Nastal čas, kedy na ovocných stromčekoch dozrieva ovocie a my máme možnosť si spraviť po domácky vyrobený lekvár. Doma vyrobený lekvár chutí snáď každému. Či si už zvolíte čerešne, višne, ríbezle, marhule alebo broskyne, každý bude chutiť skvelo. Pretože nič nie je lepšie, ako keď si vyrobíte lekvár z čerstvého ovocia a podľa vášho receptu v pohodlí domova. Navyše domáci lekvár neobsahuje žiadne éčka či akékoľvek chemické prísady.
V minulosti pripravovali lekvár na dvore vo veľkých kotloch a varili ho aj desať hodín, ba niekedy aj dva dni. Dnes to už nie je tak časovo náročné a zvládnete to aj za dve hodiny. Pripravila som si preto pre vás recept, ako pripravujeme doma marhuľový lekvár my.
Na prípravu marhuľového lekváru potrebujeme:
- marhule ( najlepšie sú čo najmäkšie)
- cukor
- zmes na prípravu ovocných lekvárov 3:1
- voda
Postup prípravy:
- Marhule umyjeme, rozdelíme na polovice a odkôstkujeme. Tentokrát sme si pripravili 4 kilogramy marhúľ. Potom si pripravíme veľký hrniec, postavíme ho na sporák, dáme doň napolené marhule a podlejeme ich približne 1 dcl vody ( vodu dávame preto, aby sa nám marhule nepripálili na spodok hrnca).
- Marhule varíme s občasným premiešaním až kým nepustia šťavu a nezmäknú (trvá to približne jednu hodinu). Potom zoberieme ponorný mixér, zmäknuté marhule rozmixujeme a vytvoríme tak z nich hustú kašu.
- Následne za stáleho miešania pridáme do hustej kaše zmes na prípravu ovocných lekvárov 3:1 ( použijeme 4 vrecúška, pretože jedno vrecúško je na 1 kilogram ovocia). Nakoniec pridáme cukor ( na jeden kilogram marhúľ pripadá 350 gramov cukru, t.j. ak sme robili lekvár zo štyroch kilogramov marhúľ, primiešame doň 1,4 kilogramu cukru).
- Lekvár miešame, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Následne si umyjeme a pripravíme zaváraninové poháre a viečka. Hotový lekvár vypneme a začneme ho dávať do pohárov. Tie poriadne zatvoríme viečkom a obrátime ich približne na 10 minút hore dnom. Po 10 minútach poháre obrátime naspäť a uložíme na policu do komory.
Pripravila Katarína, foto: Katarína
0 komentárov