Zavárame znojemské uhorky: postup, rady a odporúčania - Dom a záhrada

Zavárame znojemské uhorky: postup, rady a odporúčania

Júl a august sú sezónou viacerých druhov zeleniny a ovocia. Uhorky nakladačky si vo viacerých lokalitách Slovenska dokážeme vypestovať sami v záhrade, alebo v skleníku a fóliovníku. Iní si ich práve teraz vedia zadovážiť na trhoviskách a po známosti. Zaváranie uhoriek je azda najčastejšie zaváranie, na ktoré si potrpia najmä muži. Tí sú hlavní konzumenti uhoriek v zime.

Zaváranie uhorky nakladačky

Každý ich zavára po svojom, vo všeobecnosti však možno hovoriť o univerzálnom recepte. Na tradičné znojemské uhorky s jemnou úpravou potrebujeme:

Zavárané uhorky na znojemský spôsob na sladkokyslo

Uhorky nakladačky

Do každej fľaše:
3x nové korenia
3x čierne korenia
2x bobkové listy
3x krúžok mrkvy
3x krúžky cibule

Nakoniec po napchaní uhoriek sa dá navrch malá lyžička soli, pol deci octu a pol deci cukru. Celú fľašu s nahusto naloženými uhorkami zaliať vodou. Poriadne uzatvorené fľaše sa dajú sterilizovať – sledovať, kým dosiahnu fľaše 80°C a na tejto teplote ich variť približne 5 minút, aby chytili viečka potrebný tlak. Niekto ich vyberá a otáča na viečko, iní ich len vyberú a uložia chladnúť na utierku. Nezabudnite označiť ročník a uložiť na tmavé pivničné miesto, či do špajze.

Zaváranie uhoriek nakladačky

TIP: Pôvodný recept na znojemské uhorky má 1 dcl octu a lyžičku cukru, avšak tieto uhorky sú následne veľmi kyslé.
TIP: uhorky vždy ukladajte čo najviac nahusto bez ich poškodenia. Poriadne umyté od hliny.
TIP: uhorky zalievame vodou tak, aby boli zakryté a netrčali. Uhorky ukladáme tak, aby sa nedotýkali viečka.

Prídavné suroviny už podľa chuti

Sú suroviny, ktoré niekto odmieta, iní vítajú. Nezaškodí aj malé experimentovanie, ak nepoznáte vlastné chute a následky určitých zmien. Jedny uhorky skúste tak, druhé inak a na budúci rok budete presne vedieť, ktoré vám chutili najviac. Niekto pridáva kôpor. Uhorky získajú arómu aj chuť. Na Kysuciach sa používa cesnak. Zaváraný s uhorkami nijako uhorky nepoškodí, práve naopak, pridá im nie cesnakovú, ale len príjemnú dodatočnú ozvláštnenú chuť. Cesnak z týchto uhoriek je v niektorých rodinách lákavý kúsok ihneď po otvorení uhoriek. Nezaškodí teda, ak už cesnak pridávate, šupnúť tam rovno strúčiky dva.

INZERCIA:

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie. Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie. Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvor