Júl a august sú sezónou viacerých druhov zeleniny a ovocia. Uhorky nakladačky si vo viacerých lokalitách Slovenska dokážeme vypestovať sami v záhrade, alebo v skleníku a fóliovníku. Iní si ich práve teraz vedia zadovážiť na trhoviskách a po známosti. Zaváranie uhoriek je azda najčastejšie zaváranie, na ktoré si potrpia najmä muži. Tí sú hlavní konzumenti uhoriek v zime.
Každý ich zavára po svojom, vo všeobecnosti však možno hovoriť o univerzálnom recepte. Na tradičné znojemské uhorky s jemnou úpravou potrebujeme:
Uhorky nakladačky
Do každej fľaše:
3x nové korenia
3x čierne korenia
2x bobkové listy
3x krúžok mrkvy
3x krúžky cibule
Nakoniec po napchaní uhoriek sa dá navrch malá lyžička soli, pol deci octu a pol deci cukru. Celú fľašu s nahusto naloženými uhorkami zaliať vodou. Poriadne uzatvorené fľaše sa dajú sterilizovať – sledovať, kým dosiahnu fľaše 80°C a na tejto teplote ich variť približne 5 minút, aby chytili viečka potrebný tlak. Niekto ich vyberá a otáča na viečko, iní ich len vyberú a uložia chladnúť na utierku. Nezabudnite označiť ročník a uložiť na tmavé pivničné miesto, či do špajze.
TIP: Pôvodný recept na znojemské uhorky má 1 dcl octu a lyžičku cukru, avšak tieto uhorky sú následne veľmi kyslé.
TIP: uhorky vždy ukladajte čo najviac nahusto bez ich poškodenia. Poriadne umyté od hliny.
TIP: uhorky zalievame vodou tak, aby boli zakryté a netrčali. Uhorky ukladáme tak, aby sa nedotýkali viečka.
Sú suroviny, ktoré niekto odmieta, iní vítajú. Nezaškodí aj malé experimentovanie, ak nepoznáte vlastné chute a následky určitých zmien. Jedny uhorky skúste tak, druhé inak a na budúci rok budete presne vedieť, ktoré vám chutili najviac. Niekto pridáva kôpor. Uhorky získajú arómu aj chuť. Na Kysuciach sa používa cesnak. Zaváraný s uhorkami nijako uhorky nepoškodí, práve naopak, pridá im nie cesnakovú, ale len príjemnú dodatočnú ozvláštnenú chuť. Cesnak z týchto uhoriek je v niektorých rodinách lákavý kúsok ihneď po otvorení uhoriek. Nezaškodí teda, ak už cesnak pridávate, šupnúť tam rovno strúčiky dva.
0 komentárov