Lahodný domáci marhuľový lekvár - recept s fotopostupom - DomaZáhrada

Lahodný domáci marhuľový lekvár – recept s fotopostupom

Nastal čas, kedy na ovocných stromčekoch dozrieva ovocie a my máme možnosť si spraviť po domácky vyrobený lekvár. Doma vyrobený lekvár chutí snáď každému. Či si už zvolíte čerešne, višne, ríbezle, marhule alebo broskyne, každý bude chutiť skvelo. Pretože nič nie je lepšie, ako keď si vyrobíte lekvár z čerstvého ovocia a podľa vášho receptu v pohodlí domova. Navyše domáci lekvár neobsahuje žiadne éčka či akékoľvek chemické prísady.

Marhule lekvár

V minulosti pripravovali lekvár na dvore vo veľkých kotloch a varili ho aj desať hodín, ba niekedy aj dva dni. Dnes to už nie je tak časovo náročné a zvládnete to aj za dve hodiny. Pripravila som si preto pre vás recept, ako pripravujeme doma marhuľový lekvár my.

Na prípravu marhuľového lekváru potrebujeme:

  • marhule ( najlepšie sú čo najmäkšie)
  • cukor
  • zmes na prípravu ovocných lekvárov 3:1
  • voda

Postup prípravy:

  1. Marhule umyjeme, rozdelíme na polovice a odkôstkujeme. Tentokrát sme si pripravili 4 kilogramy marhúľ. Potom si pripravíme veľký hrniec, postavíme ho na sporák, dáme doň napolené marhule a podlejeme ich približne 1 dcl vody ( vodu dávame preto, aby sa nám marhule nepripálili na spodok hrnca).

Postup prípravy marhuľového lekváru

  1. Marhule varíme s občasným premiešaním až kým nepustia šťavu a nezmäknú (trvá to približne jednu hodinu). Potom zoberieme ponorný mixér, zmäknuté marhule rozmixujeme a vytvoríme tak z nich hustú kašu.

Postup prípravy marhuľového lekváru

Postup prípravy marhuľového lekváru

  1. Následne za stáleho miešania pridáme do hustej kaše zmes na prípravu ovocných lekvárov 3:1 ( použijeme 4 vrecúška, pretože jedno vrecúško je na 1 kilogram ovocia). Nakoniec pridáme cukor ( na jeden kilogram marhúľ pripadá 350 gramov cukru, t.j. ak sme robili lekvár zo štyroch kilogramov marhúľ, primiešame doň 1,4 kilogramu cukru).

Postup prípravy marhuľového lekváru

  1. Lekvár miešame, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Následne si umyjeme a pripravíme zaváraninové poháre a viečka. Hotový lekvár vypneme a začneme ho dávať do pohárov. Tie poriadne zatvoríme viečkom a obrátime ich približne na 10 minút hore dnom. Po 10 minútach poháre obrátime naspäť a uložíme na policu do komory.

Postup prípravy marhuľového lekváru

Pripravila Katarína, foto: Katarína

INZERCIA: PLOTY A OPLOTENIA:

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie. Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie. Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvor