presvetlenej pivnici, zimnej záhrade a chodbe. Na mieste, ktoré nie je vykurované, má nižšiu teplotu, nie však teplotu vykurovanej miestnosti denného využívania.

Dôležité je pri plánovaní kúpy olivovníka to, na čo sme mysleli my sami pri zadovážení podobných stromov. Olivovník v nádobe predstavuje určitú váhu. Počítajte však aj s váhou v najbližších rokoch. Ak nemáte možnosť jeho zimovania, skúste siahnuť po menšom a mobilnejšom. Väčšie nádoby si budú žiadať štyri ruky, alebo nástroje. Rudly, vozíky. Tie najväčšie v parkoch vyžadujú vysokozdvižné vozíky a manipuláciu statnejších pracovníkov. V domácich podmienkach si musí človek vystačiť vlastnými silami a rukami. Preto myslite na to, aby osadenie stromu bolo neskôr prístupné. Nezahádzané kamennou inštaláciou a štrkom. Čiže prístupné, aby bolo možné strom presúvať, alebo mu venovať potrebnú starostlivosť.

O zimovaní olivovníkov platí:

  • Stromy začíname zimovať už v októbri, skôr, než sa objavia prvé mrazy
  • Priestor, kde strom zimujeme, nesmie byť vykurovaný a tmavý. Určite nie tmavá pivnica bez okien
  • Zimovanie končíme v marci alebo apríli, podľa rizika pokračujúcich mrazov
  • Krátko pred ukončením zimovania strom zastrihávame. Odstraňujeme suché konáre, príliš rozvetvené mladé konáre a križujúce konáre striháme tak, aby bol strih nad lístkami. Rastline tak nezostane viditeľný pahýľ, ale čiastočne ho budú kryť práve listy. To je najmä estetická záležitosť.
INZERCIA:
Zavřít reklamu
Zavřít reklamu