Starostlivosť o vinič. Rezom sa to ani zďaleka nekončí

Zdravý vinič je pýchou každého vinára a pestovateľa hrozna. Pravidlom je, že ak chcete mať bohatú úrodu hrozna, najdôležitejší je práve rez. Ak sa nám rez nepodarí spraviť správne, úroda bude biedna, ale práve naopak, ak sa nám rez podarí urobiť správne, budeme sa tešiť z bohatej úrody. Či bude naša úroda bohatá, nezáleží len od rezu. Na tom, aká veľká bude úroda sa podieľa niekoľko prác. Hovorí sa im aj zelené práce.

Vinič

Už z názvu vyplýva, že tieto práce sa vo vinohrade vykonávajú počas vegetácie. Ktoré práce k nim však zaraďujeme?

Vylamovanie (podlom)

Prvým úkonom je vylamovanie. Odstraňujeme všetky výhonky, ktoré nerodia, zahusťujú ker a sú nepotrebné. Týmto spôsobom vinič presvetľujeme. Vylamovanie je potrebné najmä pri viniči, ktorý je veľmi hustý. Podlom robíme vtedy, keď už sú vytvorené strapce hrozna. Je to zvyčajne v období pred zakvitnutím viniči pri dĺžke výhonkov 15 – 20 centimetrov. Vylamovať by sa už nemalo v druhej polovici júna.

Vyväzovanie a zastrkávanie výhonkov

Týmto chránime vinič pred nepriaznivými vplyvmi počasia a zjednodušujeme si prácu pri ďalších postupoch. Výhonky strkáme medzi drôty konštrukcie alebo ich priväzujeme. Docielime tým to, že výhonky budú rásť a tvarovať sa, aby boli listy na priamom slnečnom svetle. Výhonky môžu počas roka narásť až do dĺžky troch metrov. Môžu sa však poškodiť, najmä ak fúka silný vietor. Treba dbať najmä aj na to, aby mali výhonky dostatočný prísun vzduchu a svetla.

Vylamovanie zálistkov

Zálistky sa snažíme vylamovať súčasne so zastrkávaním a vyväzovaním výhonkov, pokiaľ nie sú príliš veľké. Menšie výhonky sa vylamujú o čosi ľahšie. V hornej časti výhonkov sa zálistky iba skracujú. Nároky na vylamovanie zálistkov sú rôzne, záleží predovšetkým od odrody viniča.

Skracovanie vrcholov výhonkov

Dôležité je zvoliť si presný čas skracovania. Ak výhonky skracujeme veľmi skoro a vinič ešte nerastie miesto vrcholu prevezme zálistok a výhonky rastú aj naďalej. Ak však výhonky skracujeme neskoro, naša práca je zbytočná. Aby sme mali dobrú úrodu hrozna, musíme dbať na ideálnu dĺžku. Ideálna dĺžka výhonkov je približne 1,5 metra. Výhonky je odporúčané skrátiť asi na 20 – 30 centimetrov nad drôtenou oporou.

 


Zavřít reklamu
Zavřít reklamu