Nastal čas, kedy na ovocných stromčekoch dozrieva ovocie a my máme možnosť si spraviť po domácky vyrobený lekvár. Doma vyrobený lekvár chutí snáď každému. Či si už zvolíte čerešne, višne, ríbezle, marhule alebo broskyne, každý bude chutiť skvelo. Pretože nič nie je lepšie, ako keď si vyrobíte lekvár z čerstvého ovocia a podľa vášho receptu v pohodlí domova. Navyše domáci lekvár neobsahuje žiadne éčka či akékoľvek chemické prísady.
V minulosti pripravovali lekvár na dvore vo veľkých kotloch a varili ho aj desať hodín, ba niekedy aj dva dni. Dnes to už nie je tak časovo náročné a zvládnete to aj za dve hodiny. Pripravila som si preto pre vás recept, ako pripravujeme doma marhuľový lekvár my.
Na prípravu marhuľového lekváru potrebujeme:
marhule ( najlepšie sú čo najmäkšie)
cukor
zmes na prípravu ovocných lekvárov 3:1
voda
Postup prípravy:
Marhule umyjeme, rozdelíme na polovice a odkôstkujeme. Tentokrát sme si pripravili 4 kilogramy marhúľ. Potom si pripravíme veľký hrniec, postavíme ho na sporák, dáme doň napolené marhule a podlejeme ich približne 1 dcl vody ( vodu dávame preto, aby sa nám marhule nepripálili na spodok hrnca).
Marhule varíme s občasným premiešaním až kým nepustia šťavu a nezmäknú (trvá to približne jednu hodinu). Potom zoberieme ponorný mixér, zmäknuté marhule rozmixujeme a vytvoríme tak z nich hustú kašu.
Následne za stáleho miešania pridáme do hustej kaše zmes na prípravu ovocných lekvárov 3:1 ( použijeme 4 vrecúška, pretože jedno vrecúško je na 1 kilogram ovocia). Nakoniec pridáme cukor ( na jeden kilogram marhúľ pripadá 350 gramov cukru, t.j. ak sme robili lekvár zo štyroch kilogramov marhúľ, primiešame doň 1,4 kilogramu cukru).
Lekvár miešame, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Následne si umyjeme a pripravíme zaváraninové poháre a viečka. Hotový lekvár vypneme a začneme ho dávať do pohárov. Tie poriadne zatvoríme viečkom a obrátime ich približne na 10 minút hore dnom. Po 10 minútach poháre obrátime naspäť a uložíme na policu do komory.
Na ukladanie a/alebo prístup k informáciám na tejto stránke je používaná technológia cookies. Robíme to s cieľom zlepšiť zážitok z prehliadania a zobrazovať prispôsobené reklamy. Spracovanie informácií touto technológiou nám umožňuje zachovávať Vaše nastavenia, prideľovať jedinečné ID na stránke, reklamným systémom zobrazovať zmysluplnú reklamu. Zablokovanie cookies môže viesť k nepriaznivému vplyvu na určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
0 komentárov