Recenzia: Multifunkčná sponkovačka Fortum 4770704, radosť s ňou pracovať

Hodnotenie sponkovacej pištole Fortum Professional 4770704 – Aj keď sa u nás nachádza nejedna vychytávka, to, čo naozaj prekvapilo rýchlosťou práce a všestrannosťou je možno ešte na dlho sponkovačka Fortum 4770704. Na obale nesie označenie tiež ako Fortum Professional 6 in 1.

Sponkovačka FORTUM professional 6 in 1

V pevnom tele tejto sponkovačky sa ukrýva pomocník, ktorý nebude možno nikdy celkom docenený, keďže možnosti jeho využitia sa len málo kde nachádzajú všetky hneď pokope. Pozreli sme sa podrobne na to, na čo tento nástroj slúži, ako vám uľahčí život.

Sponkovačka Fortum Professional

Výhodou tejto sponkovačky je, že oproti iným sponkovačkám rovnakého výrobcu, funguje s piatimi rôznymi „nábojmi“ či ľudovo „žrádielkom“. Súčasťou celého balenia sponkovačky je aj 500 rôznych nábojov. Celkovo 5 formátov, z ktorých sa každý dá použiť na niečo iné.

Spony 8-14×1,2mm, 6-14×0,75mm, U (použiteľné na uchytenie káblov) 10-14×1.2mm, I (klinčeky) 15×1.2mm. Všetky tieto spony sa vkladajú zospodu po odsunutí konzoly uvoľnenej po stlačení poistky. Vkladanie nie je komplikované. Robí sa to otočením sponkovačky hore nohami a vložením drôtov alebo klinčekov ostrou časťou von. Výhodou je, že na pištoli vidíte stav zásobníka vďaka priezoru, cez ktorý vidno dnu z každej jednej strany. To pre prípad, že by sa vám pozeralo z jednej lepšie, alebo že by z druhej nebolo vidieť napríklad klinčeky.

Mechanický prepínač sily úderu sa nachádza pod stláčateľnou rúčkou. Vyššia sila sa odporúča pri práci s drevom, slabšia postačí pri práci s papierom, igelitom, uchytením káblov a mnohého iného, kde nie je nutná sila až tak príliš. Rúčka ide stlačiť tuho podobne, ako to už pri mechanických sponkovačkách môžeme očakávať. Nejde to ale tuhšie, než odhadovanou vynakladanou silou. Drží sa veľmi dobre, stláčanie nie je komplikované a ani tvaru ruky neprekáža v stláčaní nič. Stlačenú pištoľ je možné zaistiť a tiež zavesiť napríklad za okraj nohavíc alebo opasok. Spona na zavesenie sa dá presunúť na opačnú stranu, ak vám to tak viac vyhovuje.

Konštrukcia celého ručného náradia je príjemná na dotyk. Chladná, pretože je vyhotovená cela z kovu s gumeným poťahom na hornej páke a niektorými plastovými dielmi. Spájaná je menšími imbusovými závitmi, ktoré nie je potrebné uvoľňovať. Priamo na náradí sa nachádza nápis Multistaples Aluminium Tacker PATENTED a na opačnej strane je vymenovaných tých niekoľko rozmerov sponiek, ktoré je možné v sponkovačke používať.

Práca so sponkovačkou Fortum

Prekvapením je pri nej naozaj rýchla práca a spoľahlivosť. Pevné telo nepôsobí dojmom, že sa pri stlačení rozpadne. Ukrýva v sebe slušnú silu, keďže drôt dokáže preraziť drevo a tým vie niektoré typy drevených materiálov spojiť. Klinčeky ako možný „náboj“ robia zo sponkovačky klincovačku. Nabíjanie je veľmi ľahké. Pri naklonení z jednej strany je to ťažšie, z opačnej je to ľahšie. Ide o sklon nábojov, keď sa zasúva spodná časť. Preto treba prihliadať, ako sú náboje vsunuté. Avšak akákoľvek manipulácia je veľmi jednoduchá, nie je nutné „prebíjať“, ani robiť žiadne nastavenia. Prácu zvládne aj dieťa, aj keď to odporúčame asi pod dohľadom rodičov. Sponkovačkou sa dá veľa vecí spojiť, aj tie, ktoré nemusia byť príliš vhodné.

Sponkovačka FORTUM professional čalúnenie

Výborná je pri upevňovaní sietí, alebo mriežok o drevené rámy, prípadne pri upevňovaní káblov o trám, či stenu. Vyskúšali sme si pripevniť kábel o drevený podklad. Ide to veľmi ľahko. Potrebné je nasadiť oblúkové spony U. Výrez na hlavici sponkovačky vie aj bez nutného hmatového smerovania skočiť presne tam, kam potrebujete. Tento výrez nedovolí ani veľmi preskočiť inam, kde by mohol preraziť kábel, alebo ho poškodiť.

Sponky sa míňajú jedna radosť, no nejde ani o drahú záležitosť. Je nutné len sledovať, aby sedeli rozmery s tými, čo sú priamo vyobrazené na opačnej strane sponkovačky. V závere recenzie ešte budú vymenované.  Pri oprave nábytku, ako sme si stihli otestovať jej pomerne časté využitie, sa nezapotil ani používateľ a ani sponkovačka. Oprava častého problému na skrinkách a skriniach prebehla asi v rámci len pár sekúnd. Na snímkach nižšie je vidieť, že veľa jej netreba. Len miesto, vhodný materiál a ostatok je na vás.

Oprava nábytku

Oprava nábytku

Sponkovacia pištoľ, spájač všetkého možného

Sponkovačka, alebo sponkovacia pištol je pre menej znalého človeka popísateľné ako nástroj podobný na kancelársku zošívačku. Funguje takmer na rovnakom princípe, len sponkovačka používa silnejšie drôty a väčšiu silu pri výstrele z hlavne. Využiť ju tak viete pri pripínaní pletiva o drevené stĺpiky, pripínanie sieťky, sietí, spájanie dreva, opravu nábytku, ale pokojne aj pri vlastnom čalúnení. Nemusíte byť čalúnnik profesionál, aby ste si mohli opraviť niektoré chyby na svojom nábytku. Spôsoby, ako sa rôzne dá sponkovačka využiť si zaslúžili svoj vlastný článok o spôsoboch využitia sponkovačky, takže určite skúste nahliadnuť aj sem. V prvom rade je to však tento model, ktorý prekvapil silou, ktorá sa v ňom ukrýva, aj jednoduchosť, s ktorou sa dá používať.

Pištoľ sponkovacia 5-funkčná, nastaviteľný tlak HI/LOW UT-869i

Použiteľné sponky:

  • 6-14 mm, široké 11,3 mm, hrubé 0,75 mm
  • 6-14 mm, široké 10,6 mm, hrubé 0,75 mm
  • 8-14 mm, široké 10,6 mm, hrubé 1,2 mm
  • Oblúkové U, rozchod 7,6 mm, výška 10-14mm
  • Klinec BRAD: max 15 mm
  • Klinec PIN: max 15 mm

Zavřít reklamu
Zavřít reklamu