Recenzia: základné nenáročné záhradné nožnice Fiskars SingleStep™

V našej redakčnej záhrade máme zbierku záhradných nožníc množstva značiek. Fiskars je jednou z tých najobľúbenejších. Pre stáročia dlhú tradíciu výroby čepelí, ale aj preto, že na nožnice Fiskars sa dá spoľahnúť. V našej zbierke nájdeme Fiskars nožnice viacerých typov od 2008 roku. Aktuálne je v predaji rozsiahla paleta rôznych typov rozdelených podľa ceny, ale aj použitia. Z nich jedno z tých najjednoduchších modelov a najmä ekonomických riešení je model SingleStep™.

Fiskars Singlestep záhradné nožnice

Nejde o viditeľné číselné označenie, nožnice tak identifikujete jednoduchým názvom – „jeden krok“ – SingleStep™. V predaji ide o lacnejší model, ponúkne vám základné funkcie, ktoré však plne postačujú pre bežnú záhradkársku prácu v domácich podmienkach.

Vyskúšali sme vlastnosti nožníc SingleStep

Nožnice základné pre bežné použitie v záhradách sú zdanlivo jednoduché. Najmä ak ich porovnávame s drahšími modelmi. Reálne však ponúkajú to, čo očakávame od základných nožníc. Sú určené na strih čerstvých / živých konárov. Použili sme ich pri skracovaní ruží pri jarných neželaných výhonoch a ošetrovaní ríbezlí, prípadne zbavovaní kríkov hlohových základových výrastkov.

Nie sú určené pre suché tvrdé konáre. Čepeľ je z karbónovej ocele a dvojfarebná. Presnejšie ide o pevnú oceľ na spodnej úchytovej čepeli kovovej farby a čiernu reznú čepeľ, ktorej technický popis uvádza farbu ako náter PTFE. Ide pritom inak povedané o teflónový povrch, ktorý má bohaté využitie v strojníctve aj v rámci znižovania trenia. Pre túto vlastnosť sa stretávame s teflónom pokrytou čepeľou aj pri rôznych iných záhradných nožniciach. Podľa technických popisov sú určené na konáre do priemeru 20 mm. Vystačia tak na úpravu kríkov, úpravu a tvarovanie mladých výhonov konifer, nie do hrubých konárov živých plotov. Využijeme ich pri strihu ruží, kvetov, na všestranné balkónové účely, na skracovania výhonov. V prípade mladých mäkkých zelených konárov môže ísť aj o priemer mierne nad 20 mm a nožnice poslušne strihajú.

Pár vlastných postrehov

  • Sú jedinými nožnicami na našej zbierke v sérii Fiskars záhradných nožníc, ktoré ponúkajú nie čierny, ale oranžový závesný obal a nenesú priamo na nožniciach výrazné číslo modelu. V predajniach však nesú aj označenie P26.
  • Taktiež sú jediným modelom z našej zbierky nožníc pod touto značkou, kde je logo na nožniciach na druhej strane. Nožnice sú použiteľné v každom prípade pre ľavú aj pravú ruku, takže umiestnenie loga nemá žiaden zásadný význam. Na foto sú v ľavej ruke.
  • Nožnice sú ľahké v rukoväti, ťažšie pri čepeli. Dobre sa držia v holej ruke, aj záhradných soft nožniciach.
  • Napriek tomu, že ide o ekonomické riešenie, zároveň sú nožnice plne využiteľné, nezaostávajú oproti iným nožniciam v podobnej cenovej kategórii, ba ponúkajú lepšie riešenie uzamknutia pomocou oveľa istejšej poistky. Nič podobné pri cenovo rovnakých nožniciach nenájdeme.
  • Je zaujímavé, že mnohé drahšie modely nemajú „očko“ na pripojenie zápästnej šnúrky. Ak nožnice vešiate na háčik, alebo ich potrebujete mať poistené pred pádom a púšťaním neustále na zápästí, tento model bude pre vás.
  • Nožnice zvládajú, ak je to nevyhnutné, umývanie vodou a saponátom, no ako každý podobný nástroj, vyžaduje si dôkladné vysušenie.
  • Konštrukcia nožníc je ľahko uchopiteľná a uvoľnením zovretia roztvoriteľná. V dlani sa správajú dostatočne „otvárateľne“. V chladnom počasí plast nevedie chlad, čo má svoje kladné stránky.

Nožnice záhradné SingleStep™

Hodnotenie týchto nožníc: Základný typ záhradných nožníc, ktoré naplnia očakávania bežného nenáročného záhradkára, pestovateľa neprofesionála. Poskytujú len to, čo možno bežným používaním využiť. Ide o značku, ktorá je záležitosťou vkusu, či jej osvedčenej popularity. Je preto možné, že si nožnice obstarajú záujemcovia už len pre samotnú značku. Ak tomu tak je pri bežnom základnom používaní, zákazník nemusí byť nijako sklamaný. Nožnice nachádzame v bežnom predaji sietí OBI, MALL, v bežných sieťových stavebninách, v rôznych bratislavských predajniach, aj u internetových predajcov.

Fiskars Singlestep záhradné nožnice

2 centimetre hrubé živé konáre a menej sú ich primárne určenie. Model, ako prvý zo zástupcov známej značky, je cenovo najvýhodnejším riešením. Nesklamalo pri práci. Nástroj je ako stvorený pre balkónových pestovateľov, terasy, logie, pestovateľov kvetov, aj záhradkárov. Profesionálnejší a náročný záhradkár a pestovateľ bude siahať po vyšších modeloch, pri ktorých rastie mierne cena, ale rovnako tak aj popis a vlastnosti.

  • Číslo výrobku: 111260
  • Číslo výrobku: 1000567
  • Medzinárodné číslo (EAN): 6411501150325
  • Dĺžka: 208 mm
  • Oficiálne stránky:  fiskars.sk
Aktuálna cena Fiskars 111260 P26 v slovenských e-shopoch: € – € (Zdroj: Heureka.sk, )

Zavřít reklamu
Zavřít reklamu