Recenzia: Káľačka Extol 8871287, sekera, ktorá musí rozťať všetko

Káľačka, pod týmto slovom si musíme vždy predstaviť tú sekeru, ktorou si len ťažko budeme pripravovať podpalky a drevo na rozkúrenie. Je to ten nástroj, ktorému vďačíme za to, že tie najhrubšie kúsky netrčia v drevárni niekoľko rokov na „prehorenie“ niekde pri opekačke. Hrubé kusy zrezanej guľatiny majú neraz ešte tú drzosť, že si dovolili na ňom vyrásť hrče z vyrastajúcich konárov.

Káľačka na kláte

Priam pohroma pre bežnú sekeru. Káľačka, typ mohutnejšej sekery s tvarovanou sečnou hlavicou, je možno ešte nie stále všade používaný pojem. Pre bežného človeka je to len ťažšia sekera. Je však dôležité ich rozoznávať. Prichádza zima, čas, kedy aj do krbu bude treba narúbať drevo, alebo zmenšiť priveľké polená. Väčšina z nás má však bokom aj také, ktoré sa nedarí dlhšie rozťať a práve tu pomôže práve niečo väčšie.

Káľačka Extol 8871287 sklolaminátová sekera

Model sekery káľačky Extol 8871287 sme mali možnosť testovať počas októbra. V prvom rade zaujme kohokoľvek jej konštrukcia. Dnes sú trendom sklolaminátové rúčky, ktoré na celom tele sekery tvoria najľahšiu časť. Dutý pevný na prvý pohľad vnímaný ako plastový materiál, je vytvorený zo sklolaminátu, čím sa výrobca, podobné ako aj iní, často radi pochvália. Á to svoje výhody. Oproti drevenej rúčke sekere nevadí pôsobenie vlhkosti na rúčku, nečistoty, alebo iné nežiaduce následky zo zlého skladovania. Ľudia sú predsa len rôzni a sekera sa dá zabudnúť kdekoľvek.

Pevne sa drží, je len minimálne pružná a ohybná. Je tak absolútne pevná, hoci pri ťažkej hlave to môže mať aj svoje nevýhody. Záleží však len na spôsobe narábania a sily, kedy vnímať extrémne ľahkú rúčku za problém. Skôr naopak. Ťažká sečná hlava totiž smeruje na svoju „obeť“ v podobe pokojne hrubého bukového dreva, priamo a rozhodne. Rúčka zostáva pevne v rukách a nehrozia ani vibrácie, ktoré by mohli nežiadúco zatriasť kosťami jej používateľa.

Ťažká hlava má tendenciu len vďaka tejto váhe rozseknúť po dopade telo. Tvarovanie hlavy má jasnú úlohu, oddeliť drevo od seba. Neexistuje káľačka, ktorá roztne všetko. Vždy je to o technike používateľa, druhu dreva, aj podobe jeho rastu, hrčí a podobne. Pri dobrej sekere je dobré sledovať manipulovateľnosť, otáčanie a držanie na podklade. Extol 8871287 pôsobí pri práci dvoma vlastnosťami, ktoré sú pre káľačku kľúčové. Váha a tvar. To ostatné je na človeku. Vzhľadom na konštrukciu je švih priamy, veľmi dobre preráža vzduch. Švih sekerou pripomína skôr švih závažím na špagáte. Dojem vytvára práve extrémne ľahká, ale na počudovanie pevná rúčka.

Práca s káľačkou

Jej váha má svoj podiel na úspechu každého zaskenutia. Hravo si poradí s menšou guľatinou narezanou, ale prehliadanou pre iné sekery. Priveľmi hrčatá ako nerozťateľná čakala na káľačku. Väčšia guľatina prišla na rad k večeru, no ani tá nedala veľmi zabrať pri štiepaní viac, ako by mala. Keď ruka mieri presne, netreba ani veľmi švihať. Urobí totiž svoje aj dopad, na dobre vysušené mäkké drevo ani netreba veľký švih. Tvarovanie sekery má za výsledok to, že obe časti odlietavajú od sekery svojimi smermi. Mohutnú hlavu zrejme nič len tak nezaskočí. Pár dubových polien šlo na polovice rýchlo, len časť z nich s výraznejšími hrčami možno nerozťala na prvý krát, avšak priebeh nemal komplikácie.

Káľačka sekera

Pri tej sile a tvarovaní, najmä však váhe a materiáloch je naozaj úctyhodná cena. Ide totiž o cenovo ľahko dostupnú káľačku s dobrými vlastnosťami. Pokiaľ ešte neovládate veľmi mierenie sekerou, môžete si otĺcť mäkší materiál pri sečnej hlave. Na fungovanie sekery to však nemá žiaden vplyv.

Žiaden problém nebadať pri rúbaní mokrého čerstvo zrezaného stromu jablone. Je rozoznateľné, že ide o drevo prirodzene mokré a ešte živé. Priemer 45 centimetrov dokáže rozťať hravo, napríklad aj zásekom do predného okraja, čím tvarovanie sečnej hlavy odštiepi aj zvyšný kus dreva. Samozrejme, chce to už ale lepší švih oboch rúk.

Vlastnosti káľačky Extol 8871287

  • Sekera kategórie štiepacia / káľačka
  • Výrobca: Extol Premium
  • Cena: pohybuje sa okolo 25 EUR
  • Kódové označenie výrobku: 8871287
  • Váha štiepacej hlavy: 3500 g
  • Údaje: Nylónová násada 910 mm
  • Materiál rúčky: sklolaminát
  • Stránky produktu: extol.sk

Zavřít reklamu
Zavřít reklamu