Šípky: ako ich sušiť, spracovať, ich účinky a návod na šípkovú marmeládu

Je jeseň a teda obdobie kedy šípky dozrievajú. Šípky sú plodmi ruže šípovej. Obsahujú nespočetné množstvo vitamínu C. Ani by sme neboli povedali, ale obsahujú niekoľkonásobne viac vitamínu C, ako napríklad taký citrón. Keď dozrievajú, majú oranžovkastú farbu a keď sú už celkom zrelé, majú nádhernú červenú farbu. Rastú na kríkoch, najčastejšie popri lesoch. Šípky tu boli od nepamäti, keď ich ľudstvo využívalo už pred asi 5000 rokmi ešte v Perzii.

 Šípky a sušenie

Čím sú šípky prospešné?

Možno niektorí z nás popri šípkovom kríku len tak prejdú. Ale tí, ktorí sa aspoň trošku vyznajú ich nenechajú len tak. Mnohí ani nevieme na čo všetko sú vlastne prospešné. Ako sme už vyššie spomínali, sú obrovským zdrojom vitamínu C, teda na nadchádzajúce chrípkové obdobie ideálne. Šípky v čajoch, prípadne v niektorých jedlách pôsobia protizápalovo, vyhladzujú vrásky, pôsobia močopudne a okrem iného aj hoja rany. Obsahujú veľa draslíka a horčíka. Verili by ste koľko pozitív má ich konzumácia?

Ako sušiť šípky?

Šípky zbierame na jeseň, ak už ale prešli mrazom, sú sladšie, avšak zdroj vitamínu C je nižší. Tento tip je však vhodný napríklad na výrobu vína. Na výrobu čaju alebo marmelády, zvoľte radšej nezmrznuté šípky. Šípky zbierame najčastejšie vo voľnej prírode, vyhnime sa šípkovým kríkom, ktoré rastú popri cestách. Pri zbere dávajte pozor, tŕne môžu pichať. Najlepšie je ich zbierať po jednom a ukladať ich do košíka. Šípky preberieme, odstránime vetvičky, poškodené alebo zhnité plody. Pri preberaní šípok takisto nožíkom odstraňujeme zvyšky kvietkov. Môžeme ich, ale aj nemusíme opláchnuť vodou, každopádne ich potom poriadne vysušte, napríklad na papieri alebo kuchynskej utierke.

Šípky a sušenie

Sušiť ich môžeme v sušičke na ovocie, kde vieme nastaviť ideálnu teplotu. Ak sušičku nemáme, sušíme šípky v rúre, maximálne na teplote 60 stupňov. Ideálne je ich piecť na papieri na pečenie. Priebežne šípky pozeráme, predsa sú každá inej veľkosti. Ako vieme, že sú šípky vysušené? Nemali by zmeniť farbu, mali by vyzerať scvrknuto a mali by byť tvrdé. Najlepšie je ich uskladňovať v dóze alebo v papierovom sáčku na suchom, chladnom a tmavom mieste. Rozdrviť ich stačí pred použitím.

Spracovanie šípok

Najčastejšie nás napadne, že sa z nich dá urobiť džem, marmeláda, prípadne čaj. Šípky však vieme využiť aj pri výrobe vína. Často sa z nich robia aj rôzne omáčky k mäsu. Môžeme si však z neho pripraviť aj sirup.

Rýchly recept na šípkovú marmeládu

Je to úplne jednoduché. Šípky dáme variť, až kým neuvidíme, že sa nám začínajú rozvárať. Precedíme si ich cez sitko. Pridáme cukor podľa ľubovôle. Ak chceme variť zdravšie, môžeme pridať med. Následne sterilizujeme v pohároch. Je to zdravá a sladká maškrta, ktorú si istotne obľúbia aj deti.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu