Robíme zásoby na zimu: sušiť, mraziť, zavárať, alebo soliť?

Už dávni naši predkovia z núdze prišli na viacero spôsobov, ako si mohli obstarať obživu zo svojich zásob stále jedlú, použiteľnú a hlavne trvanlivú. Moderná doba do konzervovania priniesla chémiu, prísady, rôzne technológie, z ktorých sa už tradičné „na prírodno“ stráca, no neraz sú účinnejšie. Aké konzervovanie je pre naše potraviny najlepšie?

Zaváranina a kompóty

1. Mrazenie

Hodiť niečo do mrazničky znamená zachovať niektoré živiny najmä v plodinách, pri ktorých nám ide o zachovanie obsahu vody, o ich chuť a možno farbu. Lenže mrazená potravina nemá večný život. Mäso je jedlé len pár mesiacov, ovocie a zelenina o niečo viac. Mäso sa bežne mrazí na maximálne 3 mesiace. Ide hlavne o kupované výrobky. Pri ovocí je dobré, ak sa zamrazí ihneď po zbere. Netreba otáľať, pretože najmä drobné mäkké bobuľové ovocie rýchlo podlieha skaze. V konečnom dôsledku mrazené potraviny stoja energiu pri udržiavaní teploty a tiež priestor. Nie všetko sa môže mraziť a rozmrazovanie zväčša aj tak poškodí plodiny. O rozmrazovaní často nemôže byť reč. Na zmrazenie sú citlivé mnohé druhy syrov, zmrazovať nemôžete smotanové jedlá, jogurty a podobne.

2. Zaváranie

Zaváraním robíme z každej potraviny kyslú. Zakyslený organizmus je náchylnejší na ochorenia. Samozrejme nejaký ten kompót, zavárané uhorky, to patrí do našej gastronómie, na stôl a k zvyklostiam vôbec. Konzumovať len zavárané potraviny je však nevhodné. Kyslé nálevy samé o sebe neprospievajú zdraviu. Ovocie v zime vie potešiť, povzbudiť, spestriť stravovanie, umožní, že si môžete dopriať koláče aj v zime. No nejde o ideálne konzervovanie. Neraz sa plodina znehodnotní varením pri konzervovaní.

3. Kandizovanie

Kandizované ovocie je konzervované cukrom. V bežných podmienkach nie je možné kandizovať čokoľvek. Niekedy to nedopadne vôbec dobre. Cukor je drahý a pre zdravie nie je vôbec dobrý a prospešný. Áno, cukor ako taký áno, no zvýšené množstvo určite nie.

4. Soľ

Mäso naložené v soli, alebo biela slanina v drevených nádobách v hustej soli, to patrí do tradícií viacerých slovenských regiónov. Soľou sa konzervuje svojim spôsobom aj kapusta v súdkoch. Nič viac nepotrebuje. Soľou však nemôžete konzervovať všetko.

5. Skutočná konzerva

Skutočná mäsová konzerva. To nie je len vecou obchodov, ale aj niektorých domácich farmárov a hospodárov. Najmä na dolniakoch sa objavujú domáce paštéty a zásoby mäsa konzervované v konzervách, v tvrdých kovových nádobách, na ktoré potrebujete otvárak, alebo nôž a potom sa dá na nich celkom hravo zraniť. Domáce konzervovacie sady nie sú tak drahé, no samozrejme v porovnaní s úsporou a celkovou hodnotou obstaraných surovín, ktorým dáte dlhšiu životnosť.

6. Sušenie

Najlacnejšie, najznámejšie a najvyužívanejšie spôsoby sú zväčša tie najdostupnejšie. Sušenie je náročné len na priestor, alebo zariadenie, ak máte svoju sušičku. Inak bežne nestojí sušenie nič. Sušíme huby, bylinky, rastliny, bobuľové ovocie, aj jablká a tvrdé hrušky, ak ich máme nakrájané na plátky. Sušením sa konzervovalo v minulosti aj mäso. Lenže aj v jeho prípade išlo o tenké prúžky vysušené na slnku, zbavené vody. Pri sušení ide o odčerpanie vody zo sušenej plodiny, či potraviny. Strata vody spôsobí konzervovanie. Bez vody neprebiehajú procesy ako prirodzený rozklad, chýbajú podmienky pre život mikróbov a podmienky pre rozpad buniek plodín a plodov. Ak máte chuť zachovať potraviny najtrvácnejšie, ako to je možné, siahnite po sušení. Viacero živín sa zachováva a okrem toho na sušenie sa spolieha mnoho receptov a prvkov. Sušené paradajky sú obľúbenou prísadou k jedlám v rôznych úpravách, sú obsiahnuté v nátierkach. Sušený petržlen, cesnak, alebo rôzne bylinky tvoria dochucovadlá. Sušenie ako také umožnilo rozvoj trhu s korením, vďaka nemu naše Vianoce mohli vylepšiť figy a ďatle z Tuniska a okolia a tiež všetky babičky korenárky mohli vďaka sušeniu variť čaje a elixíry.

TIP: pre zachovanie najviac hodnôt a látok sa odporúča sušenie. Sušením neprídete o cenné a na teploty náchylné látky, vitamíny, minerály a ďalšie množstvo stopových prvkov najmä v ovocí, zelenine, ale aj bylinkách, orechoch a podobne.

INZERCIA:

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie. Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie. Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvor