Hovorí sa, že na doplnenie dennej dávky vitamínu C je potrebných zjesť 40 bobúľ ríbezlí. Ríbezle sú popínavý ker ktorý dorastá do dĺžky aj dva metre. Plody rastú v zhluku podobne ako strapec hrozna a bobuľky sú veľké približne pol centimetra. Ich chuť je sladko-kyslá. Platí, že čím sú plody zrelejšie, tým je chuť sladšia. Sú prospešné pre naše zdravie a dajú sa využiť viacerými spôsobmi.
Ríbezľový sirup môžeme pripraviť z plodov čiernej alebo červenej ríbezle. Najlepšie chutí sirup, ktorý je pripravený z červených ríbezlí s prídavkom 25% čiernych ríbezlí. Základnou surovinou na prípravu ríbezľového sirupu je ríbezľová šťava, ktorá sa vyrába dvoma spôsobmi: drvením a lisovaním ríbezlí alebo parením, kde princípom tohto spôsobu je, že sa ovocie parou vylúhuje a šťava steká do zbernej nádoby. Receptov na výborné ríbezľové sirupy je mnoho.
Ríbezľový kompót vieme vyrobiť zo bielych, červených a čiernych ríbezlí. Ríbezľové bobule by mali byť zrelé, svieže. Nemali by byť sparené, rozpučené a plesnivé. Pri výrobe kompótu dbáme na opatrné zaobchádzanie s babuľami, pretože sú veľmi jemné. Základom je najskôr ríbezle umyť v čistej vode a potom ich dôkladne odstopkovať. Ríbezľový kompót sterilizujeme pri teplote 90°C 20 minút alebo 15 minút pri teplote 95°C, vtedy je najlepší. V zime bude kompótmi vyzbrojená špajza mimoriadne pohostinné miesto.
Použiť sa taktiež môžu všetky druhy ríbezlí. Odstopkované ríbezle najskôr rozvaríme vo vriacej vode, aby zmäkli. Potom ich pretrieme cez sitko a tak odstránime semiačka. Tento pretlak prudkým varom cca 15 minút – mierne zahustíme. Na zahustenie pretlaku pridáme ešte za horúca asi 0,3 až 0,4 kg cukru na jeden liter pretlaku. Po rozpustení cukru pretlak vychladíme a naplníme ho do nepriepustných nádob. Dbáme na to, aby sme v nádobách nechali malú vzduchovú medzeru. Ak sme dodržiavali všetky postupy, ovocný pretlak by nám mal v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.
Po zbere ríbezle dôkladne umyjeme a odstopkujeme. Pri tomto procese by sme mali vytriediť úplne zdravé plody, ktoré sú vhodné na mrazenie. Poškodené plody môžeme využiť inými spôsobmi. Ríbezle môžeme mraziť s cukrom alebo bez neho, ale aj vo forme ríbezľového pretlaku. Ríbezle môžeme mraziť s cukrom alebo bez neho, ale aj vo forme ríbezľového pretlaku. Ak zvolíme mrazenie s cukrom tak do jedného kilogramu očistených a pretriedených bobúľ pridáme 0,15 – 0,20 kg jemného krištáľového cukru. Cukor s bobuľami opatrne premiešame. Zmes plníme do nepriepustných nádob a mrazíme. Po odmrazení môžeme ríbezle konzumovať v neupravenom stave alebo ich pridať do rôznych sladkých pokrmov na dochutenie.
Prepasírujeme ríbezle cez sito, aby zostala šťava – tú môžeme využiť na sirup, alebo lekvár. To, čo zostalo, natrieme ako polevu, tenko na papier na pečenie a v letných teplotách ich uskladníme na balkón, či záhradu. Necháme sušiť niekoľko dní. Keď všetko dôkladne uschne ľahko ju stiahneme z papiera – zostane nám plát. Ten si potom už môžeme natrhať na kúsočky a uskladniť, prípadne celý plát nechať vcelku, zvinúť ho a hodiť do mrazničky. Okrem čaju sa dajú použiť aj do mäsových plniek.
Ríbezle (aj so stonkami) nahádžeme do kastróla, pridáme rovnaké množstvo cukru na váhu a necháme zovrieť. Ríbezle počas varenia pučíme. Keď zovrie, necháme za stáleho miešania vrieť ešte 8 minút. Potom precedíme a skúsime, či seklo. Ak nie, varíme kým nesekne.
Ovocnejšiu verziu zmrzliny poznáme pod názvom sorbet. Sorbet je typ mrazeného dezertu, ktorý sa vyrába z ovocnej šťavy alebo pyré, cukru a vody. V podstate sa dá ovocný sorbet pripraviť z prakticky každých bobúľ a ovocia: jahôd, malín, citrónov atď. Avšak vďaka pektínu, ktorý obsahujú čierne ríbezle a višne, zmrzlina bude úplne hladká, bez kúskov ľadu. Pokiaľ pripravujete zmrzlinu len pre dospelých, bude lepšie, pokiaľ pridáte do zmrzliny 1 polievkovú lyžicu koňaku alebo vodky: vďaka alkoholu bude zloženie zmrzliny jednoliate a hladšie, okrem toho sa počas zmrazenia alkohol vyparí, a v zmrzline ho nebudete takmer vôbec cítiť.
Ríbezle ako pokrm pozná snáď každý. Málokto vie, že pozitívne pôsobia na našu pleť, ktorú hydratujú. Výroba hydratačnej masky je jednoduchá: Zmiešajte 5 lyžíc najemno rozmixovaných čiernych ríbezlí a dve lyžice bieleho jogurtu. Naneste na tvár asi na 20 minút. Ďalšia verzia je výživná maska, na ktorej prípravu potrebujete šťavu z 5 lyžíc najemno rozmixovaných čiernych ríbezlí zmiešajte s 10 lyžicami vyšľahanej smotany a 1 vaječným žĺtkom. Nechajte pôsobiť na tvári asi 20 minút.
Ideálne v letných horúčavách, kedy nemá človek chuť na jedlo. Nielenže skvelo chutí, ešte nám pomáha aj s chudnutím. Jednoducho očistíme 1 jablko, 2 menšie banány, 2 hŕste ríbezlí a s vodou alebo mliekom, množstvo si pridávame podľa potreby, hodíme do mixéra a môžeme konzumovať.
Ríbezle obsahujú veľa prospešných látok a vitamínov pre naše telo. Od bielkovín, sacharidov, vlákniny, až po tuk, vodu, železo, vápnik, horčík, zinok, meď, mangán, fosfor, draslík, sodík, omega3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E a kyselina pantoténovú. Sú vhodné na detoxikáciu, prečisťujú obličky, podporujú obranyschopnosť, fungujú ako prevencia proti rakovine, či zvyšujú pevnosť kostného tkaniva.
0 komentárov