Aj regulátor vykurovania môže byť SMART. Vyskúšali sme Extol Light 43830

Regulátor teploty na radiátore vo väčšine domácnosti postačí celé roky ten, ktorý im v minulosti nainštalovali kúrenári. Nie každý sa však pozrie na jeho hlavné vlastnosti a význam pri kúrení. Jeho správne nastavenie vie ušetriť nemalé prostriedky a keďže často krát sme to my a naše ruky, ktoré jeho hodnoty menia, je to naozaj len o všímavosti a vlastnom nastavení pomyselného časovača v hlave. Akákoľvek domácnosť, ktorá platí za teplo podľa spotreby, vie, že regulácia význam má. Merače totiž po zúčtovacom období sú tie, ktoré rozhodnú, či príde preplatok, alebo nedoplatok.

SMART regulátory vykurovania na radiátoroch

Mať doma múdre regulátory je možným riešením, ako si dopriať niekoľko zaujímavých funkcií a časovanie kúrenia. Tieto múdre zariadenia totiž na radiátore dokážu  uvoľňovať toľko tepla a v vtedy, kedy si to sami želáte. V našom prípade sme mali možnosť pozrieť sa bližšie na príklad takéhoto zariadenia v podobe Extol Light 43830.

Extol Light regulátor radiátora 43830

Jeho inštalácia nie je komplikovaná, ale zrejme nie každý domáci majster, alebo obyvateľ domácnosti si trúfne na jeho výmenu. Ktokoľvek skúsenejší to ale zvládne v priebehu minúty. Bez náradia, pretože žiadne nie je nutné. Aj starší predošlý regulátor má podobný závit. Teda za predpokladu, že používate nový typ radiátora a nie starší liatinový typ hrubých radiátorov, kde je regulátor riešený pomocou otočeného ventilu, dokonca niekde odnímateľného plastového čierneho kotúča.

Balenie programovateľného regulátora tepla Extol Light 43830

Vo vnútri v plastovom priehľadnom balení sa nachádza regulátor, dva druhy závitov (adaptérov, ktoré nemusí byť nutné použiť, záleží od okolností) so skrutkou pre utiahnutie. Balenie je dodávané spolu s dvoma alkalickými batériami AA. Po ich vložení chce zariadenie vybrať presný dátum a čas, podľa ktorých sa nastaví a bude fungovať. Preto si dajte pozor na to, aký čas nastavujete. Pomocou otočného tlačidla po zavretí krytu na batérie, vyberiete rok a postupne celý dátum a čas, vždy potvrdený tlačidlom BOOST.

Extol Light regulátor radiátora 43830

Pomocou troch tlačidiel a otočného výberu funguje akýkoľvek výber možností a nastavení. Na to, aký je to malý displej, dokáže zobraziť naozaj veľa informácií. Základná výhoda zariadenia je jeho ovládateľnosť a obrazovka s digitálnymi číslicami a ukazovateľmi.

Nastavenia programov si na začiatku vyžiadajú trochu času

Súčasťou balenia je štvorjazyčný manuál, v češtine, slovenčine, maďarčine a nemčine. Ten jednoducho vysvetlí fungovanie aj programovanie. Zrozumiteľný je aj bez veľkých znalostí, ako zariadenia tohto typu fungujú. Je však potrebné sa mu venovať. Investovaný čas do pochopenia programov a nastaviteľných základných teplôt sa potom vráti rôznymi spôsobmi. Časová investícia pár minút je potrebná, keďže s podobnými zariadeniami bežne do styku neprichádzame.

Regulator extol light 43830

Manuál si zrejme odložíte, alebo prepíšete aj do inej podoby. Nachádza sa v ňom tabuľka s označením programov a identifikátorom pre konkrétny výber dní, kedy má ako fungovať program zapínania a vykurovacia teplota. Osobitný kód má nastavenie platné pre všetky dni v týždni, alebo kód pre každý jeden osobitný deň. Iný kód je pre oba víkendové dni a iný kód je len na výhradne pracovné dni. Výsledkom je tak výber dní, kedy nie ste vôbec doma s inými teplotami a dni, keď prichádzate z práce domov vyhrievané presne podľa predstáv.

Tri tlačidlá s otočným výberom celkom postačia na výber programov, aj jednotlivých spínacích bodov. Spínacie body sú v podstate obdobia, kedy sa v danom programe mení teplota. Napríklad o šiestej sa zapína vykurovanie na 22°C a o pár hodín to bude opäť na limitovaný čas napríklad len 20°C.

Zaujímavé funkcie:

  • Detekcia zlého napojenia
  • Ochrana proti zamrznutiu
  • Detská poistka
  • ECO – ekonomický režim, ktorý režim AUTOMATIC zníži o tri stupne
  • Režim MANUAL s najvyššou prioritou platný do opäť manuálneho vypnutia
  • Antikorózna funkcia: po siedmych dňoch bez otočenia ventilu sa hlavica pretočí
  • Funkcia otvoreného okna (aj s ikonkovou signalizáciou)
  • Počítanie (prepnutie) s letným časom
  • Minimálna nastaviteľná teplota 5°C a maximálna voliteľná 30°C

Hodnotenie

Hlavnou prednosťou je práve automatizácia. Naprogramujete si svoju vlastnú predstavu o vykurovaní, hoci nejaká predprogramovaná predstava už je daná systémom. Celé zariadenie má mnoho výhod, dokáže zariadiť úsporu už len tým, že vypne kúrenie vtedy, keď nie je nutné. Kedy je a nie je nutné – táto voľba je na vás. Prídavné funkcie a vychytávky sú pridanou hodnotou. Naprogramovanie je vlastne jednorazové, to ostatné, čo bude nutné vedieť k ovládaniu sa človek musí naučiť. Pár funkcií a jednoduché ovládanie navyše.  Pritom všetkom je zaujímavá cena tohto vylepšováku domácnosti. Kúpite ho za 23,50 a menej, záležiac od predajcu a jeho cenníka.

Vlastnosti

  • Výrobca: Extol Light, Česká republika
  • Kódové označenie výrobku: 43830
  • Odporúčaná cena: 23,50 EUR
  • Oficiálne stránky: www.extol.sk

Zavřít reklamu
Zavřít reklamu