Správny nôž na pečivo musí mať tieto vlastnosti. Viete ktoré?

Kedysi na chlieb stačil obyčajný ostrý nôž a odkrojili sme si krajec bez výčitiek z jeho tvaru či nerovností. Lenže kedysi sa jedlo rukami a aj voda sa pila kalná. Všetko má svoj vývoja zdokonalenie, rovnako ako krájanie pečiva. Nože na pečivo použiteľné v bežnej kuchyni nie sú dnes už pár rokov ničím vzácnym, no napriek tomu nie všade takýto nôž majú. A pritom samé majú význam.

Nôž na pečivo

Čo ste možno o nožoch na pečivo nevedeli:

  • Kvalitné nože môžeme používať na krájanie veľmi mäkkého ovocia a zeleniny a nepoškodíme ich tak, ako s rovným nožom. Nie je potrebný až taký tlak.
  • Zúbky na kvalitných nožoch nie je nutné celé roky nijakým spôsobom brúsiť
  • Zúbky nám umožnia nepoškodiť pečivo a znížiť množstvo omrviniek, či celkom sa im vyhnúť
  • Je ideálny na krájanie chrumkavých kôrok a podľahne mu každá krusta
  • Je ideálny na krájanie torty, koláčov, prekrajovanie korpusov bez poškodenia po upečení ešte horúcej torty a pod.

Zúbkovaná čepeľ

Zúbky na čepeli, ktoré nevystupujú mimo plochu stranu čepele a sú v jednej línii, dokážu mäkké a chrumkavé materiály prekrojiť vďaka jemným vibráciám, ktoré sú súčasťou pohybu noža po pečive. Vďaka tomu nie je nutné tlačiť a stláčať mäkkú časť pečiva a nepoškodíte si tak tvar. Výhodou zúbkovanej čepele je aj fakt, že nie je potrebný super ostrý nôž. Avšak nekvalitný nôž vám bude po čase aj tak na nič. Zúbkovaná čepeľ sa komplikovane brúsi, preto ak siahate po dobrom noži, tak vyberajte už na pohľad kvalitné prevedenie, prípadne osvedčenú značku.

To, čo poteší majiteľov takýchto nožov vo svojej kuchynskej výbave, je samozrejme aj menej omrviniek. Zúbky totiž nepoškodzujú pečivo a udržujú ho bez nutnosti tlačenia. Zúbky samotné sú tvarované na nožoch zámerne tak, že vlastne brúsiť ani nebude nôž potrebné. Na fotografii vyššie je nôž Fiskars, určený na pečivo, ktorý je použitý ako ideálny príklad dobrých vlastností.

Dlhá čepeľ

Krátka čepeľ by vám bola na dve veci. Na drobné pečivo a rohlíky. Chlieb s ňou už veľmi nenakrájate. Ideálna je od 20 centimetrov viac. Čepeľ dlhá 27 centimetrov a viac je už možno pre bežné použitie zbytočné dlhá a aj narábanie s takou „kudlou“ je už komplikáciou a ani do zásuvky na nože ho nemusíte už zmestiť tak ľahko. Dlhá rovná čepeľ musí byť rovná aj pri krájaní. Nôž, ktorého čepeľ sa ohýba a je pružná, nie je dobrý nôž.

Pevná čepeľ

Pri nožoch na pečivo a chlieb nie je dôležité mať čo najtenšiu čepeľ. Pokojne môže mať 3 milimetre. Dôležitejšie je hlavne to, aby bola naozaj pevná. Dokonca bežní používatelia doma uvítajú ťažší nôž, ktorý nebude odskakovať a pôsobiť ako bojko voči poriadnemu chlebíku. Pevná čepeľ znamená priamy rez bez ohybov a vy máte jasno, že ak prekrajujete ciabaty na polovicu, na jednej aj druhej strane pri krájaní máte rovnakú výšku.


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu